Behind the scenes: ce nu știai despre colaborarea cu un designer de interior

Statistic, vara și toamna sunt momentele din an în care încep cele mai multe proiecte de design interior. Dacă și tu crezi că e momentul să îi dai locuinței tale o nouă înfățișare, probabil că ți-a trecut prin minte întrebarea: „să fac singur sau să apelez la ajutor specializat?”. Și, probabil, primul gând este să le faci singur pe toate.

Doar vei ieși mai rentabil în ce privește costurile. Sau…nu? Ca să faci alegerea corectă pentru tine (și pentru spațiul tău) ți-am pregătit un behind the scenes cu lucruri pe care nu le știai despre colaborarea cu un designer de interior.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/jHjRRaH8Hf0

1. Designerii de interior nu sunt decoratori. Sau arhitecți.

În lumea arhitecturală există multe profesii cu nume asemănătoare, iar asta generează adesea confuzie, însă un lucru e cert: designerii de interior nu sunt decoratori și nici arhitecți.

Cei din urmă se ocupă de arhitectura generală a construcției, iar decoratorii se ocupă strict de tușa finală de decorare. Designerii de interior se situează undeva la mijloc, gestionând atât esteticul spațiului, cât și funcționalitatea sa, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

2. Designerii de interior nu se ocupă doar de cum arată spațiul tău.

Auzim adesea „nu am nevoie de un designer care să îmi spună ce culori să aleg” și, din păcate, realitatea este că privim mult prea superficial această profesie. Un designer de interior nu se ocupă doar de esteticul spațiului tău.

De la compartimentare, materiale, finisaje, cerințe electrice, ventilare, ergonomie și până la cum îți afectează spațiul calitatea vieții, designerul de interior trece prin toate – da, alături de designerul de interior vei stabili paleta cromatică a spațiului.

Dar știai că tot el se poate ocupa și de instalare centrala termica? Într-o colaborare cu un designer de interior ieși câștigat pentru că specialistul tău vine cu o fuziune: cunoaște raportul ideal dintre „cum arată” și „cum se simte”. Adică între estetic și funcțional.

3. „Dacă voi lucra cu un designer, spațiul meu nu va fi personalizat”

Aceasta este una dintre cele mai întâlnite temeri când vine vorba de colaborarea cu un designer de interior. „Dacă se va vedea că spațiul nu îmi reflectă personalitatea?”. În realitate, asta nu este posibil – colaborarea cu un designer de interior începe prin comunicare și înțelegere: designerul te va cunoaște, asemenea unui prieten.

Va ști ce hobby-uri ai, pe ce canapea petreci cel mai mult timp, dacă îți place să gătești sau nu. Cu alte cuvinte, îți va cunoaște stilul de viață – iar spațiul tău va fi cu adevărat personalizat, pentru că poți interveni oricând.

4. „E foarte costisitor să lucrezi cu un designer de interior”

Am auzit adesea acest argument – „va fi mai ieftin dacă fac singur”. În realitate, acesta este doar un mit. Poate pare mai ieftin să lucrezi singur, pentru că vei cumpăra lucrurile „pe bucăți”, dar asta se va vedea: amenajarea nu va fi unitară și vei cheltui mai mulți bani.

Plus erorile pe care le întâmpini când lucrezi singur: în design interior, și câțiva milimetri contează. Cum ar fi să îți comanzi singur piese de mobilier la comanda și să îi predai meșterului dimensiunile greșite (chiar și cu câțiva centimetri)? Te-ar costa nu doar banii de modificare, ci și timpul pierdut. De aceea să colaborezi cu un designer de interior te ajută să economisești – timp și bani, două resurse egal de valoroase.

Colaborarea cu un designer de interior este un subiect extrem de discutat de internauți, însă un lucru e cert: departe de a fi o cheltuială, să colaborezi cu un expert este o investiție.

O investiție în „cum arată” și „cum se simte” spațiul tău, garanția unei fuziuni impecabile între estetic și funcțional. Și, la urma urmei, este o economie de timp și bani – cum ar fi să intri într-o casă gata amenajată, în care nu trebuie să te gândești la „oare am ales gresia bună?” sau „oare am instalat bine bateria de la bucătărie?”? Ar fi bine.

You may also like

12 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.