Cafenea în franciză sau pe cont propriu?!

Francizele nu-mi sunt deloc străine pentru că am mai avut ocazia să îmi fac o franciză pentru magazinul Fornetti. A fost o experiență frumoasă și interesantă din care am avut multe lucruri de învățat. Totul a decurs foarte bine și condițiile impuse nu se discutau, chiar dacă de multe ori nu aveam aceleași idei sau aceeași viziune asupra unui produs nou lansat sau asupra reclamelor.

Cum aleg franciza potrivită

O franciză îți asigură asistență, formule secrete ale produselor, birocrație, dar și idei referitoare la felul în care poți amenaja un spațiu ca să-l fructifici la maxim și să fie conform cerințelor firmei.

Am niște bani pe care vreau să-i investesc și mi-ar plăcea să mă asigur că este o afacere de succes și nu dau kicks, și de această dată. Problema este că de acest aspect ține de noroc și atunci când investești niște bani, ai șansa să pierzi sau să câștigi. Nici măcar franciza nu te ferește de eșec.

Francizorul are câteva criterii după care se ghidează atunci când acordă o franciză. El face un anumit studiu care să-i asigure câtuși de cât o bună funcționare a businessului pentru că nu este nici în interesul lui să accepte o firmă care să nu funcționeze. Ideea este ca firma să fie productivă pentru că în felul ăsta toată lumea are de câștigat.

Un nou business – o cafenea

Îmi doresc de foarte mult timp un business al meu care să mă țină ocupată și ca să-mi demonstrez aptitudinile de tânăr antreprenor. La prima vedere pare o joacă și atunci când pui totul pe hârtie pare a fi totul roz. Practica ne mai omoară și în realitate te lovești de câteva mici probleme, dar totul se rezolvă cu răbdare.

coffee-shopMă gândesc de foarte mult timp să-mi deschid o cafenea și cu toate astea am ezitat de multe ori. Tot timpul mă orientam către spații mici care să aibă o chirie potrivită bugetului meu. Acest lucru era un lucru bun doar că asta nu era cea mai potrivită alegre pentru că o chirie mică poate însemna un spațiu care nu are suficient de mult vad.

De ce ai nevoie atunci când vrei să apelezi la o franciză

În primul rând ai nevoie de bani pe care să-i investești. Este de datoria francizatului ca acesta să-și caute o locație într-un loc cu trafic intens și să suporte cheltuielile cu chiria, amenajarea spațiului și să plătească taxa de intrare în franciză.

raft-cu-cafea-minSpațiul trebuie să aibă între 60-80 mp. După ce găsești spațiul pe care tu-l consideri potrivit, trebuie să ceri părerea francizorului pentru ca ei să-ți poată da acceptul. Nu trebuie să plătești nimic pentru moment și aștepți doar să vezi dacă spațiul se pretează pentru afacerea pe care tu urmează să o desfășori. Când acest aspect este lămurit urmează să se înceapă procedura de semnare a documentelor și contractelor.

Evident că aceste hârtii trebuie citite cu atenție pentru că sunt stipulate toate detaliile. Tot acolo este stipulată, inclusiv redevența pe care urmează să o plătești lunar/anual.

The Cofee Shop – o cafenea în franciză

Francize.ro este un site unde se găsesc mai multe afaceri care pot fi făcute în franciză. Toate datele sunt menționate pe site și dacă sunt informații pe care nu le găsiți pe site puteți apela la metoda de contact de pe site pentru că sunt foarte prompți. Unele firme nu acceptă orașe mici sau chiar orașe cu mai puțin de 200.000 de locuitori așa că înainte de a vă apuca de orice inițiativă, trebuie să aveți toate informațiile.

francize-logoÎn prezent, franciza The Cofee Shop are doar 5 locații și este o afacere pur românească. Ei vor să se extindă și cu ajutorul francizei se păstrează produsele și tradiția firmei și eventual poți câștiga și tu din această idee de afaceri. Sunt multe persoane care sunt fidele unei anumite locații în care preferă să-și servească cafeaua din diverse motive. Poate pentru că acea cafea proaspăt râșnită are un gust mai pronunțat sau poate pentru că are un gust mai diferit.

Oricum ar fi costurile unei cafele sunt foarte mici și câștigurile la o cafea sunt destul de mari. Am fost surprinsă să aud că prețul unei cafele ajunge 2-3 lei și tu plătești pe ea cel puțin dublu. Evident că din aceste costuri trebuie să plătești angajați, utilități, materia primă pe care o iei de la firma de la care ai franciza și alte cheltuieli neprevăzute cum ar fi controale.

Detalii despre franciză

Durata contractului este de 5 ani. Nimeni nu-și dorește să deschidă o afacere pentru o perioadă scurtă de timp pentru că aici este vorba despre banii pe care-i investești într-o afacere și ea se amortizează în timp. Oricum ar fi, și oricât de bine sau de rău, îți merge afacerea, trebuie să o ții deschisă pentru cel puțin 5 ani cu posibilitatea de prelungire.

Nivelul investiției este între 50.000 și 100.000 euro în funcție de cât de mare este spațiul ales. În funcție de spațiu asupra căruia m-am decis să deschid afacerea, urmează să primesc indicații precise referitoare la modul în care va fi așezat barul, rafturi, modul în care sunt distribuite mesele și amplasarea reclamelor. Totul se face după un program strict și nu ai voie să te abați de la aceste reguli. Cu acești bani îți amenajezi spațiul și cel mai probabil să vină ei cu materialele lor cu ajutorul căruia să faci barul și restul detaliilor pentru ca fiecare locație a francizorului să aibă o unitate.

Taxa de intrare în franciză este de 9.000 euro. Această sumă este plătită pentru că tu funcționezi sub sigla lor. Acești bani nu se recuperează în momentul în care ieși din afacere. Sunt niște bani care se plătesc o singură dată, de obicei la început.

Redevența este de 5% pe lună din cifra de afaceri și este un procent bun comparativ cu alte tipuri de afaceri.

Contribuția la bugetul de marketing este de 1% prin care francizorul se obligă să facă un plan de marketing prin care să justifice ceea ce fac cu ajutorul acestui buget. Promovarea este foarte importantă și de acest aspect nu trebuie să ne preocupăm absolut deloc.

De ce o cafenea în franciză și nu una pe cont propriu

În cazul francizei ai anumite facilități pe care nu le poți avea în mod independent. Angajații beneficiază de traininguri, amenajarea și dotarea locației este în funcție de necesități, îți asigură stocul inițial de marfă, ești în permanență informat despre cele mai noi trend-uri în materie de cafea, proiect de design și amenajare customizat.

În momentul în care totul se întâmplă după un plan de afaceri sau după ureche, riști să faci investiții inutile. acest aspect este legat despre amenajarea spațiului, dar și despre dotarea lui.

Ambele situații au părți bune sau nu și trebuie să le puneți în balanță pentru a vedea cum este mai profitabil pentru voi. Trebuie să puneți în balanță avantajele și dezavantajele și decizia să fie bine analizată.

Preferi o afacere pe cont propriu sau o franciză?

Articol scris pentru proba 5 a competiției Spring Superblog

You may also like

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.