Testul Papanicolau GRATUIT

Testul Papanicolau sau frotiul Papanicolau a devenit astăzi foarte practicat, făcând parte din examenul ginecologic de rutină. Practic acest test constă în obținerea unui frotiu (o lamă care conține celule din biopsia cervicală, aceste celule sunt supuse unei colorații specifice și apoi vizionate la microscop) din celulele colului uterin biopsiate în prealabil.

Care este rolul testului Papanicolau?

Scopul testului Papanicolau este acela de a identifica modificările celulare anormale la nivelul cervixului (col uterin) și de asemenea de screening pentru cancerul de col uterin, în acest sens făcându-se testul Papanicolau în fiecare an.

Fiecare persoană de peste 25 de ani poate sa facă testul Papanicolau gratuit. Ministerul Sănătății vrea astfel să afle din timp dacă o pacienta are cancer în stadiu incipient, pentru ca la noi 60% dintre bolnave ajung la doctor atunci când nu mai este nimic de făcut.

Programul de screening se întinde pe o perioadă de 5 ani și este integral, suportat de stat. Testarea nu e obligatorie, dar recomandată .

Dacă până acum puteam avea o scuză că nu facem acest control din motive financiare acum putem să îl facem GRATUIT și chiar e bine de făcut indiferent cum.

E mult mai ușor să tratezi o boală depistată la timp decât să o descoperi în ultimul timp.

UPDATE Am fost sa imi fac acest test si totul a decurs conform planului. Programare pentru testul papanicolau si rezultatul urma sa se intoarca la medicul de familie de care apartin si sa mi se citeasca rezultatul. Problema este ca rezultatul s-a pierdut undeva pe drum pentru ca nu a mai ajuns niciodata. Ce pot sa spun?! Treburi facut in mod gratuit pe banii statului.

Nu-mi ramane decat sa astept si anul urmator sa ma duc sa repet testul si poate am putin mai mult noroc ca de aceasta data sa primesc si eu un rezultat. Daca aveti si voi experiente in acest sens va rog sa-mi spuneti!

You may also like

7 comentarii

    1. Oricum e bine ca s-au gândit și la problema asta și chiar dacă nu ar fi gratuită e bine de făcut. Am întrebat un medic ginecolog și a spus că pentru persoanele care nu au nașteri și alte probleme testul se poate face și o dată la doi ani iar după naștere este obligatoriu să fie făcut anual

  1. da – insa stiu ca la sate problema este dezastruoasa ,medici nu prea spun ,pacienti nu se interesaza sau nu merg cas prea pudici si se ajunge la cazuri grave . la fel cum ai zis si tu sanatatea conteaza mai mult decat nistea harti ce au valoare materiala .pop

  2. cat ma bucur ca ai si tu articol despre aceasta campanie! :X
    felicitari, e mai usor si mai economic sa prevenim decat sa tratam, felicitari pentru atitudine! :*

    1. Multumesc la fel si tie! Poate cu ajutorul nostru determinam mai multa lume sa mearga la doctor. Chiar si o persoana daca am convins cu aceasta postare ma declar multumita

  3. caut cateva pareri – este a doua oara cand ma adresez medicului meu pentru a cere bilet spre a face testul papa nicolau gratuit ceam primit in schib si prima si a doua oara acelasi raspuns -trebuie sa primeasca niste bilete si ma anunta el ,ma intreb aceste bilete se dau cumva pe sub mana sau de ce totusi refuza sa mi dea si mereu ma amana -suntem la sfarsitul luni noiembrie -daca cineva a facut acest tesrt rog sa mi lase un mesaj in care sa mi explice cum a reusit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.