Părinții mei mi-au făcut toate poftele și cam toate mofturile. Tatăl meu s-a gândit din timp la toate și a vrut să nu duc lipsă de nimic așa că acum câțiva ani a găsit o casă la un preț de nimic. Era o casă bătrânească pe care eu la momentul respectiv nu am agreat-o deloc dar problema este că nu mi-a cerut nimeni părerea.
sursa www.arhipura.com
Ideea era simplă. Tatăl meu vroia să cumpere o casă pentru ca atunci când urma să mă căsătoresc să pot avea casa mea și să pot păstra apartamentul sau casa. La apartament am crescut, aici aveam cei mai mulți prieteni deci nici prin cap nu-mi trecea să nu rămân în apartament.
Povestea acestei era una destul de complicată. Doamna care locuise în acea casă decedase și pentru că nu avea copii aceasta fusese moștenită de o rudă care a avut grijă de ea dar aceasta locuia într-un alt oraș. Nici prin gând nu îi trecea moștenitoarei să se mute în acea casă și a vrut să o vândă. În acea casă erau deja niște chiriași care în momentul în care am cumpărat casa mai aveau contract pentru încă câteva luni. Am căzut de comun acord să îi așteptăm până la finalizarea contractului.
Cred că nu vă imaginați cum arăta casa după ce au părăsit-o. Au zgâriat pereții, au scos prizele, întrupătoarele erau rupte, gresia era lovită și erau numai bucăți prin baie. Totul arăta ca după război. Oricum casa trebuia renovată dar parcă era prea de tot ceea ce au făcut.
Înainte de a ne apuca de marea renovare am chemat un auditor energetic care să ne ajute să identificăm punctele slabe din punct de vedere termic. Am ales să colaborăm cu firma Enermed pentru că ne-au fost recomandați de niște prieteni și pentru că sunt atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ne-am apucat apoi de renovări masive și am schimbat tocurile de lemn cu termopane cu 5 camere și pentru interior am vorbit cu designer de interior care să ne ajute puțin în amenajare și aranjarea casei.
Sunt tare mulțumită de rezultat. Mama nu a vrut să renunțe la sobe. Le-a recondiționat și funcționează cu gaz dar a insistat să le păstreze pentru că îi aduce aminte de „viața la țară”. Degeaba i-am spus că nu îmi place și că ar fi indicat să folosească un șemineu pentru că este mai modern. Măcar în privința corpurilor de iluminat m-au lăsat pe mine să aleg. Am făcut o mică investiție și am luat becuri economice în toată casa.
După ce am terminat de renovat, aranjat și reamenajat casa și grădina a revenit auditorul și am primit certificatul energetic și am fost încântată să aud că ne încadrăm în clasa energetică A.
Ca să destindă și tata atmosfera: „Acum că tot avem toate actele necesare, o putem băga la vânzare ….” !!! Ce glumăăă
Am scris acest articol pentru proba 9 a competiției SuperBlog
6 comentarii
Draguta povestea 🙂 . Oricum certificatul energetic este obligatoriu 🙂 . Succes in continuare 🙂
Frumos gestul parintilor tai.este bine sa ai un ajutor din partea cuiva
Dupa atata agitatie, banuiesc ca a urmat si o petrecere cu stil. In fond, nu oricand primesti certificatul energetic.
Sa fie intr-un ceas bun achizitia, acum poti alege casa sau apartamentul 🙂
Sigur ca am facut si o mica petrecere cu cei apropiati
Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este nul.
Atat un audit energetic cat si un certificat energetic pentru o constructie este realizat de catre auditori energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Un certificat energetic se obtine pe baza documentelor puse la dispozitie de beneficiar si inspectiei locuintei, in urma careia se va stabili performanta energetica a cladirii.
Pentru a obtine un astfel de document, trebuie sa contactati un auditor energetic autorizat si sa furnizati acestuia planuri ale imobilului, fisa de cadastru si informatii legate de imobil .
Auditorul energetic va folosi si planul general de incadrare a imobilului si planurile de arhitectura si al instalatiilor.