Știi cât la sută din banii tăi se duc lunar pe fiecare categorie de cheltuieli? Află ce spun statisticile!

O foarte mare parte din veniturile tale se duc doar pe cheltuieli uzuale. Ce spun, însă, datele statistice despre situația acestor cheltuieli și ce procent reprezintă ele din totalul cheltuielilor?

Este mai mult decât normal să îți dorești să ai parte de serviciile care să îți asigure acel minim al traiului decent, mai ales că suntem în anul 2019, când nu ar trebui să existe astfel de probleme. Cheltuielile cu întreținerea, serviciile, alimentele și alte categorii importante de necesități reprezintă mai mult de 70% din destinația veniturilor lunare.

Iată câteva date statistice importante despre cele mai importante cheltuieli:

Costurile cu întreținerea și alte servicii pentru locuință

Gazele naturale, energia termică, apa curentă și energia electrică sunt serviciile de bază într-o locuință, cele care oferă un nivel minim de confort pentru un trai decent. Din totalul cheltuielilor de consum, acestea reprezintă aproximativ 15-20%.

Încălzirea locuinței te poate afecta pe planul financiar. Un mod eficient de a putea controla

perioada și cantitatea de căldură fără să depinzi de încălzirea provenită de la sistemul centralizat pe care nu îl poți controla, este să folosești o centrală termică. Debranșările de la sistemele clasice de încălzire au fost în număr de 26.000, ceea ce confirmă faptul că centralele sunt cel mai bune soluții. Dacă nu știi de unde poți lua o centrală termică, vezi oferta celor de la Elesan Online și alege cel mai potrivit model pentru tine.

Cea mai mare cheltuială din cadrul utilităților, însă, se face cu energia electrică, ce reprezintă în jur de 50% din sumele de plată, apoi urmează costurile pentru consumul de apă.

Produsele alimentare

Cumpărarea alimentelor reprezintă un procent de până la 40% din cheltuielile de consum. Creșterea prețurilor la alimente nu ajută reducerea acestor cheltuieli, coșul de cumpărături având o valoare medie de peste 1.000 de lei pe lună în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente.

Tutunul și alcoolul

Consumul de alcool și țigări înregistrează un procent constant de 8% sau puțin peste acesta din cheltuielile de consum încă din 2015 și până în prezent, având doar ușoare fluctuații.

Îmbrăcămintea și încălțămintea

Tendința acestui tip de cheltuială este în creștere continuă, de la un procent de 5,7% în 2015 la procentul de circa 7,5% în 2018.

Procentul este calculat ca fiind un cost mediu pe lună, însă, cu siguranță, valoarea monetară pe care o alocată pentru aceste produse diferă foarte mult, unele persoane cumpărând mai des și la prețuri mici, altele rar și la prețuri mari și așa mai departe.

Transportul

Un alt element ce reprezintă un procent important al cheltuielilor este transportul, procent ce are, de asemenea, o tendință de creștere, având valoarea de aproximativ 7,5%.

Aceste date statistice îți arată unde anume investești cel mai mult și te poate ajuta în a te determina să renunți la unele categorii de cheltuieli neimportante pentru tine pentru a investi în altceva mai mult. De aici, totodată putem observa tendința de creștere din anii trecuți și până în prezent pentru a ne planifica mai bine cheltuielile.

Sursă foto: shutterstock.com

MA GASESTI SI PE RETELELE SOCIALEShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0

You may also like

9 comentarii

  1. Felicitări pentru articol foarte util! Sunt de acord cu tine in tot ce ai scris si voi tine cont de sfaturile tale!

  2. Mai, sincer, in ultima vreme nu am mai tinut cont cam cat se duce pe fiecare categorie de utilitati in parte, insa oricum, destul de multi bani. 🙁

  3. Mie nu-mi rămâne nimic, niciodată! Nu e lună să nu mă împrumut! Eu cel mai mult consum cu mașina, recunosc!Utilitățile care au crescut cu aproape 20 la sută, în medie… ne omoară!

  4. Of, daca ar fi si salarie puțin mai mari. Asa, pe facturi si traiul zilnic se duc toti banii. Nu mai zic de rate..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.