Metoda ABA poate ajuta un copil cu autism să se integreze în societate

Din momentul în care un părinte primește pentru copilul său diagnosticul de autism, viața de familie totul este despre terapii. Scopul este de a-l ajuta pe copil să se integreze în societate, pentru ca acesta să aibă o viață cât mai aproape de normal. Terapiile aplicate au ca scop îmbunătățirea comportamentului, în mod special prin activități stricte, predictibile și de rutină.

Una din terapiile eficiente este cea ABA, tehnica Applied Behavioral Analysis (ABA) – analiza aplicată a comportamentului. Vorbim despre o terapie individuală, ce poate fi urmată în ședințe stabilite de către specialist, în cadrul Centrului Pas cu Pas de asemenea. Aici, copiii cu autism pot urma terapii variate și eficiente, iar părinții au parte de tot sprijinul moral pentru a înțelege ce și cum este mai potrivit, ca abordare, pentru copil. Centrul Pas cu Pas Suceava își prezintă serviciile și online, în cadrul paginii oficiale.

Să înțelegem cum ajută terapia ABA

Terapia ABA este bazată mai întâi de toate pe o atentă observare a comportamentului. De altfel, sunt identificate comportamentele nedorite care pot interfera cu învățarea unor abilități sociale. Vor fi observați și factorii ce declanșează un anume comportament și ce se întâmplă după manifestarea acestuia. Scopul este de a corecta, de a susține învățarea prin recompense atunci când face bine, de a dezvolta comportamente noi de asemenea.

Concret, specialiștii vorbesc despre terapia individuală ABA ca despre șansele copiilor cu autism să:

  • Deprindă noi abilități.
  • Să mențină unele comportamente, autocontrolul spre exemplu.
  • Să restrângă factorii care acționează asupra copilului.
  • Să reduca agresivitatea, stereotipii, autostimularea, autoagresivitatea.

La fel ca și despre alte abordări benefice copiilor cu autism și când vorbim despre terapia ABA este important să fie început totul cât mai repede. Programul în sine este individual și bazat pe abilitățile copilului. Copiii cu autism ajung astfel să poată să își exprime dorințele și nevoile, învață să relaționeze, să comunice cu cei din jur. Totodată își consolidează și limbajul. Acumuleaza practic informații despre mediul în care trăiesc și bifează noi achiziții.

Cât ar trebui să urmeze un copil terapia ABA?

Orice terapie aplicată îi implică intens și pe părinți, care ar urma să continue acasă cu principiile eficiente învățate de la specialiști. Despre terapia ABA nu poate fi spus că are o durată anume, pentru că fiecare copil este diferit. Cert este că în cazuri mai severe indicată ar fi terapia de minimum 25 de ore pe săptămână.

O evaluare va stabili care sunt indicațiile pentru fiecare caz în parte. Așadar cei interesați pot programa o vizită la Centrul Pas cu Pas pentru indicații adaptate cazului. Detalii în cadrul paginii oficiale.

You may also like

25 de comentarii

  1. Un articol foarte util pentru acei părinți care au asemenea copii ,trebuie să facem tot ce putem pentru ei ca să fie bine !

  2. Da da da! Este una dintre cele mai folosite metode prin care sa comunici cu boboceii cu autism. Sunt unii parinti care au copii autisti si cauta bone care au terminat psihologia si care sunt familiare cu aceasta metoda (asta se cauta in Iasi). Ma bucur sa vad ca se vorbeste despre asta!

  3. Numai copilul bolnav sa nu-l ai… Aceasta mi se pare o boală destul de dificila… Un articol foarte util

  4. Cred ca e o boala destul de greu de gestionat, dar e bine ca exista tot felul de terapii care sa ii ajute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *