Cititul nu este tocmai o plăcere pentru toată lumea. Am început și eu să citesc cu Cristina și s-o ajut să-și dezvolte și ea această latură. Încă nu o face din plăcere. Citește pentru că trebuie. Eu îmi doresc să citească și să înțeleagă în același timp ceea ce citește pentru că aceste 2 lucruri sunt extrem de importante.
Lecturi de vacanță pentru clasa a doua
La sfârșitul clasei întâi am primit o listă lungă de lecturi. Eu nu am luat nimic în tragic și chiar am fost de părere că vom citi atât de mult cât vom putea. Nu vreau să citească tot și să nu înțeleagă nimic. Prefer să citească o parte dintre ele, dar să înțeleagă ceea ce citește. Primul pas a fost să comandăm o parte dintre cărți de pe Libris. Mi-am luat câteva cărți în ideea în care pe măsură ce urma să le citesc să-mi cumpăr altele. Vreau să vă arăt primele cărți citite din lista de lecturi și să-mi dau puțin cu părerea despre acestea.
Basmele românilor de Petre Ispirescu
Basmele erau în topul preferințelor mele în copilărie. Tocmai din acest motiv am insistat să înceapă lista cu ele. Am considerat că poveștile sunt suficient de captivante ca să-i stârnească interesul și pentru restul lecturilor. Primul basm a fost Prâslea cel voinic și merele de aur. Recunosc că nici nu-mi mai aminteam cu exactitate firul poveștii și abia pe parcurs mi-am amintit. Povestea mi s-a părut grea și când spun asta nu vorbesc despre firul epic al poveștii, ci despre arhaismele folosite și despre faptul că cititul mergea destul de anevoios din acest punct de vedere. Eu citeam cam 30 de minute pe zi și reușea să citească cam 3 pagini din poveste. am preferat să abandonez basmele și să i le citesc eu sau chiar să le citim în momentul în care va avea nevoie de ele pentru ca în felul ăsta să fie și mai ușor de înțeles.
Cartea cu Basmele Românilor cuprinde foarte multe povești cunoscute printre care și Greuceanu, Balaurul cel cu șapte capete, Sarea în bucate, etc. Consider că este o carte indispensabilă din bibliotecă așa că mă bucur mult că mi-am luat-o.
Bunicul. Bunica de Barbu Ștefănescu Delavrancea
În cartea Bunicul. Bunica se află mult mai multe povești. Eu aveam nevoie fix de cele două așa că m-a atras ca un magnet cartea. Cu atât mai mult cu cât nu aveam amintiri sub nicio formă despre acestea. Poveștile sunt scurte, ușor de citit și pe înțelesul celor mici. Poveștile sunt destul de scurte și le-am citit în aceeași seară pe ambele. Am putut să povestim despre ceea ce am citit și, într-un final, să-mi spună care dintre cele i-au plăcut mai mult. Cristinei i-a plăcut mai mult Bunicul. Povestea este una caldă, plăcută, prin care acesta își alintă nepoții și când de domol stă și-i lasă să se joace cu barba lui. Aceste povești chiar sunt specifice vârstei și dacă aveți copii mai mici le puteți citi poveștile.
Nu-mi amintesc să mai fi citit și altceva de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Intenționez să citesc și restul cărții după ce termin lecturile obligatorii. Sunt convinsă că voi mai găsi și alte povești plăcute și ușor de înțeles.
Poezii de George Coșbuc
Poeziile sunt destul de greu de înțeles și mi se pare că sunt anumite persoane care le îndrăgesc. Eu le iau ca atare și încerc să le citesc, să le explic așa cum cred mai bine. Totuși, George Coșbuc are niște poezii frumoase care nu sunt atât de greu de înțeles. Pe lista de lecturi am avut doar 2 poezii: Noapte de vară și Vestitorii primăverii. Ambele foarte frumoase pe care le-am citit cu mare drag și interes.
Am realizat că nu am cum să te îndrăgostești de literatură dacă nu citești așa că încerc s-o pun pe Cristina să citească câte ceva zilnic. În felul ăsta exersează arta cititului, a înțelegerii și își pune și imaginația la contribuție. Consider că a făcut progrese mari pe perioada vacanței și sunt tare mulțumită de ea. Sper doar să fi prin mai multă încredere în ea.
14 comentarii
Foarte interesante!
Foarte faine!
Mi se pare mult.
Chiar a avut din fiecare cate putin.bvoo
Foarte drăguțe cărți a citit Cristinuta.
O listă super mare cu cărți pentru vacanță ,anul acesta am intrat și noi in clasa I și sper să meargă bine ,la fel ca și cealaltă ,in vacanță am lăsat-o am lăsat-o mai ușor cu cititul ,am citit doar cartea pe care i-a fat-o la sfârșit de clasa pregătitoare și am făcut caietul ptr.vacantă ,dar de acuma incepem în forță .Mult succes Cristinei în noul an școlar !
Si copilul meu citeste, ii plac cartile insa nu toate. Am vrut si eu sa ii dau sa citeasca basme, amintiri din copilarie si alte carti de pe vremea noastra dar la fel i s-a parut foarte greu de inteles
Noi nu am avut lista… L-am pus eu sa citească… A citit foarte multe povesti, printre care și sarea în bucate… Mersi pentru recomandări
Al meu nu prea e prieten cu lectura inca, dar am o recomandare pentru tine. Lecturile scolarului pentru clasa a 2 a de Alexandra Efrim.
Deși mi se pare că i se dă un volum foarte mare de lucru pentru vacanță, ceea ce este o greșeală, cu cititul sunt de acord. Lectura îi stimulează și îi ajută extraordinar pe copii și nu numai.
Mulțumesc pentru recomandări!
Vaaai, ce lista de lecturi… chiar eram curioasa ce mai citesc cei mici… Parca imi e dor sa fiu si eu copil…. dar ma bucur acum de basme, le inteleg diferit.
Cartea cu poezii a lui George Coșbuc o am și eu. Este super, deocamdata ii citesc eu lui Patrick.
Noi abea ce am trecut în clasa întâi,nu am avut teme de vacanta și nici de citit pentru ca încă nu am învățat.Sper sa prindă gustul lecturii și sa savureze fiecare carte ce o sa-i pice în mână
Foarte interesanta lista. Domnișoara mea tot clasa a doua a început, însă nu a primit listă de lectură. Dar tot a citit pe timpul vacanței… cu ajutorul permisului de la Biblioteca Județeană.