Importanța controlului ginecologic cu regularitate

Vizitele la medic ar trebui să fie regulate. Ar trebui să mergem la cel puțin 6 luni să ne facem câteva controale de rutină și măcar o dată pe an să ne facem un set de analize complete. Nu uitați: o boală descoperită la timp, poate fi mai ușor de tratat. Tot timpul am aceste cuvinte în minte și încerc să am grijă cât de mult pot de sănătatea mea. Știu că asta presupune timp și, nu în ultimul rând, bani.

Contribuția la sănătate mi se pare mai mult degeaba. Plătim o grămadă de bani și când vine vorba să beneficiem de analize, nu se prea poate sau trebuie să plătim o mare parte din ele. Este bine că nu plătim spitalizarea pentru că în rest trebuie să fim pregătiți cu bani pentru orice. Totul costă în spital și noi nu ne bucurăm decât de un pat, un acoperiș deasupra capului și, în cel mai fericit caz, de câteva aparate performante. Intru în alt subiect și nu aș vrea să mai detaliez.

Persoanele bolnave din jurul nostru ne pot da un semn de alarmă

Boala nu bate la ușă și nici nu-ți cere permisiunea ca să se instaleze în corpul tău. Nici măcar igiena corespunzătoare nu te poate salva. Unele boli apar pur și simplu și nici măcar medicii nu au o explicație concretă. Am auzit de multe ori că se bănuiește că boala s-a declanșat pe font nervos sau din cauza stresului. Nu putem fi zen tot timpul și uneori ne stresăm din motive mai mari sau mai mici.

În adolescența mea am fost foarte afectată de problemele ginecologice ale unei prietene și a trebuit să facă o operație și să-i scoată unul dintre ovare. Avea puțin peste 20 de ani și acest lucru a afectat-o pe ea, dar și pe noi, prietene ei. Poate că acest lucru ne-a ajutat să fim puțin mai responsabile și să mergem la o clinica ginecologie din timp.

Control ginecologic de rutină

Dacă nu te doare nimic, este mai greu să ajungi la medic. De multe ori, durerea ne trimite la medic. Problema este că sunt multe boli care se instalează în corpul nostru și nu este obligatoriu să ne trimită semne. O măsea poate da dureri insuportabile, dar o problemă ginecologică se poate instala fără să ne dăm seama.

Un consult la un medic ginecolog poate fi făcut oricând. Eu aș zice că ar fi perfect dacă mergem la un control pur și simplu măcar de 2 ori pe an. În afară de asta, o dată pe an ar trebui să facem o ecografie și un test papa nicolau. Testul papa nicolau știu că era într-un timp într-un program național prin care se făcea gratuit. L-am făcut și eu gratuit și rezultatul s-a pierdut pe drum. Nu l-am mai primit niciodată. Chiar dacă plătim pentru el în jur de 100 lei, ar fi bine să-l facem într-un loc sigur.

Tu cât de des mergi la un control ginecologic? Ce alte investigații medicale mai faci anual?

You may also like

23 de comentarii

  1. Este foarte important controlul regulat. La inceput am fost sceptica dar cu timpul mi am dat seama ca nu e de joaca.

  2. Eu cred ca in majoritatea cazurilor analizele gratuite le care le-am putea face sunt tratate cu superficialitate.

  3. La 6 luni sigur nu merg. Comoditatea e una dintre cauze. A doua este faptul ca, daca te duci la stat, trebuie sa dai spaga, iar la privat costa. Mereu imi promit ca o sa merg regulat le medic si mereu imi incalc promisiunea.

  4. La un astfel de control ginecologic mi s-a descoperit o boala care daca nu era depistata la timp putea sa devina ceva foarte grav.

  5. Recunosc ca nu prea merg la medic decat in caz de urgenta, poate din comoditate s-au din cauza banilor care niciodata nu sunt de ajuns. Stiu ca nu e bine, dar obiceiurile proaste se corecteaza greu.

  6. Ultima data am fost prin vara, ar cam fi timpul pt un nou consult. Tot atunci am fost si la eco la sani, trebuia sa repet dupa 6 luni, dar omul prost nu asculta… trebuie sa imi fac timp sa merg la ambele. Doar la ochi ( pt ca am lentile de contact) si la dentist merg regulat, in rest doar cand am probleme.

  7. Sunt perfect de acord cu tine! Ar trebui sa existe mai multe campanii care sa le aminteasca tuturor femeilor despre acest subiect elicat.

  8. Cu toate ca lucrez cadru medical… spre rusinea mea nu am mai facut un control ginecologic de mult timp. Deja am inceput cu alte controale ( echo etc etc) si sper sa ajung pana n primavara pt un control amanuntit la ginecologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.