Cum să obții un certificat energetic

Am depus actele pentru Prima casă și sper să mi se aprobe cât mai curând. Vreau să-mi cumpăr o casă care să fie doar a mea și pe care să o decorez așa cum îmi place fără a depinde de nimeni. Acesta este un prim pas dintr-un lung șir de schimbări. Sper ca tot ce mi-am propus să se realizeze.

Ce este certificatul energetic și cât de ce ne trebuie

Certificatul energetic este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanța energetică a clădirii prin compararea acesteia cu clădirea de referință și încadrarea clădirii într-o clasa de performanță energetică.

audit-energetic-300x225-minAcest certificat a fost impus de Uniunea Europeană din 2007 și este obligatoriu pentru vânzarea sau închirierea unui apartament. M-am bucurat când am auzit că nu este de datoria mea să mă ocup de acest certificat energetic, deși pe parcurs s-au mai schimbat datele problemei.

Certificat energetic în regim de urgență

Problema a fost că în momentul în care l-am anunțat pe proprietar că am nevoie de acest certificat a cam ridicat din umeri și a zis că nu are bani. Ca să nu pierd apartamentul am zis că plătesc eu acest certificat, urmând ca ulterior să mai scad din banii pe care urma să-i mai primească proprietarul.

Inițial am zis să merg la ghici și m-am duc să-mi fac acest certificat la magazinul din apropiere. Eram hotărâtă și mă documentasem temeinic, așa că m-am dus cu toate actele necesare. Parcă timpul stătea în loc și tipul din spatele biroului era la primul dosar pe care-l vedea. Studia cu atenție fiecare pagină și acest lucru mă ducea la exasperare. Eram pe punctul de a plăti, când am întrebat cât durează. Răspunsul în 2 peri „o săptămână” m-a convins că nu făcusem cea mai bună alegere. Aveam nevoie de acest certificat energetic cât mai curând posibil.

Un prieten m-a îndrumat către certificat-rapid.ro și mi-au explicat toată procedura până în cel mai mic detaliu. Profesionalismul meu m-au convins încă de la început. Procedura era simplă, predau documentația, un auditor energetic vine la fața locului să vadă apartamentul și să facă măsurători și să constate despre ce este vorba și în câteva ore sau maxim 24 de ore urma să primesc și răspunsul.

Recomand să mergeți pe recomandare. La mine acestă strategie a dat rezultate și în plus am plătit un preț mult mai bun decât orice sumă care se vehicula în rândul firmelor de profil!

Am scris acest articol pentru proba 6 a competiției Spring Superblog

You may also like

20 de comentarii

  1. Ne place, nu ne place, avem nevoie de astfel de certificate,bine ca nu este obligatoriu decat in conditiile pe care le-ai mentionat si tu, iar in rest … e optional.

  2. Eu am avut noroc ca s-a ocupat dezvoltatorul de la care am cumparat casa de acest certificat, dar vad ca se obtine super usor, ma descurcam si eu 🙂

  3. acum cativa ani, cand am vandut eu apartamentul, nu era obligatoriu acest certificat energetic dar, daca as cumpara azi o casa, chiar m-as bucura ca s-a introdus obligativitatea intocmirii lui. Asa as sti si eu pe ce dau banii.

  4. Un articol foarte util, am nevoie de un asemenea certificat pentru apartamentul in care locuiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.