4 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare când alegi un pătuț pentru bebe

Printre multitudinea de lucruri de care are nevoie un bebeluș în primul an de viață, unul dintre cele mai importante din acestea este pătuțul, pentru că în medie în primul an de viață, bebe își petrece dormind aproximativ 92 % din timp.

Ce fel de pătuț trebuie să aleg? Cum știu că este potrivit pentru mine?

Iată 5 lucruri de care trebuie să șii cont atunci când dorești să achiziționezi un patut bebelus :

  1. De ce fel de pătuț am nevoie?

Înainte de a porni în căutarea unui pătuț ideal pentru micuțul vostru, trebuie să decideți ce fel de pătuț vreți să achiziționați. E important să identificați exact pătuțul care se potrivește nevoilor dumneavoastră.

Iată care sunt tipurile de pătuț dintre care puteți alege și ce artibute speciale ale fiecare:

Pătuțul de lemn : Un pătuț din lemn reprezintă alegerea multor părinîi, datorită funcționalității acestuia, dar și structurii sale. Ele pot veni fie dotate standard cu mai multe nivele de poziționare a salteluței, fie sunt prevăzute ca o margine culisantă ce permite părinților să ajungă mai ușor la bebeluș. Acestea oferă mai multă siguranță și stabiliate. Dezavantajul acestui pătuț este că este destul de mare – ocupă deci mai mult spațiu și este mai dificil de mutat.

Pătuțul pliant : Un patut pliant poate fi alegerea ideală dacă nu dispuneți de foarte mult spațiu pentru pătuțul bebelușului. Pătuțurile pliante se montează și demontează extrem de ușor și ocupă puțin spațiu atunci când nu sunt montate, motiv pentru care pot fi transportate cu ușurință, oriunde. Un pătuț pliabil dispune de salteluță și poate dispune, în funcție de model, de spații de depozitare, nivel suplimentar, capotină sau bară pentru jucării.

Pătuțul transformabil : Poate să fie utilizat cu succes, pentru mai mulți ani, deoarece permit transformarea lor în funcție de vârstă și nevoile copilului. Acesta se transformă în pătuț junior cu birou, deci părintele nu este nevoit să achiziționeze alte piese de mobilier în momentul în care copilul este prea mare pentru a mai dormi în pătuț. Există o varietate de culori și modele și pot fi utilizate în diferite moduri, în funcție de model. 

  1. Dimensiunile pătuțului

Trebuie să decizi ce dimensiuni vrei să aibă pătuțul pentru copilul tău: Dimensunile standard pentru pătuțuri sunt:

  • 120 x 60 cm
  • 140 x 70 cm

Cănd achiziționezi pătuțul trebuie să comanzi și o salteluță potrivită cu dimensiunile pătuțului ales, pentru a nu exista spații între saltea și cadrul patului și să fie fermă, pentru a împiedica sufocarea bebelușului și a nu risca deformarea coloanei bebelușului. Trebuie să fiți atenți și la distanțele dintre saltea și tăblia pătuțului: distanța dintre partea de sus a lateralelor pătuțului și saltea trebuie să fie de 30 cm atunci când salteaua este poziționată la cel mai înalt nivel, atunci când bebelușul are până în 6 luni și de 60 cm atunci când lateralele sunt ridicate.

  1. Cât de sigur e pătuțul?

Cel mai important aspect pe care trebuie să îl urmărești atunci când alegi un pătuț ține de siguranță: pătuțul nu trebuie aibă colțuri sau părți ascuțite și e important să aibă colțuri rotunjite și margini netede, foarte bine finisate, iar gratiile să fie solide și să nu aibă crăpături, umflături, găuri sau zgârieturi care ar putea să îl rănească pe bebe.

  1. Calitatea pătuțului

E important să alegi un pătuț de calitate, un pătuț durabil, care să îi ofere siguranța celui mic chiar și atunci cand sare. La un pătuț de calitate, vopseaua este omologată, e din lacuri ecologice sau pe bază de apă. De asemenea, ar trebui să fiți atenți ca marginile pătuțului să fie învelite cu un strat protector care să fie prietenos cu gingiile fără dinți ale bebelușului.

You may also like

8 comentarii

  1. Pătuțul pentru cel mic trebuie ales cu grija, altfel putem întâmpina probleme, nu îl alegem doar pentru ca ne place modelul ci pentru ca este cât mai sigur și confortabil

  2. Si noi am avut patut din lemn , dar fica-mea nu a stat in el , dupa ce a crescut l.am folosit gen canapea si tineam jucarii in el , oar apoi l-am donat .

  3. Desi baiatul meu e mare si nu mai are nevoie de un patut, cel mai bun este cel de lemn pentru ca este mai rezistent.

  4. As opta la orice ora pentru un patut din lemn reglabil pe inaltime, chiar daca este mai scump. E mai trainic si il poti folosi pana face copilul 3-4 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.