Maşină nouă în leasing versus maşină second hand în rate

Perioada actuală este una foarte propice achiziţionării de maşini, mai ales că au fost eliminate diverse taxe care nu doar că atârnau greu în buzunarul cumpărătorului, dar încetineau procesul de cumpărare. De aceea, ca urmare a creşterii nivelului de accesibilitate al creditării auto, din ce în ce mai mulţi români sunt eligibili pentru a cumpăra o maşină, dacă nu una nouă, cel puţin una la mâna a doua. Desigur, atunci când activezi pe o piaţă auto de genul acesta până şi persoanele care îşi doresc un contract de leasing auto-n Galaţi pot găsi o soluţie de finanţare a dorinţei lor.

Sursa imagine: Pixabay

Care este cea mai avantajoasă opţiune de cumpărare: maşina nouă-n leasing sau o maşină second hand în rate (credit auto)?

Leasingul este un contract care pare să nu se încadreze în preferinţele românilor, mai ales că presupune că maşina nu figurează din punct de vedere scriptic pe numele cumpărătorului, ci pe cel al companiei de finanţare. În schimb creditul auto pare ceva mai accesibil şi mai pe gustul românilor, care consideră că dacă maşina este a lor în acte sunt mai avantajaţi. Desigur, atunci când vine vorba despre soluţiile de finanţare prin împrumut ambele variante sunt la fel de asemănătoare, dat fiind faptul că presupun plata unor rate lunare care include o dobândă, dar şi necesitatea deţinerii unui avans din valoarea de vânzare a maşinii.

Însă, la nivel de maşină situaţia se schimbă radical, dat fiind faptul că o maşină nouă este mai accesibilă atunci când este achiziţionată prin leasing, dat fiind faptul că valoarea avansului este de numai 15% (pentru maşinile care au o vechime de cel puţin 2 ani), în timp ce o maşină second hand necesită un avans ceva mai mare, în anumite cazuri putând ajunge şi până la 30-35% din valoarea de vânzare a autoturismului. Dar, cel mai mare avantaj este dat de faptul că, în cazul contractului de leasing, cumpărătorul beneficiază de o serie de beneficii, aşa cum sunt asigurările maşinii, care pot fi incluse în preţul de achiziţie, de un sistem de rate fixe, care pot fi stabilite de către acesta, aşa cum tot acesta beneficiază de posibilitatea de selectare a perioadei de rambursare.

În cazul creditului auto, cumpărătorul nu poate decide valoarea ratelor şi nici a condiţiilor de creditare, fiind de asemenea responsabil de plata tuturor poliţelor de asigurare, dar este proprietar al bunului şi-n acte, cu toate că autoturismul este folosit drept garanţie pe derularea contractului de credit. Desigur, cumpărătorul poate achita integral întreaga plată a autovehicului chiar şi după 6 luni de la deschiderea liniei de credit, în timp ce în cazul contractului de leasing, acest lucru nu este posibil decât cu minim un an înainte de terminarea perioadei contractuale.

Dat fiind faptul că bunul achiziţionat este unul nou, acesta îl va scuti pe cumpărător de plata unor servicii pentru înlocuirea unor piese care sunt uzate, aşa cum este cazul maşinii la mâna a doua. În plus, autoturismul nou va beneficia de dotări mai avansate din punct de vedere tehnic, iar performanţele sale vor fi mai avantajoase pentru comparator pe termen lung. Însă o maşină la mâna a două va beneficia de avantajul unei rodari pe termen lung, iar în cazul în care reviziile sunt la zi, se poate spune că reprezintă o afacere bună.

You may also like

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.