Ce este viața sănătoasă și ce grad de falsitate au sfaturile altora

Auzim mereu sintagme de genul „pentru o viață sănătoasă consumă mai puțin zahăr sau sare”. De fapt, tot ce îți place este trecut în lista de nesănătos. Prăjit, crocant, sărat, condimentat, toate sunt nesănătoase și păcătoase. Dacă stăm puțin să ne gândim, omul modern e plin de vicii și nu mai știe nimic despre ce este viața sănătoasă.

Există două mari categorii: cei care spun că o viață au și profită de tot ce își doresc, inclusiv să mănânce mult, prost, dar după gustul lor. A doua categorie este a celor care propovăduiesc viața sănătoasă, care merg pe ideea de dieta si sport, care se uită urât la tine când savurezi un covridog sau cine știe ce din clasa de patiserie. Remarcăm o falsitate? Remarcam cumva că nici una nici alta nu sună bine?

Viața sănătoasă – de fapt, ce este?

Mai mult decât un concept, viața sănătoasă trebuie să fie un stil de viață. De asta poate că mulți nu înțeleg că a se abține de la diverse dulciuri sau mâncăruri nu este o chestiune de moment, ci trebuie să fie un principiu după care se ghidează. Viața sănătoasă este să te bucuri de ce faci, de ce mănânci, să faci o armonie între cele două; să te întorci la natură, să te bucuri de tot ce oferă ea, să ai natura ca bază și sursă de alimentație. Mai puțină mâncare procesată, mai multă atenție la combinațiile de mâncare.

Viața sănătoasă poate să însemne să savurezi prăjituri, cremoase, îmbietoare, însiropate. Dar din când în când, cu măsură și poate că mai bine dintre cele care le face mama sau bunica, nu cele perfecte în dimensiuni de pe rafturile unor magazine.

De fapt, ce am scăpat de sub control este faptul ca industria a început să aibă un cuvânt tot mai greu de spus. S-au descoperit maniere facile de a grăbi culturile, s-a descoperit cu ce și cum se înlocuiesc anumite ingrediente. Ba chiar, paradoxal, am ajuns să avem unele produse sintetice mai ieftine decât produsul natural în sine. De parcă industria te provoacă să alegi mai degrabă ce a produs ea și nu mama natură.

De ce atât de multe sfaturi în ultimul timp

Înțelegând că am ajuns într-un dezechilibru total, viața sănătoasă a început să capete, ca și concept, mare popularitate. Din nou paradoxal se pare că trebuie să reînvățăm să ne alimentam. Trebuie să învățăm să combinăm modernismul, gusturile diverse descoperite cu cele de la bază, cu alimentația sănătoasă de altfel. Așadar, când vei auzi pe unii în jurul tău că îți dau sfaturi, preferă să nu te uiți în gura lor – cum se spune – și mai bine uită-te să vezi ce consumă. Ghidează-te după cei care în concret îți demonstrează ce este viața sănătoasă. Învață să descoperi de la astfel de oameni cum un ritm sănătos îți oferă o stare de bine.

Sport, dietă, alimentație echilibrată, echilibru emoțional de asemenea – să trăiești sănătos de fapt implică toate aspectele. Când vei învăța asta, poți considera că trăiești cu adevărat.

You may also like

17 comentarii

  1. sfaturi da toata lumea, Ramo. Noi trebuie sa le ascultam pe toate, dar sa le trecem si prin filtrul critic si sa alegem ce credem noi ca este bun sau ce am aflat din mai multe surse ca este bun.

  2. Cred ca fiecare isi gaseste echilibrul sau alimentar, unuia ii plac mai mult dulciurile, altul prefera cartofii prajiti, dar cand trag linie constata ca intr-un fel reusesc sa stea pe linia de echilibru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.