Cum să folosești corect paharele de cocktail

Sunt multe persoane care iubesc cocktailurile: Pina Colada, Margarita, Long Island, Cuba Libre, ca să nu mai vorbim de faimosul Mojito, cel mai căutat cocktail seara! Dar dacă ne place să comandăm (și fluierăm!) în baruri sau cluburi de noapte, ne place să le pregătim și acasă.

Este mai ieftin decât într-un cocktail bar și mai mult, ne simțim atât de mândri de noi când servim o lagună albastră sau un Cosmo demn de Tom Cruise! Da, dar nu uitați: pentru a face un cocktail demn de nume, nu este suficient să aveți alcool, băuturi răcoritoare, gheață zdrobită și decorațiuni (umbrele mici, frigărui de fructe) care merg bine.

Da, aveți nevoie și de pahare de cocktail potrivite. Deoarece servirea unui mojito într-un pahar de șampanie este ca și cum ați servi un vin bun într-un pahar de apă. Acesta rupe farmecul, dar, în plus, nu permite ca acel cocktailul să-și dezvăluie toate aromele!

Tumbler

Alte nume: dacă barmanii numesc uneori Tumbler-ul „Collins” sau „Highballs”, publicul larg numește adesea acest pahar mare cu marginile drepte „băutură lungă”.

Pentru că este destul de înalt, în acest pahar se pot pune o mulțime de cuburi de gheață (sau gheață zdrobită) și este ideal pentru cocktail-urile care sunt gustate și trebuie să rămână proaspete.

Pahar de cocktail

Deoarece acesta este paharul în care James Bond bea întotdeauna vodka – martini preferată (fără cuburi de gheață și amestecată cu agitator, nu cu o lingură!), mai știm acest pahar sub numele de pahar Martini.

Utilizare: acest pahar conic, nu foarte mare, este folosit ]n mod special pentru cocktail-uri care se beau fără gheață și ale căror elemente trebuie să rămână bine amestecate prin forma sa. Acesta este ceea ce servește piciorul: datorită lui, puteți ține paharul fără teama că se încălzește băutura. Este un pahar foarte elegant, care ne dă un aer șic, mai ales, daca bem un Cosmopolitan mic!

Cupa

Acest pahar de cocktail, destul de mare are o variantă, chiar mai mare, numită „piscină”! Să nu fie confundat cu „paharul șampaniei. Paharul seamănă puțin cu paharul de cocktail, deoarece este destul de larg și are picior. Capacitatea și forma îi conferă o sticlă perfectă pentru a primi cocktailuri cu fructe (datorită marginii largi), dar și cu șampanie! Puteți adăuga cuburi de gheață pentru a menține cocktailul răcoros.

Paharul de șampanie

Alte nume: fără prea multă surpriză, acest pahar este numit pur și simplu paharul de șampanie. Logic: în 99% din cazuri, într-un astfel de pahar, bem doar asta!

Chiar dacă acesta este paharul de șampanie, nu uitați că la bază este un pahar de cocktail! Deci, poate fi folosit pentru a servi cocktail-uri, dar nu numai: cocktail-uri bazate pe bule și efervescente, pentru că forma sa foarte alungită și îngustă este perfectă pentru a menține băutura spumantă.

Paharul de Margarita

La bază, deoarece seamănă exact cu cupa (picior, margini laterale), paharul de margarita era denumit „cupă”, însă cu 2 etaje. Dar cocktail-ul a fost atât de reușit și atât de asociat cu paharul său, încât acum îi numim recipientul „paharul de margarita”!

Dacă în 99% din cazuri acest pahar este folosit pentru margarita, nu uitați un cocktail excelent cu rom alb și lămâie verde – daiquiri! Cele două particularități ale acestui pahar? Piciorul ei care menține cocktail-ul răcoros și forma sa care poate să glaseze conturul paharului cu puțină sare.

Paharul de whisky

Dacă în limbajul zilnic numim „paharul de whisky” acest mic pahar de cocktail, trebuie să știti că numele său real este „old fashioned”, un cocktail care datează din anii 1800 și a fost întotdeauna servit în acest tip de pahar. Este, de asemenea, numit „Lowball” sau „Little Tumbler”, dar este mai rar.

Deoarece este mic și partea inferioară este foarte groasă, folosim în principal paharul de whisky pentru băuturi scurte; și anume: cocktailuri sau băuturi puternice, servite cu un cub de gheață (sau două, dar nu mai mult).

Paharul de shot

Din moment ce este foarte mic și este făcut pentru cocktail-uri care se beau imediat, este deseori numit „shooter”, sau doar „shot”.

Cu acest pahar de cocktail cu fund gros se beau băuturi alcoolice puternice și amestecuri puternice, pe care trebuie adesea să le înghițiți dintr-o singură mișcare.

Paharul balon

Deoarece acest pahar – care arată că o ceașcă sau un pahar de șampanie, dar este mult mai larg (de aici numele său) – este folosit în principal pentru servirea vinului. Dar poate fi folosit în continuare pentru a face cocktail-uri, care nu conțin neaparat vin …

Atunci când nu se toarnă Bordeaux sau Chardonnay, acest pahar iubeste să primească cocktailuri de tot felul și să le dea o mică parte originală și de clasă! Inclusiv cocktail-uri de fructe (Pina Colada, Sangria), dar și cocktail-uri mai clasice cu multa gheață cum ar fi celebrul Aperol Spritz!

You may also like

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.