Descoperă câteva ponturi pentru ca mașina ta să funcționeze ireproșabil și în timpul anotimpului rece. Informații utile pentru toți șoferii prevăzători.
Venirea iernii nu înseamnă doar un plus de atenție la modul în care îți conduci mașina. Degeaba ai aptitudini de pilotaj, dacă autovehiculul pe care îl conduci nu este sigur din punct de vedere tehnic.

De aceea, orice reparație de urgență te va costa, deși puteai foarte ușor să o previi. Cu toate că, în cazul în care ai nevoie de bani cât mai repede, te poți baza pe Monily, serviciul de comparații credite rapide online.
Este recomandat în caz de pene, tractare, cumpărat cauciucuri de iarnă, schimbarea bateriei sau o revizie urgentă a mașinii înainte de a cădea prima zăpadă. Însă, pentru a evita cheltuielile de urgență, pune accentul pe preventive și pregătește-ți mașină cum trebuie pentru iarnă.
Acționează preventiv pentru a călători excelent și în condiții extreme de iarnă!
În momentul în care iarna bate la ușa este recomandat, ca șofer, să fii gata pregătit să o întâmpini cum se cuvine.
- Montarea cauciucurilor de iarnă de la jumătatea toamnei – zăpezile care au început să cadă la început de Noiembrie trebuie să te pună în gardă. Montează-ți anvelopele pentru iarnă de la mijlocului lunii Octombrie, mai ales dacă te deplasezi în zonele de munte (unde există pericolul apariției zăpezilor pe neașteptate). Foarte important: nu umfla prea mult anvelopele, ci în conformitate cu specificațiile producătorului autovehiculului (le găsești pe ușa mașinii, la interior, în zona scaunului șoferului – de obicei).
- Verifică nivelul bateriei – în situația în care bateria mașinii este una uzată și care a ajuns aproape de limita superioară a garanției, atunci este recomandată schimbarea acesteia. Noua baterie trebuie să fie una originală ori compatibilă. În condiții de temperatură scăzută, bateria se consumă mai repede, iar dacă autoturismul rămâne garat mai mult timp, este recomandată pornirea de două-trei ori pe săptămână pentru minim o jumătate de oră (ideal ar fi să faci un drum mai lung pentru o reîncărcare completă).
- Dotează-ți mașina cu un kit de intervenție pentru condiții de iarnă – nu îți dorești să rămâi înzăpezit, așa că ai nevoie de lanțuri, lopată, vestă reflectorizantă, racletă și alte accesorii de îndepărtat gheața sau zăpada de pe geamurile mașinii. Nu uita să ai ceva combustibil de rezervă, mâncare, apă, haine groase, o pătură și orice consideri că îți este necesar (inclusiv o baterie externă pentru încărcat mobilul).
- Optează pentru motorină și benzină extra – ajută la o ardere mai eficientă, iar motorul își prelungește viața. Plus că, atunci când este ger afară, un combustibil de calitate este mult mai fluid, ceea ce ajută mașina să funcționeze mai bine.
- Nu uita de antigel – lichidul responsabil de răcirea motorului trebuie să fie o combinație de 50% apă și 50% antigel. Nu folosi combinații care să dilueze prea repede, pentru că în prag de iarnă o să ai surpriza ca apa să înghețe.
- O revizie de iarnă este recomandată – sistem de frânare, plăcuțe, discuri, cablul de la frâna de mână (care poate îngheța atunci când este trasă pe timp de iarnă), dar și cureaua de la ventilator sau cele de la alternator sunt elemente care trebuie verificate de un specialist auto.
Chiar dacă sunt sfaturi pe care orice șofer cu experiență le cunoaște deja, de multe ori se întâmplă să fie uitate. Ori, în caz de căderi neprevăzute de zăpadă, să fie tardive. De aceea, de cum vine toamna ar trebui să începi să îți pregătești mașina
15 comentarii
Încă nu ne-am pregătit de iarnă
Mulțumim pentru sfaturi.
Un articol util!
Da, este pregătită, dar sa mai ne bucurăm de toamnă putin
Mulțumim pentru informații !Sfaturi foarte utile !❤
Stiu ca sotul ieri a fost in service si si-a schimbat cauciucurile si a facut o mica revizie. Cand ai 2 copii, siguranta masinii e importanta
Ha ha, îmi aduc aminte acum câțiva ani ca al meu a tras frână de mana și a rămas cu cablul rupt! Deci da, se intampla!
Inca nu! Sotul se ocupă de masina!in curand va merce la service#multumim pentru articol foarte util!
Eu sunt la zi cu totul, mai ales la mașină. Nu aș circula cu ea dacă nu ar fi așa.
Mi-ai adus aminte ca trebuie si noi sa schimbam cauciucurile si sa le punem pe cele de iarna. 😀
Mie mi-o pregateste iubi…habar n-am nimic din ce tine de pregatirile de iarna 🙂
cu asta nu-i lucru de joaca, cum avem grija de masini asa te ajuta si ele!
Super utile sfaturile tale! La noi inca nu a venit iarna, dar o sa vina cat de curand
A noastra nu este inca pregatita, chiar saptamanile ce urmeaza trebuie sa ne ocupam de cauciucuri.
Iernile noastre sunt blande, dar tot ne luam si noi niste masuri de siguranta. Aici nu e nevoie sa schimbi cauciucurile, dar noi le mai schimbam cand e cazul 🙂