Clasa 0 – despre primele luni la școală și câteva culegeri de exerciții

Astăzi vreau să ating un subiect un pic mai delicat cu care m-am confruntat în ultimul timp. Școala nu este o joacă și știu că este extrem de importantă Copiii trebuie să conștientizeze asta și să învețe. Vreau să punctez faptul că întâi de toate trebuie să fie educați și „cu școală” și abia după asta fiecare va merge pe drumul lui.

Clasa 0 a venit la mine cu foarte multe provocări. Cristina avea cunoștințe minime despre școală și tot ce presupune ea. Nu aprofundasem foarte multe cunoștințe pe care le primite din grădiniță. Știa literele, numerele, făcea ceva adunări simple, învățase să zică care număr este mai mare, etc.

Începuturile clasei 0

Grădinița am ales-o întâmplător să zic așa. Nu am fost deloc mulțumită de alegerea făcută și am zis că nu voi mai lăsa totul la voia întâmplării. Școala este importantă pentru că acum se pun foarte multe baze printre care și cele ale învățării. Startul contează foarte mult. Eu nu merg pe principiul că trebuie să vedem ritmul copilului și el să învețe în ritmul lui. Trebuie să vedem limitele copilului și să încercăm să obținem tot mai mult. Nu vreau s-o fac doctoriță, dar îmi doresc să învețe pentru că este isteață.

Școala a început într-un ritm relativ alert. Făceau câte o literă pe săptămână și după ce o învățau s-o scrie în 2-3 rânduri, trebuiau să citească cuvinte scurte. Citit pe litere, apoi silabe și mai apoi să încerce tot cuvântul. Erau copii care se descurcau mult mai bine ca noi. La Cristina începutul a fost destul de obositor și asta pentru că am tras foarte mult de ea și am încercat, prin repetări zilnice, să învețe ca măcar pe silabe să citească.

Nu știu cum este în alte părți, dar la noi româna ne-a dat mari bătăi de cap. Mie mi-a plăcut mult matematica și s-a văzut asta pentru că la matematică se descurcă mult mai bine și am făcut mult mai multe exerciții suplimentare la matematică. La română totul a decurs greoi. După ce învăța câte o literă parcă efectiv se ștergea din memoria ei. Ca să mă fac înțeleasă …. Învăța litera M la școală și la scurt timp nu o mai recunoștea în text, când o întrebam ce literă este nu știa, o confunda cu oricare alta, etc.

Acum la aproape 5 luni de la începerea școlii pot să spun că sunt foarte mândră de ea și de progresele pe care le-a făcut. Pe de-o parte doamna învățătoare și-a dat foarte mare silința ca copiii să învețe, să exerseze și să îi antreneze constant în tot felul de activități constructive și educative. Evident că și eu am încercat să repet și să lucrez zilnic cu ea puțin câte puțin.

Suplimentar am făcut și noi diverse exerciții, dar m-am ajutat și de cărți care să mă ajute în acest sens. Exersez 10 minute pe zi de la Editura Gama este una dintre cărțile la care am apelat. Cartea putea fi și mai interactivă. Mi se pare foarte ușoară față de ceea ce fac la școală. Sunt multe pagini de linii punctate, se fac literele cu linii punctate, desenează, au și de reconstituit cuvinte, etc. Cartea este mai potrivită pentru grupa mare de la grădiniță. O mare parte din activitățile din carte, Cristina le-a făcut la grădiniță, dar acum diferă și activitățile pe care le fac copiii la grădiniță. Eu mi-aș fi dorit mai multe exerciții de citit, silabe, propoziții ușoare,etc. Acum depinde de gradul de pregătire al fiecărui copil

Exersez 10 minute pe zi – adunări și scăderi

Cartea asta mi se pare completă și complexă. Sunt foarte multe activități antrenante în ea. Chiar am lucrat foarte mult din ea. Deocamdată Cristina face adunări și scăderi până la 10. Se descurcă foarte bine și singură. Știu că ar fi de preferat să se ajute de numărătoare, dar ea folosește mai mult degețelele. Unele exerciții a început să le vadă fără să fie nevoie de foarte multă concentrare și se vede faptul că exersează. Problema este că atunci când este online sau când o întreabă doamna îi dă exerciții mult mai complexe la care trebuie să răspundă rapid și la rezultat se cam pierde …. Nu mă mai stresez și nici pe ea nu vreau s-o mai agit foarte tare pentru că la început am pus o presiune prea mare pe a și cred că am stresat-o puțin. Mă voi axa pe exerciții zilnice pentru că am văzut că rezultatele se văd de la o zi la alta.

Cu alte cuvinte, dacă este să vorbim strict de un copil de clasă pregătitoare, eu vă recomand această carte pentru matematică pentru că este chiar antrenantă și îi ajută pe copii. Referitor la cartea cu citire și exerciții grafice mi-aș fi dorit să fie puțin mai complexă. Ambele cărți pot fi achiziționate online de pe Libris.ro.

Sunt curioasă care a fost experiența copiilor voștri în clasa 0? Cum i-ați ajutat să citească? Ce metode sau cărți ați folosit ca să-i ajutați și să le vină totul mai ușor

You may also like

21 de comentarii

 1. Spor la activități, dragilor! Ma bucur că îi plac Cristinei.
  Eu i-am cumpărat un abecedar cu cuvinte.

  1. Cred ca îți înțeleg cel mai bine situația… Si noi am avut ceva probleme cu cititul…dar am exersat și a intrat cât de cât în ritm… Mi se pare totuși destul de complexa materia pt grupa 0…mai ales la matematica…dar încercăm sa ținem pasul… Al meu este și foarte emotiv…si se pierde repede…daca rămâne puțin în urma adiovom vedea ce va face de luni la școală

  2. Foarte faine aceste caiete.Noi suntem încă la grupa mare,dar cu toate aceste ii dau teme în fiecare zi,iar seara când ajung acasă imi arata cu mândrie ceea ce a făcut. Nu o stresez prea tare,avem tot caiete de genul,o las sa faca literele sau cifrele după linia punctată.La noi încăpățînarea e problemă, nu stiu ce ne-am face din toamna

 2. Mulțumim pentru recomandare ,la anul o să-i cumpăr și eu fetiței mele când va intra la clasa 0 ,foarte bune aceste cărți și mai ales acuma la clasa 0 până ce învață ei literele toate ,silabe ,să citească puțin este greu ,eu cu fetița mai mare ,care este în clasa a lV a cam greu a început să citească pe silabe până ce și-a dat drumul la format silabele a fost de groază cu ea ,asta cam aproximativ vreo 2 săptămâni ,dar după nu am mai avut probleme cu ea ,așa este la început ,unii o iau mai greu ,alții mai repede .

 3. Mult spor în anul școlar și la cât mai multe activități!
  E important ca toate execuțiile să fie pe placul celor mici, să fie făcute special pentru ei.

 4. Știu ce spui! Iar anul acesta a fost totul mult mai greu, din cauza cursurilo online.
  Oricum, mi se pare aiurea modul de predare și abordarela clsele mici. Am experiență cât de cât în învățământ și, pot spune că, contează enorm implicarea și dedicarea învățătorului/profesorului.
  Nepoțelul meu nu a avut parte de ademenea învățător și asta s-a văzut. Am muncit mult cu toții pentru a-l ajuta.
  Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.