6 criterii de alegere a jucăriilor pentru copii

Jucăriile sunt indispensabile pentru copiii noștri. Acestea au rolul de a-i ajuta să învețe să descopere lumea. Ele au un rol educativ și au puterea de a-i învăța pe cei mici culorile, sunetele, animăluțele, alfabetul, etc. Sunt extrem de îndrăgite de copii, fiind cel mai dorit cadou cu prilejul aniversărilor sau sărbătorilor de sezon. Când oferim jucării copiilor noștri este mai ușor să alegem. Însă, când vrem să dăruim jucării altor copii este bine să ținem cont de anumite criterii pentru a nu da greș.

1. Vârsta copilului

Când trebuie să oferim o jucărie este important să ne raportăm la vârsta copilului căruia îi este destinată. O jucărie adecvată pentru copiii de vârstă mai mică nu va prezenta interes pentru cei mai mari. La fel cum cei mici nu vor putea înțelege jocurile destinate vârstelor mai mari. În funcție de vârsta copilului, vom oferi jucării care au puterea de a le dezvolta creativitatea și imaginația. Pentru copiii care merg la școală putem să ne îndreptăm atenția către jocuri și jucării de strategie sau logică. Dacă ne dorim să îi implicăm în activități sportive, să facă mișcare, putem să alegem role, biciclete sau chiar trotinete.

2. Atenție la etichetă

La fel cum este important de citit ingredientele de pe etichetele produselor alimentare, în același mod trebuie să avem grijă cu eticheta jucăriilor. Unele jucării pot fi periculoase pentru copii din pricina faptului că ar putea fi înghițite sau datorită toxocității materialelor. De aceea este important să știm care materiale sunt sigure pentru copiii noștri.

3. Sexul copilului

Un bun ghid în alegerea corectă a jucăriilor este influențat de sexul copilului. Băieții pot prefera roboții și mașinuțele în timp ce fetele vor fi atrase de papusi Barbie și accesorii, jucării pentru coafat sau gătit. Jucăriile pentru bebeluși trebuie alese cu atenție pentru că acestea trebuie să fie cât mai sigure și cât mai utile pentru vârsta lor .

4. Jucării educative

O jucărie educativă încurajează foarte tare buna dezvoltare a copilului. Ea trebuie să vină ca un fel de provocare ce îi poate stârni curiozitatea copilului. În plus, jucăria trebuie să reușească să îl învețe ceva nou și util pe copil și în același timp să-l convingă să întindă mâna tot mai des după ea. Jucăriile de la playmobil sunt ideale pentru că reușesc să dezvolte multe abilități  ale copiilor. Îi ajută să exprime stări, să devină mai înțelegători, să fie mai răbdători, să facă anumite corelații între modelul propus și îmbinarea corectă a pieselor, să comunice, să socializeze și să împartă cu cei din jur.

5. Funcțiile jucăriilor

Este esențial să alegem jucării complexe, cu care copiii să își dorească să se joace mai mult timp. Centrele de activității sunt astfel de jucării ce reușesc să le dea de lucru celor mici. Acestea reușesc să le capteze atenția foarte repede.

6. Recomandările specialiștilor

Înainte de a face o alegere ne vom asigura că nu am optat pentru o jucărie care le poate face rău copiilor. Trebuie să știm care materiale le pot dăuna,  ale căror forme îi pot răni și cât de potrivite sunt pentru vârsta copilului.

Voi țineți cont de aceste aspecte? Mai aveți și alte criterii după care vă ghidați?

You may also like

32 de comentarii

  1. Recomandări foarte bune ,de care trebuie să ținem cont de ele și să luăm jucării după vârsta copilului .Mulțumim pentru sfaturi !

    1. Și noi ne ghidam cam după aceleași criterii…uar când a fost vorba de cadouri am optat întotdeauna pentru ceva util, din care are ce învăța… Mersi pentru articol… Foarte folositor

  2. Mai era și punctul 7:fitele copilului.Ca daca nu e roz bonbon degeaba e educativă și dacă nu e Elsa sau Sofia parca nu are farmec

  3. De acord cu Anghelina, in ideea in care ok, toate bune si frumoase, pana dai de un copil cum am fost eu: culoarea preferata era albastru si jucariile preferate erau masinile, soldateii de razboi si orice se putea demonta pana la ciocanul si cuiele lui tata. Toate astea spre disperarea mamei, o femeie foarte feminina. Deci da, impartirea pe sex mi se pare putin irealistica. 🙂

  4. Foarte util articolul. Si noi icercam sa ii luam fetiței jucari de varsta ei . Caut sa fie rezistent, fără prea multe butoane , sa nu aiba in ce sa se taie si mai ales sa cânt ,sa zdragane ,sa lumineze . Trebuie atentie mare la jucari . Sunt foarte multe chinezari si foarte periculoase pt copii. Si cele de plus sunt foarte periculoase (Am cumparat un ursulet la 50 de lei și am constatat că prin umplutura are si pietricele de plastic . Fetița la trântit până a iesit biletele din el . Deobicei stiu ca are umplutura simpla sau saculeti cu bile la labute .chiar am rămas șocata sa vad ce iese din el.) Mulțumim pt articol.

  5. Foarte util articolul. Când sunt foarte micuți, e destul de dificil sa alegi o jucărie safe pentru el. Totuși eu consider ca pana la o anumita vârstă trebuie supravegheati atunci când ni se pare ca jucăria poate fi periculoasa.

  6. Felicitari draga mea pentru articol foarte util! Multumim frumos pentru sfaturi foarte utile! Voi tine cont de sfaturi!

  7. Copii n-am, inca, in schimb ii cumpar frecvent finutei mele jucarii adecvate varstei. Acum are 6 anisori si cere si ea mai multe carti de colorat care sa aiba si putin text, caci cunoaste literele, ori poate puzzle-uri sau plusuri

  8. Țin cont de obicei de aceste aspecte. Acum e micuță fetița, însă i-am luat jucării și cărți atât specifice vârstei, cât și specifice sexului. Eu, desigur, țin cont de bugetul pe care îl am alocat; de obicei nu îi iau jucării foarte scumpe; prefer să investesc mai mulți bani în cărți de copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.