Cum să te prezinți la un interviu de angajare?

După îndelungi căutări pe site-urile de job-uri, multe CV-uri și scrisori de intenție trimise, în sfârșit o companie te-a chemat la interviu? Felicitări! Însă pregătirea necesară pentru obținerea job-ului mult-visat încă nu s-a încheiat.

Practic, interviul este prima întâlnire cu un posibil angajator care, în urma CV-ului și a scrisorii de intenție trimise, ai prezentat interes pentru compania pe care o conduce sau reprezintă. De regulă, această etapă este importantă de ambele părți – pentru tine, ca și candidat, ai posibilitatea de a-ți pune în valoare cunoștințele și abilitățile, dar și latura socio-umană, iar pentru angajator, acesta are ocazia de a-ți prezenta cultura și valorile companiei, să observe dacă ești persoana potrivită pentru job.

Iată cum să te pregătești pentru un interviu de angajare:

  1. Pregătirea este esențială

Ca orice test pentru obținerea unui loc de muncă, nu te culca pe-o ureche și pregătește-te temeinic pentru interviul cu potențialul angajator. Este important să știi care sunt cerințele locului de muncă pentru care ai aplicat, dar trebuie să cauți și alte informații cu privire la cultura organizațională și practicile interne. De asemenea, verifică atât site-ul companiei, cât și conturile de pe rețelele de socializare, pentru a te familiariza cu tipul de comunicare folosit de firmă.

După ce faci acest mic research, gândește-te la ce informații ar vrea angajatorul să afle de la tine, apoi pregătește răspunsurile în liniile mari. Nu uita că firmele vor oameni optimiști și motivați, iar un răspuns pregătit din timp, te vor ajuta să impresionezi angajatorul.

În cadrul angajarilor din Timisoara o  întrebare frecvent folosită în timpul interviurilor de angajare este legată de defecte. Cu puțină atenție, poți transforma un răspuns negativ în unul pozitiv, explicând cum un defect poate deveni o calitate. Răspunzând la întrebările negative prin exemple de experiențe arată că ai învățat din greșeli.

  1. Punctualitatea este o regulă la un interviu de angajare

Din păcate, multora dintre angajați a fi punctual este un lucru prea puțin important. Însă pentru angajator, punctualitatea reprezintă una dintre primele concluzii legate despre tine. Dacă trebuie să mergi la un interviu de angajare într-o zonă aglomerată sau nu cunoști prea bine locația, asigură-te că ai suficient timp să cauți adresa, ba chiar să ajungi cu 10 minute înaintea interviului.

Dacă s-a întâmplat ceva sau întârzii, nu ezita să anunți din timp. În cele mai multe cazuri, dacă întârzii mai mult de 30 de minute, interviul va fi reprogramat pentru o dată ulterioară.

  1. Atitudinea conteaza!

Deși este normal să fii emoționat înainte de interviu, nu lăsa să se vadă! Schimbă-ți modul de gândire și privește interviul drept un joc, în care trebuie să câștigi. Aceasta este șansa ta de a-ți dovedi calitățile reale, mult mai convingător decât în CV! Dincolo de dorința de a avea un job, trebuie să te gândești serios dacă te potrivești cu firma pentru care ai aplicat. Dacă da, răspunde pozitiv și relaxat la întrebările angajatorului.

  1. Prima impresie

Încă de la stabilirea telefonică a interviului, ține minte numele persoanei care te-a contactat. Când ajungi la întâlnire, strânge-i mâna ferm și privește-l în ochi. De asemenea, tratează-i politicos și pe cei cu care te întâlnești pe holurile firmei pentru că s-ar putea să deveniți colegi. La fel de important este să nu: mesteci gumă de mestecat, să nu trimiți SMS-uri, pentru că s-ar putea ca cineva să-ți urmarească gesturile, să nu fumezi și nici să nu îți lași telefonul cu tonul de apel la maximum.

  1. Ținuta potrivită pentru interviu

Din postura de candidat ești evaluat și prin prisma imaginii pe care o prezinți. Este recomandată o ținută office, îngrijită, care să se potrivească cu domeniul în care îți dorești să lucrezi. Albastru, gri și negru sunt cele mai profesionale culori. Roșu – încrezător și sociabil. Galben – simț al umorului dezvoltat. Verde – cumpătat în situații de criză.

  1. În timpul interviului

Contactul vizual este obligatoriu și indică faptul că ești o persoană încrezătoare, sinceră, că nu ai nimic de ascuns. Evită să îți atingi fața sau urechile pentru că acest lucru indică faptul că ești evaziv sau că minți. Încrucișarea picioarelor sau a mâinilor te face să pari inabordabil. Nu te apleca foarte mult înainte pentru că o sa pari tensionat. Stai drept dar relaxat.

Fii sigur că adresezi și tu întrebări. Interviurile nu se desfășoară pe sens unic. Întrebând arăți că te-ai gândit serios înainte să aplici. Și trebuie să afli dacă vrei cu adevarat slujba asta! Dar nu întreba despre salariu sau beneficii. Așteaptă până ți se ofera postul și nu fi tu cel care aduce acest subiect în discuție.

Fii activ și vorbește liber. Adoptă tonul pe care îl impune angajatorul. Dacă el este prietenos și sociabil fii și tu la fel. Dacă este formal și rezervat trebuie să te conformezi. Dacă te pierzi ia o scurtă pauză, reculege-te și gândește-te la ce vrei să spui. Studiile arată că, într-un interviu reușit, candidații petrec 50% din timp ascultând.

Este important să spui deschis ce așteptări ai. În cazul unui răspuns pozitiv, va fi mai dificil să ai parte de o renegociere după angajare. Ai tot dreptul să analizezi dacă oferta companiei și se potrivește, de la remunerare la timpul petrecut la serviciu și obligațiile postului oferit.

  1. Ce trebuie să faci la finalul interviului?

Înainte de a pleca și dacă îți dorești cu adevărat să lucrezi cu compania pentru care ai aplicat, exprimă-ți, încă o dată, interesul față de postul dorit, dar lasă de înțeles că ești impresionat de ce ai văzut și ai aflat până acum. Apoi mulțumeste pentru timpul și interesul acordat. În cursul zilei următoare poți trimite un e-mail prin care să îi spui angajatorului cât de interesantă a fost discuția.

You may also like

19 comentarii

  1. Este bine de stiut ce poti face si ce nu la un interviu, chiar daca esti la o varsta de mijloc. Anumite reguli se mai schimba si e bine sa fii la curent cu ceea ce se cere pe piata muncii, la interviuri. De exemplu in occident nu dă bine să întrebi din prima de salariu… chiar daca trebuie sa stii de ce te duci acolo si cum te-ar avantaja, sau nu, suma pe care o vei lua lunar.

  2. Foarte utile informatiile. O parte din ele imi erau cunoscute, insa niciodata nu strica o recapitulare.

  3. Articolul tau e plin de sfaturi utile! Si eu sunt de parere ca prima impresia conteaza si ca nu ne putem prezenta asa oricum la un interviu.

  4. Am bifat aproape toate punctele din articolul tau. Email nu am trimis niciodata sa le dau feedback, nu ma gandisem la asta pana sa iti citesc articolul. In general am fost aleasa dupa interviuri, dar au fost locuri de munca de scurta durata: ori inchideau punctul de lucru, ori fiind mai la inceput renuntau cand incepeam sa fim cunoscuti. Asa ca am tot participat. Util articol!

  5. Multumim pentru sfaturi.Îmi place să repet în oglindă:)
    Încrederea şi felul în care vorbim sunt foarte importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *