Cum să ai grijă de bunicii neputincioși?

Fiecare om ajunge la un moment dat la bătrânețe, atunci când nu mai reușește să aibă grijă de propria persoană. Viața începe să pară un adevărat calvar, iar bolile se îngrămădesc să-l supere și să-i facă traiul cotidian imposibil. Din păcate, toată lumea ajunge în acest stadiu al vieții, așa că este esențial să realizeze din timp un plan eficace, ideal să-i asigure o bătrânețe liniștită, lipsită de griji.

Mulți români nu se gândesc însă deloc la aceste momente și sunt surprinși la vârste înaintate că nu au idee cum ar putea să se descurce, mai ales că boala îi copleșește. Dacă pe vremuri, bunicii se așteptau să-i îngrijească copiii și nepoții care moșteneau casa în care locuiau, astăzi există și alte variante, mai ales că cei mai mulți dintre bunici au lucrat și au o pensie frumoasă, de care se pot folosi.

Iată cum poți să-ți îngrijești bunicii dragi:

  • Cazarea la un cămin de bătrâni este o idee foarte bună astăzi, când aceste locuri sunt create special pentru nevoile oamenilor în vârstă. Deși există încă prejudecata la români că un astfel de centru trebuie să fie ultimul loc de pe pământ în care trebuie să ajungi, totuși foarte mulți au început să înțeleagă că vechile azile comuniste nu au nimic în comun cu centrele de astăzi pentru bătrâni. Dacă vrei să găsești un cămin modern pentru seniori, dă o raită pe site-ul https://www.batranetifericite.ro/ și găsește toate informațiile de care ai nevoie;
  • Deși această soluție este cea mai bună pentru un bătrân neputincios și bolnav, puțini înțeleg asta. Mulți bunici preferă să nu îngrijoreze pe cei dragi și continuă să se îngrijească singuri, făcând eforturi supraomenești, care uneori se soldează cu accidente serioase, ce le pun viața în pericol. Problemele de echilibru, pierderile de memorie, incapacitatea de a ridica obiecte mai grele sunt lucruri comune în viața lor, dar pe care și le asumă. În cazul în care refuză o cazare la un centru, încearcă să îi ajuți chiar tu, mutându-te în casa lor și făcând anumite lucruri pentru ei;
  • Angajeaza persoane calificate pentru îngrijirea la domiciliu a bunicilor. Din fericire, există astăzi astfel de profesioniști, iar seniorii pot fi ușor îngrijiți și supravegheați. Viața ta nu va avea de suferit mari shimbări deoarece nu-ți vei mai face grijă că bunicul sau bunica a alunecat în baie, că a dat foc la casă sau alte lucruri de acest gen. Pentru a avea liniștea sufletească că totul este bine, instalează și un sistem de supraveghere video în casă și vei putea urmări de pe telefon sau laptop tot ceea ce se întâmplă în lipsă ta;
  • O altă idee bună, în cazul în care ai spațiu în locuință, este să aduci bunicii la tine acasă. Dacă unul dintre membrii familiei este casnic și nu trebuie să plece zilnic la serviciu, atunci problema s-a rezolvat cu mai puțini bani. Nu uita însă că te înhami la o treabă de lungă durată, că vei acumula stres și oboseală, care se vor răsfrânge la un moment dat și îți vor afecta întreaga existență. Dacă ești împăcat însă cu această situație, lucrurile vor decurge natural.

În concluzie, nu uita că bunicii sunt cei care te-au crescut și te-au răsfățat, că au avut grijă de tine când erai copil, așa că ajută-i cum poți și fă-le sfârșitul vieții decent.

You may also like

11 comentarii

  1. Unii zic ca batraniidin camine sunt abandonati. O parte din ei or fi, dar sunt multi pe care copiii vin periodic sa ii vada si au facut aceasta alegere tocmai pentru ca este mai bine pentru parintii sau bunicii lor sa fie intr-un loc in care sunt ingrijiti si supravegheati tot timpul si pot socializa cu oameni care au aceleasi preocupari ca ei.

  2. Un subiect interesant, imi place abordarea. Cred totusi ca mai bine ai grija in familie de bunici nu sa ii plasezi intr-un centru, sunt sigura ca s-ar simti tare singuri.

  3. Sunt idei pro si contra in legatura cu centrele astea, insa eu cred ca atunci cand personalul se comporta cum trebuie de bunici, e ok sa ii lasi si acolo. Zic ca mai bine s-ar simtii acolo decat sa stea singuri acasa. Bineinteles aici se includ si vizitele periodice sau chiar zilnice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.