Sezonul rece e aici, iar temperaturile scăzute, alimentația deficitară în alimente vegetale și efortul depus de organism pentru a face față frigului ne expun unui risc ridicat de a ne îmbolnăvi. Un sistem imunitar puternic este esențial pentru a preveni afecțiunile asociate cu această perioadă a anului, precum gripa sau viroza respiratorie. Starea noastră de sănătate este strâns legată de pH-ul din organism. Un pH acid împiedică absorbția corectă a vitaminelor și mineralelor și afectează capacitatea organismului de a se vindeca și de a se detoxifia. În același timp, bacteriile și virușii nu se pot dezvolta într-un mediu alcalin. De aceea, dacă ne dorim o sănătate de fier și un sistem imunitar eficient, este important să consumăm apă alcalină.
Băuturi magice pentru sezonul rece și nu numai
Consumul de minimum 2 litri de apă pe zi devine dificil de respectat în sezonul rece, iar organismul nu beneficiază cu ușurință nici de aportul zilnic de vitamine și minerale, întrucât, în această perioadă, oamenii consumă mai puține fructe și legume proaspete.
Apa Calipso îți propune 5 rețete de băuturi delicioase, cu apă alcalină de izvor și alimente care mențin pH-ul corpului alcalin, furnizează vitaminele și mineralele care întăresc sistemul imunitar și ajută la lupta împotriva virozelor și a gripei.
5 băuturi delicioase
1. Turmeric, ghimbir și lămâie
Turmericul are acțiune antiinflamatorie, antioxidantă, are proprietăți antibiotice, antibacteriene, antivirale și îmbunătățește circulația. În plus, calmează tusea și durerea în gât și are acțiune cicatrizantă. Ghimbirul este bogat în potasiu, zinc, calciu, cupru și magneziu, vitaminele B6, C și D. Lămâia conține vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine și carbohidrați. Aceasta întărește sistemul imunitar, ajută în tratamentul infecțiilor gâtului, al febrei, al pietrelor la rinichi și are rol antioxidant.
INGREDIENTE
500 ml apă Calipso
1 linguriță turmeric proaspăt ras
1 linguriță ghimbir proaspăt ras
1/2 linguriță scorțișoară
1/2-1 lingură sirop de arțar, miere sau alt îndulcitor preferat
1 lămâie
INSTRUCȚIUNI
Pune apa într-o cratiță și încălzește-o la foc mediu. Adaugă turmericul, ghimbirul, scorțișoara și siropul (dacă folosești miere, recomandăm să o adaugi la final). Fierbe la foc mic pentru 10 minute. Trece băutura prin sită și toarn-o peste două-trei felii de lămâie. Opțional, adaugă cuburi de gheață.
2. Lămâie, castraveți, mentă
Pe lângă beneficiile aduse de lămâie, castraveții aduc în plus vitaminele A, B, C, fibre, săruri de calciu, fier, sulf, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, siliciu și potasiu. Castraveții au proprietăți antioxidante și ajută la hidratarea și detoxifierea organismului, la eliminarea rapidă a toxinelor acumulate. Menta are proprietăți dezinfectante, conferind o aromă fresh băuturii.
INGREDIENTE
12 căni de apa Calipso
1 castravete mare
2-3 lămâi organice
10-12 frunze de mentă
3. Citrice și cimbru
Portocalele sunt bogate în vitamina C, care crește rezistența organismului în fața infecțiilor și elimină radicalii liberi proinflamatori din sânge. Conțin, în plus, vitamine din complexul B și au un puternic efect antioxidant, fiind o sursă bună de vitamina A și alte flavonoide. Portocalele sunt, de asemenea, o sursă bogată de minerale, cum ar fi calciu și potasiu. Lime-ul conține vitamina C din abundență, aceasta reprezentând aproximativ 48% din fruct. Ca și lămâia, conține vitamina B6, potasiu, acid folic. Printre mineralele din compoziție, prezente în cantități mai mici, se numără calciul, fierul, fosforul și cuprul. Grapefruit-ul este bogat în antioxidanți ca vitamina A și flavonoide, vitamina C și potasiu. Grapefruit-ul roșu este bogat în licopen, un flavonoid antioxidant ce protejează pielea și are efect anticancerigen. Cimbrul are efect antiseptic, expectorant și analgezic. Acesta ajută și la calmarea tusei, guturaiului și astmului.
INGREDIENTE
10 căni de apa Calipso
3 portocale
2 lămâi
1 lime
1 grapefruit roșu
2 crenguțe de cimbru proaspăt
4. Portocală, lămâie, salvie și cimbru
Această combinație este un shot de imunitate. Proprietățile bine cunoscute ale portocalelor și lămâilor se îmbină cu efectul antiseptic și analgezic al cimbrului. Salvia conține vitamina B1, C, săruri de potasiu și are acțiune antiseptică și bacteriostatică. Salvia ajută, în plus, în tratamentul faringitelor și amigdalitelor.
INGREDIENTE
10 căni de apa Calipso
3 portocale
2 lămâi
2 crenguțe de salvie proaspătă
2 crenguțe de cimbru proaspăt
5. Ananas și nucă de cocos
Ananasul conține fibre, fitonutrienți, pectine, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitaminele C, B5, B6, B1, antioxidanți și polifenoli (betacaroten). Ananasul are proprietăți antiinflamatorii, purgative, detoxifiante, antidepresive și are efect revigorant. Acesta întărește sistemul imunitar și îți face plinul de energie. Nuca de cocos este bogată în potasiu, calciu, magneziu, fosfor si sodiu și plină de nutrienți precum vitaminele C, E, B1, B3, B5 și B6. Nuca de cocos conține și acid lauric, un puternic antiviral si antibacterian.
INGREDIENTE
1 litru de apa Calipso
1/3 cană cuburi ananas proaspăt tăiat
1/4 cană bucăți nucă de cocos proaspătă (fără coajă)
TIPS
- În cazul băuturilor cu citrice, îndepărtați coaja acestora înainte de a le felia sau, dacă puneți feliile cu tot cu coajă, nu lăsați băutura mai mult de 3-4 ore, căci va avea un gust amar, din cauza cojilor.
- Apa carbogazoasă oferă un aer extravagant băuturilor și le transformă în cocktail-uri delicioase și sănătoase, atât pentru voi, cât și pentru invitați.
- Dacă vrei să îndulcești băutura, poți adăuga miere.
Elementul central al fiecărei rețete, apa alcalină și oligominerală Calipso, are proprietăți nutritive ce accentuează gustul și aromele fiecărui ingredient cu care intră în contact, sprijinind procesul de alcalinizare a pH-ului și de asimilare a mineralelor. Fructele și ierburile aromatice conțin un complex optim de vitamine și minerale care întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte cu afecțiunile asociate sezonului rece. Mierea, care poate fi folosită ca îndulcitor pentru orice băutură, este o sursă naturală de minerale cum ar fi calciu, fier și potasiu, dar și vitamine din complexul B. Mierea are efect antibacterian, ajută la asimilarea calciului în organism, la tratarea răcelilor, tusei, durerilor în gât, secrețiilor nazale și stimulează sistemul imunitar.
Acum că ai aflat rolul important pe care îl joacă pH-ul corpului tău în menținerea sănătății în sezonul rece și câteva rețete de băuturi delicioase și sănătoase, e momentul să le încerci și apoi să-ți dai frâu liber imaginației și să creezi propriile rețete cu Apa Calipso și alimente alcaline!
13 comentarii
Mulțumim pentru recomandare și rețete.
Super idei! Chiar o sa salvez postarea pentru cand voi avea nevoie 🙂
Merci de idei faine, iar la mine in familie se consuma mult turmeric si ghimbir. :*
Chiar daca e iarna trebuie sa consumam multe lichide . Eu una incerc sa beau multa apa si sa mananc multe fructe, buna si ideea cu limomande
Ce retete bune, parca altfel vezi apa plata atunci cand ai in minte asemenea combinatii.
Apa alcalina este un produs nou la noi si ar trebui consumat mai des.
Super. Am sa încerc și eu rețeta cu Portocală, lămâie, salvie și cimbru. Pare delicioasa. Am sa caut și aceasta apa, n-am mai auzit de ea.
Nu am cumpărat niciodată apa Calipso, dar m-ai făcut curioasă, o să mă uit în magazine după ea.
Mulțumesc pentru rețete, sunt binevenite, mai ales în sezonul rece.
ce combinatii interesante, neaparat trebuie sa incerc si eu cateva ..nu am incercat niciodata apa asta so..lets go shopping
Foarte faine sugestiile de retete de la Calipso. Am incercat si eu cateva si au fost delicioase.
varianta cu ananas si nuca de cocos cred ca mi-ar placea cel mai mult si sunt si produse de sezon. Am sa incerc si eu sa ma vitaminizez mai mult dupa Anul Nou. Promit!
Vinul fiert nu se pune? :)) glumesc. Nu știam de apa asta în schimb portocale și lamai consumam la greu
Mulțumim pentru recomandare. Articolul este tocmai bun pentru acesta perioada