Primul an de viață este plin de provocări și de emoții. Suntem atenți cu tot ceea ce urmează să facem cu cel mic. Ne simțim sufletul plin de bucurie când avem parte de primul zâmbet, primii pași făcuți de puiul nostru. Pentru orice mamă sunt binevenite sfaturile cu privire la felul în care trebuie să acționăm în primul an de viață al celui mic. Iată cinci sfaturi cu privire la ceea ce ar trebui să facem cu copilul nostru în primul său an de viață.
1. Oferă-i toată atenția
Dragostea și atenția mamei se manifestă prin îmbrățișări delicate, mângâieri fine și cuvinte dulci. O carte pentru copii își poate face loc pe raftul nostru destul de ușor. Poveștile de cinci minute, pot fi citite bebelușului ca o formă de comunicare cu acesta. Este bine să ne învățăm copiii cu cititul poveștilor. Specialiștii ne recomandă, pe lângă folosirea de carti pentru copii, să vorbim foarte mult cu cei mici. Încă din a două luna de viață, putem face mișcări lente cu mânuțele și piciorușele celor mici, fredonându-le cele mai vesele cântecele.
2. Alegerea jucăriilor
La numai trei luni, copiii încep să apuce cu mânuțele jucăriile și obiectele din jur. Este important să alegem jucării adecvate vârstei lor, cu care să nu se rănească. Acestea trebuie să fie cât mai colorate și să scoată sunete. Joaca este modul prin care cei mici încep să descopere lumea, să cunoască formele și culorile.
3. Alegerea hainuțelor potrivite
Este bine să nu cheltuim excesiv pe hăinuțele copilului în primul an de viață. În primele 12 luni, bebelușii cresc doarte repede și putem observa că acestea nu le mai vin de la o lună la alta. Pentru început, nu este cazul să avem mai mult de 5-6 schimburi de hăinuțe. Important este să acordăm atenție materialului din care sunt confecționate hainele pe care ni le dorim pentru copilul nostru. Body-urile, cămășuțele și pantalonașii sunt nelipsiți din dressing-ul unui bebeluș, indiferent de sexul lui.
4. Hrana bebelușului
Obiceiurile alimentare pe care le transmitem celui mic vor contribui semnificativ, la buna lui dezvoltate de-a lungul timpului. Laptele, fie el matern sau formulă, reprezintă prima lui sursă de hrană. După vârsta de șase luni este recomandat să începem diversificarea. Legumele sunt primele care se introduc în alimentația celui mic și se combină maxim 3 legume pe zi, timp de 3 zile pentru a se vedea cât de bine sunt tolerate de cel mic. Fructele vor reprezenta etapa următoare în alimentația copilului nostru. Carnea fiartă de pui poate fi introdusă în hrana celui mic, imediat după fructe.
5. Accesorii utile pentru bebeluș
Pentru ca totul să decurgă bine, avem nevoie de accesorii utile pentru a asigura nevoile copilului, pentru a calma anumite stări, pentru alimentația sa, etc. Vom avea nevoie de suzeta, de biberon, accesorii pentru începerea diversificării, etc. Vom alege astfel de instrumente din material de silicon, un material care nu va fi dur pentru cel mic. Suzeta va reuși să calmeze crizele de plâns ale celui mic, dar este și o alternativă bună pentru puținele momente în care mama poate lipsi câteva minute.
35 de comentarii
Mulțumesc pentru aceste informații utile chiar o sa le notez când o sa am primul copil!
Informații foarte utile,mulțumim!
Un articol foarte util ptr viitoarele mamici multumim frumos
Da este foarte bine să știm din timp anumite informații ,cum trebuie de reacționat când vor apărea copii și referitor la hăinuțe sunt total de acord cu ce ai zis ,bebelușii cresc destul de repede și hăinuțele le rămân mici ! Mulțumim frumos pentru sfaturi !
La mine suzeta…la început nu a vrut-o, însă își baga manuta în gurița și făcuse răni între degețele…am insistat un pic și suzeta chiar a fost un real ajutor…si a renunțat singur la ea pe la 2 anișori
La mine încă nu e cazul, dar îmi vor prinde bine pe viitor când mă hotărăsc să aduc pe lume un copil.
Noua jucăriile nu ne-au fost de folos.Intotdeauna e altceva mai interesant decât jucăriile.Ce mi-a fost de mare folos a fost un leagăn de bebeluși,din acela electric
Multumim frumos pentru articol foarte util! Nastere usoara draga mea!
Sincer? prea puține:)) Am cumparat toate tampeniile dar un bebeluș nu are nevoie de prea multe obiecte. Jucăriile nu erau printre preferatele ei, aparate de umidificat, lămpi de veghe, iaurtiera, multe păturici, prea multe haine.
🙂
Îmi amintesc cât de greu a fost la început. Cat de multe întrebări aveam…
A fost greu, dar extrem de frumos.
Parca ieri treceam prin aceste emoti de a mi aduce pe lume fetita! Multumim frumos pentru articol foarte util! Nastere usoara draga mea! Dumnezeu fie cu voi
deja ai experienta la al doilea 😀
O nastere usoara
Sincer? prea puține:)) Am cumparat toate tampeniile dar un bebeluș nu are nevoie de prea multe obiecte. Jucăriile nu erau printre preferatele ei, aparate de umidificat, lămpi de veghe, iaurtiera, multe păturici, prea multe haine.
Noua ne-au fost de folos hainutele si jucariile. Cu suzeta nu ne-am impacat..nu ii place suzeta.
Sunt foarte utile informatiile pentru viitoarele mamici !
Frumoase informatiile tale pentru viitoarele mamici! Nastere ușoară si ai grija de tine!
Orice sfat este binevenit.. Si eu citeam multe articole.
Puiul meu nu si-a toletrat deloc suzeta, asa ca am renuntat la ea la a doua incercare. In resti-am citit, i-am pus muzica, jucariile nu ii placeau prea mult si haine primise cat pentru o armata de bebelusi.
Nastere usoara si multa grija sa aveti de voi.
Viitoarele mamici vor fi mai informate citind acest articol!
Sănătate si naștere ușoară!
O, Doamne câtă emoție mi-a trezit articolul tău!
Sigur va fi foarte util viitoarelor mămici. De ce nu, chiar și pentru bunici!!! 🙂
Felicitări și succes!
Chiar super recomandari! Ma bucur ca ai abordat acest subiect.
Oh, daaa! Primul an cu bebe este foarte frumos dar și foarte copleșitor! Sunt foarte bune toate recomandările tale pentru viitoarele mămici! Soon o vei lua de la capăt cu micuta ta!
Primul an e frumos si greu in acelasi timp. 😀 Dar trece si reped, asa ca trebuie sa ne bucuram de fiecare clipa.
Ai mei n-au acceptat nici suzeta nici biberon.
Primul an…. a trecut a gandul. Dar intotdeauna imi voi aminti cu drag de mirosul de bebelus
Nu am folosit suzeta/biberon pentru ca am alaptat, dar cartile…in carti am investit sute de lei. Iar rezultatul se vede. Sunt putine serile in care nu citim
Foarte utile sfaturile tale, în curând voi avea nevoie de ele! 😉 Sarcină ușoară în continuare, draga mea și un călduros La mulți ani!
Un articol util pentru viitoarele mamici! Nastere usoara!
Multumim pentru detalii. Te-ai documentat nu gluma 🙂 . Sa fii sanatoasa sa ai o nastere usoara.
biberonul, acesta era cel mai important, fara el era mare jale 🙂
Suzeta a luat-o și Albert de câteva ori în primele luni. Apoi a lăsat-o, iar biberon nu a avit deloc.
Imi amintesc ca body-urile erau cele mai folosite, pentru ca le murdarea imediat.
Cred ca fiecare bebelus si fiecare mamica au nevoi diferite, si fiecare considera alte lucruri necesare in functie de necesitati si ajutor.
Cred ca fiecare bebelus este unic. Jasmine n-a vrut deloc suzeta, insa de biberon am scapat cu greu!
Utile informatiile tale. Nu am copii asa ca multe sunt noutati pentru mine.
Sunt foarte utile aceste sfaturi,multe mamici au emotii si temeri mari în primul an de viata al celui mic