Tipuri de acoperisuri in functie de climat

Constructia unui acoperis poate fi o lucrare mai complexa sau mai simpla, acest lucru fiind in stransa legatura cu geografia locala, intrucat practicile si traditiile locului, materialele la indemana, precum si legile locale in vigoare au un impact imens asupra design-ului arhitectural. Astfel, un acoperis poate fi realizat din paie, frunze de babanier, sticla, rulouri de aluminiu, placi semifabricate etc. Timp de secole, tigla a reprezentat alegerea numarul 1 in numeroase regiuni ale lumii, urmata de alte materiale, ca de pilda ardezia care inca predomina in zona Loarei, Franta.

Alegerea invelitorii pentru acoperisul casei implica constientizarea mai multor aspecte, atat practice, cat si de ordin estetic.  Acestea sunt corelate cu zona climatica, traditiile si arhitectura zonei, mai nou ecologie si, nu in ultimul rand, pot fi limitate de bugetul disponibil. In orice caz, caracteristica de rezistenta joaca un rol primordial in alegerea tipului de invelitoare din cauza fenomenelor meteo care pot afecta o constructie. Nu doar invelitoarea, cat si sarpanta pot suferi daune provocate in urma unor caderi abundente de ninsoare, vanturi puternice si furtuni. Pagube insemnate pot fi puse si pe seama schimbarilor de mediu, inclusiv a poluarii agresive. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca materialul din care este fabricata invelitoare nu reprezinta singurul element important, esentiala fiind si executia si montajul conforme criteriilor moderne de siguranta.

Un acoperis durabil trebuie sa intampine actiunea mai multor agenti atmosferici si de mediu, cum ar fi urmatorii: fortele de presiune si suctiuni care decurg la actiunea vanturilor, incarcarile date de zapada, variatiile de temperatura, radiatiile IR si UV, umiditate si condens, eroziune, depuneri diverse ca praful, nisipul, cenusa; mucegaiuri, rozatoare, ciuperci, muschi si alti factori biologici etc.

Din acest punct de vedere, consideram ca tigla metalica model Plus cu doua module este un aliat de incredere pentru crearea unui acoperis longeviv, ea prezentand o rezistenta mecanica sporita si conferind constructiei un aspect unic, deosebit, gratie design-ului modern. In plus, acest tip de tigla metalica necesita timp redus pentru montaj, fiind usor de instalat, chiar si daca vorbim de acoperisuri cu forme complexe, sofisticate. De asemenea, pierderile de material rezultate vor fi neinsemnate, spre deosebire de atunci cand optati pentru varianta clasica de tigla. Noi va recomandam alternativa cu rulouri de tigla Civeflor model Plus deoarece constituie o solutie ieftina si calitativa in acelasi timp, diferentiindu-se de alte produse mai grele de pe piata si prin faptul ca impune folosirea unui numar mai mic de capriori in vederea consolidarii acoperisului. Totodata, sistemele noastre cu tigla metalica se disting printr-un profil special cu prindere reciproca sau suprapus, dispunand de un model de fixare in cuie eficient.

Specialistii in domeniu au intreprins diferite studii axate pe impactul efectelor climaterice si de atmosfera asupra constructiilor diverse. Sursa de inspiratie a regulamentelor tehnice in tara noastra se bazeaza pe codurile europene de proiectare, regulile in vigoare fiind influentate de statisticile realizate de autoritati precum Institutului National de Meteorologie si Hidrologie.

You may also like

4 comentarii

  1. noi am vrut tigla metalica, dar ajunseseram la fundul sacului si nu am vrut sa ne indatoram la acel moment. am optat pentru tabla si ne-am pus in gand ca, daca vom avea bani vreodata, sa facem upgrade 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.