5 grupe de alimente pe care să le consumi pentru o sănătate de fier

Am devenit foarte preocupați de ceea ce mâncăm, dar din dorința de ne menține în formă, renunțăm la anumite alimente esențiale pentru sănătatea noastră. Există anumite grupe de alimente pe care este important să le consumăm regulat. Dacă alegem să le gătim în cel mai sănătos mod nu doar că vom avea o siluetă frumoasă, dar și sănătatea va avea de câștigat. Un meniu zilnic trebuie să conțină o alimentație diversificată. Iată cinci grupe de alimente de care organismul nostru are nevoie.

1. Laptele și produsele lactate

Încă de la naștere, laptele constituie baza alimentației noastre. El conține proteine care au o valoare nutritivă importantă. Laptele și brânza, precum și smântână sau iaurtul sunt surse importante de calciu și vitaminele A si B. Zilnic, trebuie să includem în alimentația noastră unul dintre aceste produse pentru a ne asigura necesarul de calciu  de care avem nevoie. Și celor mici trebuie să le formăm o alimentație echilibrată și corectă. Este bine să știe de la cele mai fragede vârste care sunt alimentele pe care trebuie să le consume în mod regulat pentru a fi cât mai sănătoși.

2. Legumele și fructele

Sfaturile specialiștilor în nutriție vizează foarte mult fructele și legumele. Se spune că un măr pe zi ne ține sănătoși și ne ferește de boli. Avem nevoie de o alimentație bogată în fibre. Acestea se regăsesc în măr, banană, pară, unele dintre fructele cele mai iubite. Legumele bogate în fibre sunt morcovul, conopida și spanacul. Este puțin mai dificil să-i convingem pe cei mici să consume fructe și legume. Cel mai indicat este să le oferim legume sau fructe în stare pură sau să le preparăm la aburi. Cu ajutorul unui mixer putem sa le pregătim piureuri din fructe și legume, alimente bogate in fibre, de care avem nevoie.

3. Carnea și derivatele sale

Organismul are o mare nevoie de proteine, care se regăsesc din belșug și în nuci, alune. migdale, soia, etc însă nu trebuie să le consumăm în mod haotic. Însă, nu trebuie sa o consumam în mod haotic. Avem nevoie de 200-250 de grame de carne zilnic. Carnea de pui, peștele, carnea de vită și cea slaba de porc, pot fi prepate la cuptor sau pe grătar pentru a-și păstra valorile nutritive.

4. Ouăle

Un aliment bun la gust, oul are o valoare nutritivă semnificativă. Conține fier și fosfor și o mulțime de vitamine, dar și proteine. Consumate cu prudență, 4-5 ouă pe săptămână și niciodată mai mult de unul pe zi, ouăle ne vor întări organismul. Ca să nu mai vorbesc de faptul că acestea pot fi consumate și încorporate în diverse alte produse. De exemplu, o prajiturică are nevoie cu siguranță de ouă, pe care le poți încorpora în compoziție cu ajutorul unui mixer bun ca acesta pentru a fi de un real succes.

5. Cereale

Această grupă alimentară este iubită si de cei mici, dar și de cei mari. Sunt o importantă sursă de proteine și vitamine. În combinație cu laptele, cerealele pot reprezenta un mic dejun sănătos și sățios.

Tu ce faci pentru a beneficia zilnic de un meniu diversificat și sănătos?

You may also like

18 comentarii

  1. Eu, in general, mananc destul de diversificat, dar problema cea mai mare este cu fructele. Si nu am fost intotdeauna asa. Inainte mancam fructe zilnic, dar acum mi se pare ca nu mai au deloc gustul si textura la care eu ma astept si, din acest motiv, am inceput sa le evit. Legume mai mananc.

  2. Sincer in ultima vreme nu prea mai mănânc santos și asta ma supara. Am cam renunțat la legume, o data cu venirea iernii, dar sper sa compensez cu citricele. În rest am o dieta echilibrata.

  3. In ultima vreme, mi-a cam ajuns de carne, insa recunosc ca mananc cand pot si cum pot si ce pot, ca nu prea pot face mancare cu cea mica in bucatarie pentru ca se plictiseste, astfel ca dimineata si seara, sotul pregateste masa.

  4. Mie 200-250 g carne zilnic mi se pare cam putin. Cam atat manac la pranz, si nu pot sa am masa fara carne sau produse din carne ori cu proteine animale. Ca in 2 ore maxim mi-e foame iar….

  5. Din păcate, nu prea acord atenție, mănânc în general ce am în casă. De toate, dar nu am grijă să fie diversificată zi de zi. Eu am însă probleme cu carnea, consider că nu ar trebui mâncată zilnic din diverse motive medicale.
    Aș vrea să mănânc cum trebuie de acum încolo

  6. Alimentatia a devenit asa o problema in zilele noastre incat nu mai stii ce sa mananci sa fie bine. Mananc cate putin din toate cele enumerate de tine, poate mai rar cereale. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.