5 sfaturi de îngrijire a copilului în primul an de viață

Primul an de viață este plin de provocări și de emoții. Suntem atenți cu tot ceea ce urmează să facem cu cel mic. Ne simțim sufletul plin de bucurie când avem parte de primul zâmbet, primii pași făcuți de puiul nostru. Pentru orice mamă sunt binevenite sfaturile cu privire la felul în care trebuie să acționăm în primul an de viață al celui mic. Iată cinci sfaturi cu privire la ceea ce ar trebui să facem cu copilul nostru în primul său an de viață.

1. Oferă-i toată atenția

Dragostea și atenția mamei se manifestă prin îmbrățișări delicate, mângâieri fine și cuvinte dulci. O carte pentru copii își poate face loc pe raftul nostru destul de ușor. Poveștile de cinci minute, pot fi citite bebelușului ca o formă de comunicare cu acesta. Este bine să ne învățăm copiii cu cititul poveștilor. Specialiștii ne recomandă, pe lângă folosirea de carti pentru copii, să vorbim foarte mult cu cei mici. Încă din a două luna de viață, putem face mișcări lente cu mânuțele și piciorușele celor mici, fredonându-le cele mai vesele cântecele.

2. Alegerea jucăriilor

La numai trei luni, copiii încep să apuce cu mânuțele jucăriile și obiectele din jur. Este important să alegem jucării adecvate vârstei lor, cu care să nu se rănească. Acestea trebuie să fie cât mai colorate și să scoată sunete. Joaca este modul prin care cei mici încep să descopere lumea, să cunoască formele și culorile.

3. Alegerea hainuțelor potrivite

Este bine să nu cheltuim excesiv pe hăinuțele copilului în primul an de viață. În primele 12 luni, bebelușii cresc doarte repede și putem observa că acestea nu le mai vin de la o lună la alta. Pentru început, nu este cazul să avem mai mult de 5-6 schimburi de hăinuțe. Important este să acordăm atenție materialului din care sunt confecționate hainele pe care ni le dorim pentru copilul nostru. Body-urile, cămășuțele și pantalonașii sunt nelipsiți din dressing-ul unui bebeluș, indiferent de sexul lui.

4. Hrana bebelușului

Obiceiurile alimentare pe care le transmitem celui mic vor contribui semnificativ, la buna lui dezvoltate de-a lungul timpului. Laptele, fie el matern sau formulă, reprezintă prima lui sursă de hrană. După vârsta de șase luni este recomandat să începem diversificarea. Legumele sunt primele care se introduc în alimentația celui mic și se combină maxim 3 legume pe zi, timp de 3 zile pentru a se vedea cât de bine sunt tolerate de cel mic. Fructele vor reprezenta etapa următoare în alimentația copilului nostru. Carnea fiartă de pui poate fi introdusă în hrana celui mic, imediat după fructe.

5. Accesorii utile pentru bebeluș

Pentru ca totul să decurgă bine, avem nevoie de accesorii utile pentru a asigura nevoile copilului, pentru a calma anumite stări, pentru alimentația sa, etc. Vom avea nevoie de suzeta, de biberon, accesorii pentru începerea diversificării, etc. Vom alege astfel de instrumente din material de silicon,  un material care nu va fi dur pentru cel mic. Suzeta va reuși să calmeze crizele de plâns ale celui mic, dar este și o alternativă bună pentru puținele momente în care mama poate lipsi câteva minute.

Care sunt accesoriile care v-au fost de un real ajutor în primul an de viață?

You may also like

35 de comentarii

 1. Da este foarte bine să știm din timp anumite informații ,cum trebuie de reacționat când vor apărea copii și referitor la hăinuțe sunt total de acord cu ce ai zis ,bebelușii cresc destul de repede și hăinuțele le rămân mici ! Mulțumim frumos pentru sfaturi !

 2. La mine suzeta…la început nu a vrut-o, însă își baga manuta în gurița și făcuse răni între degețele…am insistat un pic și suzeta chiar a fost un real ajutor…si a renunțat singur la ea pe la 2 anișori

 3. Noua jucăriile nu ne-au fost de folos.Intotdeauna e altceva mai interesant decât jucăriile.Ce mi-a fost de mare folos a fost un leagăn de bebeluși,din acela electric

  1. Sincer? prea puține:)) Am cumparat toate tampeniile dar un bebeluș nu are nevoie de prea multe obiecte. Jucăriile nu erau printre preferatele ei, aparate de umidificat, lămpi de veghe, iaurtiera, multe păturici, prea multe haine.
   🙂

 4. Parca ieri treceam prin aceste emoti de a mi aduce pe lume fetita! Multumim frumos pentru articol foarte util! Nastere usoara draga mea! Dumnezeu fie cu voi

 5. Sincer? prea puține:)) Am cumparat toate tampeniile dar un bebeluș nu are nevoie de prea multe obiecte. Jucăriile nu erau printre preferatele ei, aparate de umidificat, lămpi de veghe, iaurtiera, multe păturici, prea multe haine.

 6. Puiul meu nu si-a toletrat deloc suzeta, asa ca am renuntat la ea la a doua incercare. In resti-am citit, i-am pus muzica, jucariile nu ii placeau prea mult si haine primise cat pentru o armata de bebelusi.
  Nastere usoara si multa grija sa aveti de voi.

  1. Oh, daaa! Primul an cu bebe este foarte frumos dar și foarte copleșitor! Sunt foarte bune toate recomandările tale pentru viitoarele mămici! Soon o vei lua de la capăt cu micuta ta!

 7. Primul an…. a trecut a gandul. Dar intotdeauna imi voi aminti cu drag de mirosul de bebelus
  Nu am folosit suzeta/biberon pentru ca am alaptat, dar cartile…in carti am investit sute de lei. Iar rezultatul se vede. Sunt putine serile in care nu citim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.