Care sunt diferențele dintre cumpărăturile din piață și supermarket?

Cumpărăturile din supermarket au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, însă există anumite avantaje ale cumpărăturilor din piață pe care trebuie neapărat să le știi. Iată principalele diferențe între o sesiune de cumpărături din piață și una la supermarket.

Calitatea fructelor și legumelor

Majoritatea fructelor și legumelor pe care le găsești în supermarket sunt culese cu mult înainte de a fi coapte, apoi transportate pe o distanță lungă în condiții care pot vătăma produsele. În schimb, fructele și legumele pe care le vezi pe tarabele producătorilor sau comercianților din piață sunt culese cu câteva ore înainte de a fi aduse la piață. Nu numai că sunt deja coapte când sunt culese, dar sunt transportate și pe distanțe mai mici, în condiții prielnice.

Originea produselor

Deși unele produse din supermarket pot scrie pe etichetă că provin din România, la piață cunoști sigur originea fructelor și legumelor. Deja te-ai familiarizat cu producătorii, știi sigur că recoltele provin din grădina lor și te-ai obișnuit cu gustul și calitatea produselor lor.

Economia locală

După cum aminteam și mai sus, la piață știi sigur de unde provin fructele și legumele, mai exact, sunt produsele agriculturii locale. Făcându-ți cumpărăturile în piață, contribui și tu la economia locală și susții afacerile mici și de familie, în schimbul corporațiilor.

Interacțiunea socială

Cât de plăcut poate fi să te plimbi printre rafturile supermarket-ului, fără să interacționezi cu nimeni? La piață poți schimba păreri cu alți oameni care vin să-și facă cumpărăturile, te poți întâlni cu vecinii sau prietenii tăi și mai important, poți forma o legătură directă cu producătorii sau comercianții produselor.

Discount-uri și oferte personalizate

Sunt foarte multe promoții la supermarket, însă ce-ai spune de o ofertă specială pentru tine, adaptată fix nevoilor tale? Producătorii și comercianții sunt oameni, la fel ca tine, ei îți înțeleg nevoile și motivul pentru care ai ales să cumperi de la ei. Așadar, fii sigur că îți vor face o ofertă bună când e vorba să cumperi de la ei, de care nu poți profita dacă îți faci cumpărăturile la supermarket.

Mediul

Piețele sunt, majoritatea, în aer liber. Te poți plimba liniștit printre tarabe, admirând culorile vii ale fructelor și legumelor, simțind mirosul proaspăt de recolte abia culese. În schimb, supermarket-urile sunt închise, aglomerate, luminate artificial, iar pe fundal se aude doar muzica supărătoare de la radio încărcată cu reclame publicitare.

Plata cu cardul

Foarte mulți oameni aleg să-și facă cumpărăturile la supermarket deoarece se poate plăti folosind cardul bancar la casele de marcat. Dacă până acum acest lucru părea imposibil la piață, în Galați, mai exact în Piața Centrală, se poate plăti prin POS. Piața Centrală este a doua piață din România, după Piața Cibin din Sibiu, unde s-a implementat plata cu cardul, din anul 2019.

Așadar, tu unde îți faci cumpărăturile? În piață sau la supermarket? Care sunt motivele pentru care ai ales să faci asta?

You may also like

12 comentarii

  1. Acuma iau fructele și legumele de la mine din grădină,insă iarna mai cumpăr de la magazinele din sat sau chiar supermarketuri .

  2. Eu de mulți ani aleg să cumpăr din supermarket, din două motive. 1 – că îmi pot alege singură produsele (știm cu toții că vânzătorii autohtoni îți mai strecoară și câte 1-2 fructe/legume pe jumătate stricate, ca să nu-și asume pierderile), 2 – nu mai agreez aglomerația și zumzetul din piețe. Ca să nu mai spun că la Kaufland, după orele 21, se practică reduceri considerabile la fructe și legume. 🙂

  3. Merg la piață de multe ori, deși numărul producătorilor adevărați a scăzut și nu prea îmi place sa fiu păcălita de cei falși. De aceea merg destul de des la super/hipermarket.
    La Cibin cred ca sunt producători adevărați.

  4. La supermarket riscam sa nu găsim întotdeauna fructe și legume românești, deci prefer piața

  5. In cursul săptămânii dacă am nevoie de legume și fructe merg la supermarket, imi este mai usor. Dar in weekend merg in piața sa fac cumparaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.