Cărți ușoare și utile pentru copiii care au învățat să citească

Eu nu m-am focusat pe citit înainte de a începe Cristina școala. Vreau să spun că eu îi citeam povești doar că nu am pus-o deloc să citească și nici să scrie. În afară de ceea ce făcea la grădiniță nu am pus accentul pe detaliile de genul. Am considerat că aceste lucruri se învață la școală. Vreau să vă povestesc un pic despre experiența mea și despre ce consider că ar fi bine să fac pe viitor.

Copilul trebuie să citească când începe școala?

Înainte de a intra în clasa întâi vorbeau câteva mămici că ar vrea ca în vacanța de vară să-și învețe băiețelul să citească. Eu chiar am susținut sus și tare că nu mă complic pentru că auzisem și varianta în care copiii care știu prea multe se vor plictisi. Cred că îmi era mai comod și mie și nu am mișcat un deget.

Clasa 0 a început în forță. Foarte puține bastonașe și liniuțe. Au trecut rapid la litere și apoi la citit grupuri de cuvinte, litere, etc. Totul într-un ritm foarte alert. Într-un fel am regretat că nu am început din timp s-o pregătesc pentru că totul se petrecea pe repede-nainte. Sfatul meu, ar fi să începeți din timp pentru că vă asigur că nu vor avea timp să se plictisească la școală. Au atât de multe fișe și atâtea lucruri noi de făcut încât în momentul în care deja cunosc literele și încep să citească nu fac altceva decât să fixeze foarte bine informațiile știute.

În clasa 1 aprofundează informațiile știute, încep să scrie de mână și doamna are pretenție la ei să știe să citească cu intonație. În plus, acum apar dictările și taxările pentru orice mică greșeală. Nici nu vreau să-mi dau cu părerea în acest sens pentru că fiecare profesor știe ce are de făcut și poate că în felul ăsta se pun bazele.

Cărți utile în bibliotecă

Învăț să citesc de la editura Gama este o colecție de cărți ușoare perfecte pentru cei mici. Acestea sunt făcute pe nivele de citire. Nivelul 1 este unul ușurel care folosește cuvinte simple și imagini care au scrise sub ele denumirile acestora. Acest pachet conține 5 cărți: Vrăjitorul din Oz, Soldățelul de plumb, Croitorașul cel viteaz, Gulliver și La scăldat(nivelul 2). Cele 4 cărți care sunt pentru nivelul 1 sunt ușor de citit, foarte ușoare de înțeles și Cristina le-a citit în 25-30 minute. Ea cam atât trebuie să citească pe zi așa că a citit o carte din aceasta zilnic.

Am văzut pe Libris multe astfel de pachete și chiar dacă Cristina nu este tocmai de nivel 1 tot îmi doresc să iau și alte astfel de cărți. Rolul acestora ar fi să citească povești despre care nu știe mare lucru, pe care eu nu am apucat să le citesc și pentru că sunt ușor de înțeles.

Prima mea carte de ghicitori și proverbe am luat-o cu puțin timp înainte de a face ghicitori la școală. Parcă am anticipat ceea ce urma să facă. Cartea este foarte bună și simplă. Este numai bună pentru copiii care acum își dezvoltă imaginația și vor să învețe câteva astfel de proverbe noi sau vor să facă ceva conexiuni între text și animalul sau obiectul despre care este vorba în ghicitoare.

Start la lectură – texte literare și aplicații este o carte complexă. Îmi place foarte mult cum este structurată. În primul rând copilul trebuie să citească un text destul de mare, apoi să culeagă ceva informații din text, să deseneze lucruri pe care și le imaginează, să decupeze, să lipească, etc. Trebuie să facă destul de multe conexiuni pentru a putea să răspundă la toate aceste întrebări și acest lucru nu face altceva decât să-l ajute pe copil să se orienteze cât mai bine și să înțeleagă exact firul epic al poveștii.

Sunt curioasă dacă aveți și voi recomandări de cărți pentru copii!

You may also like

17 comentarii

  1. Mulțumim pentru recomandări draga mea ,chiar o să le cumpăr si eu pentru fetita mea ,acuma termină pregătitoarea și la toamnă intră la clasa I ,au invățat destul de multe anul acesta și aproape pe fiecare zi le dă câte un fragment micut de citit acasă .

  2. Cat de frumos sunt ilustrate.Anul viitor vom începe și noi sa achiziționam astfel de cărticele,momentan nu am învățat sa citim

  3. Cărțile au fost și vor rămâne cei mai buni prieteni. Adevărat, pe noi ne-au învățat părinții/învățătorii să deslușim primele taine ale cititului, dar acum, totul se bazează pe altă logică, altă tehnică.
    Mulțumesc pentru recomandări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.