Diversificarea primului meu copil mi-a dat mari bătăi de cap. Nu înțeleg de ce am fost atât de agitată, de panicată și de stresată. Poate pentru că citisem mult prea mult, îmi făceam filme în cap și îmi puneam fel de fel de probleme în ceea ce privește începerea diversificării.
Acum că mă gândesc la rece nu înțeleg de unde toate acele temeri. Și când spun asta nu exagerez cu nimic. Am fost foarte stresată că nu mă descurc, că nu va mânca, că nu voi face ceea ce trebuie, etc. Cred că am citit zeci de articole pe acest subiect și eram pe toate forumurile cu mămici să văd exact ce spune fiecare. În realitate totul a fost mult mai ușor decât m-aș fi gândit.
Cu am început diversificarea
Eu am început diversificarea la ambele fete la 6 luni fix. În ceea ce privește mâncarea este perfect normal ca în primele luni să refuze sau să ia doar câte o guriță pentru că ei abia se obișnuiesc cu gusturile. Norocul meu a fost că Cristina nu a fost un copil pretențios și a fost tentată să încerce tot ceea ce-i găteam eu. Cu siguranță pe internet găsiți fel de fel de scheme cu care să începeți diversificarea. Eu am început prima lună cu legumele și le introduceam treptat. Adică prima zi morcov și 3 zile i-am dat doar piure de morcov. Apoi i-am introdus păstârnac și în a cincea zi am combinat păstârnac cu morcov și tot așa. După 3 zile introduceam câte o legumă nouă. În luna a șaptea am introdus și fructele și apoi ou, carne, etc.
![](https://www.rokolla.ro/wp-content/uploads/2022/04/Tacamuri-bebeland-min-768x1024.jpg)
Set diversificare Bimbi Bebeland
Bebeland vine în ajutorul mămicilor cu fel de fel accesorii potrivite pentru bebeluși astfel încât aceștia să fie tot mai atrași de mâncare. Bolul pentru supe și ciorbe este foarte util dat fiind faptul că are o ventuză care se prinde de scaunul de masă și în felul ăsta riscul ca acesta să se verse este tot mai mic. Îmi place mult forma acestuia și consider că este extrem de util. Din alimentația copiilor nu ar trebui să lipsească o supă sau ciorbiță caldă așa că îiajută mult la digestie. Setul are inclus o furculiță și o linguriță de silicon care îi pot ajuta să-și încerce și ei îndemânarea. La începuturile diversificării acest bol este numai bun pentru diversele pireuri de legume pe care trebui să le preparăm.
![](https://www.rokolla.ro/wp-content/uploads/2022/04/Farfurie-silicon-Bebeland-min-1024x772.jpg)
Farfuria de silicon este perfect compartimentată pentru momentul în care bebelușul are mai multe alimente la masă și se poate pune carnea, legumele sau pastele cu sos. Asta diferă în funcție de ceea ce au ei în meniu. În momentul în care ei se măresc putem să îi lăsăm bucățele mai mari de mâncare pentru a le duce singuri la guriță. Și aceasta are ventuză și se lipește de masă.
Bavețica este de un real ajutor pentru că protejează hăinuțele și partea de jos a acesteia strânge toate resturile care-i cad din guriță celui mic. Este foarte ușor de curățat și refolosit. Un alt mare plus este și faptul că la modul de strângere al acestuia are 4 năsturei și poate fi folosită o perioadă lungă de timp. Eu chiar și acum, la 2 ani, folosesc această bavețică tocmai pentru că salvez bluza și este un mare lucru să scape cu hainele curate după masă.
Păreri personale despre dicversificare
Eu am 2 fete: una de aproape 8 ani și o fetiță de 2 ani. Sunt foarte mulțumită de ele și de modul în care a decurs diversificarea pentru că ele mănâncă orice. Sunt foarte bucuroasă să le văd că întind mâna după pește, preferă broccoli în loc de cartofi și salata este în topul preferințelor lor. În momentul în care nu dai copilului roșii că au nu știu ce, te ferești de spanac că dacă nu-i place, nu-i dai salată pentru că este posibil să nu-i placă atunci copilul le va evita mereu aceste alimente.
Copiii trebuie să vă ia pe voi ca exemplu. Dacă mâncați salată la masă vor fi și ei tentați să încerce și vor descoperi că gustul este chiar bun. Peștele este foarte sănătos și se poate consuma în fel de fel de feluri. Fie că este vorba de pește la grătar, fript, la cuptor, la tavă … important este să mâncați și să le dați și lor pentru a se obișnui cu gustul. Consider că este aproape imposibil să nu le placă niciuna din aceste combinații.
Nu mai cocoloșiți excesiv copiii de frică că se vor îneca. Ei sunt foarte deștepți încă de mici. Aveți încredere în ei …. le dați treptat un pufuleț, un biscuite, un măr să se chinuie singuri cu el, bobițe de mazăre sau porumb. Se vor obișnui să mestece și să se ferească în a înghiți alimentele fără să le mărunțească. Nu știu dacă am fost norocoasă, dar niciuna din ele nu s-a înecat cu mâncarea. Poate că după 8-9 luni am început să le dau bucățele. Chiar am avut încredere în ele. Am auzit mămici cărora le pisau mâncare chiar și la un an și jumătate și se plângeau că nu le pot da bucăți pentru că se fac că vomită. Asta pentru că nu sunt obișnuiți. Nu trebuie să vă grăbiți, dar nici să așteptați foarte mult.
Sper că v-am fost de ajutor cu toate aceste informații și dacă aveți întrebări în acest sens îmi puteți spune în căsuța de comentarii, iar eu încerc să vă ajut în măsura în care și eu m-am confruntat cu problema respectivă.
17 comentarii
Și eu tot la 6 luni am început diversificarea,dar abia gusta pana pe la 8 luni.
Exact pe la jumătate de an am început diversificarea și chiar nu am avut probleme ,câte puțin până s-au obișnuit cu de toate .
Sfaturi foarte importante,multumim.
Este un articol foarte util pentru care mulțumesc!
Foarte bune sfaturile… Si noi tot cu legumele am început…exact în stilul tău.
Mi-ar plăcea ca și piticul meu sa consume și acum mai multe legume, însă este destul de mofturos
Foarte important!
Idei tare utile! Eu la nepotelul meu am auzit prima data detalii diverse despre diversificare, nu stiam prea multe. ^_^
Foarte fain setul de diversificare de la Bimbi!
Dupa 6 luni si eu la ambii bebelusi, super dragut setul !
Dupa 6 luni si eu la ambii bebelusi, super dragut setul !nu stiu cum ar fi sa o iau de la capat cu un nou bebelus.
Sunt absolut de acord cu tine , eu una sunt tare mofturoasa la mancare, dar in fata copilului nu am aratat asta si i-am dat de toate. Apoi a ales el ce ii place si ce nu
Si noi avem astfel de boluri, sunt utile cele din silicon.
O sa salvez acest articol sa ma uit pe el cand o sa avem un bebe.
multumesc pentru info! chiar imi vor fi de folos!
Tare simpatice sunt vasele pentru mâncarea diversificată a bebelușului.
Și noi am folosit tot felul de astfel de idei. Este o perioadă extrem de importantă.
Tare utile informatiile oferite de tine.
Informativ aticolul! Imi va fi de folos pe viitor!