5 criterii de alegere a cărților

Suntem în continuă evoluție în fiecare zi. Avem nevoie să cunoaștem mai mult, să ne dezvoltăm simțurile și trăirile. Nevoia de cultură ne îndeamnă să ne dorim să știm mai mult. Cărțile sunt foarte importante pentru evoluția și dezvoltarea noastră. Unele alegeri se pot dovedi foarte inspirate în timp ce unele cărți ne pot parea mai puțin captivante. Dar, din fiecare carte vom avea cate ceva de învățat. Iata câteva criterii care ne vor fi de folos pentru a face cele mai bune alegeri.

1. Genul cărții

Categoria în care este încadrată cartea ne ajuta să îi detectăm genul. În funcție de preferințele pe care le avem, putem alege o carte tip documentar, științific, SF, dramă, romantică, etc. Cărțile trebuie să se potrivească personalității noastre pentru a ne fi pe plac. Imaginația noastră se va lăsa purtată în cele mai plăcută vise și lumi.

2. Autorul cărții

Persoanele care citesc des cărți au anumiți autori preferați. Sau caută un anumit gen de cărți, deși se întâmplă ca ocazional să aibă curiozitatea de a citi ceva nou. Irina Bindar a reușit să facă furori în rândul multor doamne si domnișoare prin operele sale. Marin Preda, un autor cu care mulți dintre noi am făcut cunoștință încă din școala generală, reușește să rămână un geniu al romanelor care au reflectat viața românilor încă din cele mai grele timpuri.  Ne putem alege cărțile în funcție de autor la recomandarea prietenilor sau din dorința de a încerca noi autori.

3. Titlul cărții

Adesea, titlul cărții poate să sugereze întreaga acțiune a conținutului său. Putem avea de-a face și cu un titlu sugestiv, dar și cu unul cu subînțeles sau metaforic. În funcție de cât de captivant poate fi titlul, ne vom ghida în opțiunile pe care le avem la dispoziție.

4. Cuprinsul cărții

Sunt persoane care răsfoiesc puțin conținutul cărții pe care doresc să o cumpere. Cuprinsul cărții, capitolele sale sau micul rezumat făcut pe coperta posterioară a cărții sunt criterii după care multe persoane se orientează.

5. Recomandări

Este important să alegem o carte ținând cont de sugestii sau review-uri sau recomandări ale persoanelor din jurul nostru. Este posibil ca un titlu care a fost pe placul unei cunoștințe  să reușească să ne atragă și pe noi și să ne fie pe plac. Tocmai de aceea,  nu avem nimic de pierdut dacă vom alege să lecturăm cărți care ne-au fost recomandate de prieteni sau persoane pasionate de lectură.

You may also like

34 de comentarii

  1. Eu le aleg mereu dupa genul cartii si dupa titlu. Daca titlul ma atrage si cartea e thriller/politist/psihologic/fictiune, atunci nu mai stau pe ganduri.

 1. Îmi place sa citesc si cand cumpar carti le aleg după titlu, daca ma atrage si dupa copertă, sa fie frumoasă!

 2. Mulțumim frumos eu citesc de obicei carti recomandare de persoanele cunoscute, este foarte bine să citim macar 20 de minute pe zi

 3. Cartile Irinei Binder sunt frumoase, pana la sfarsit inca nu am citit-o dar o am in biblioteca. Si cartea Coco Chanel o am in biblioteca, cu siguranta am sa o citesc.

 4. Aleg câ=ărțîle în funcție de autor, de stil, de gen literar sau personalități despre care vreau să cunosc mai mult. Acum citesc Coco Chanel pentru că sunt fascinată de personalitatea ei.
  Mulțumesc pentru sfaturi și recomandări!

 5. Aleg in functie de recomandări, dacă autorul îmi este cunoscut sau am mai citit ceva în trecut. Cred ca genul poate sa difere pentru ca sunt foarte multe cărți interesante și captivante.

 6. Eu sunt una dintre acele persoane pentru care acea mica descrie de pe spatele cartii este foarte importanta. Daca imi atrage atentia, cartea e ca si cumparata.

 7. Eu citesc orice !!! Am acum o carte Monolit Era viselor de Andrei Perhineac – după titlu pare o povestioara banală , dar citind este foarte interesanta este despre viața scriitorului și lupta lui in viața. Ti-o recomand !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.