Cinci tipuri de analize pe care trebuie să le efectuăm periodic

„Sănătate că-i mai bună decât toate”. Așa spune o vorbă din bătâni și într-adevăr așa este. Bolile sunt inamicul sănătății. Acestea ne transmit anumite semnale care ne trimit la cabinetele medicale. Există însă, și anumite boli care sunt ,,tăcute”, care nu ne transmit vreun semnal de alarmă, sau cea mai mică durere. Prevenția prin analizele medicale efectuate la timp este cel mai bun medicament. Efectuarea unor analize medicale realizate periodic nu ține cont de vârsta pacienților. Este recomandat ca la minim șase luni sau măcar o dată pe an să efectuăm anumite analize. Iată cinci tipuri de analize care ne pot ajuta să prevenim anumite boli

1. Hemoleucograma

Un tip de analiză de sânge pe care medicii o recomandă frecvent pacienților în seturile de analize pe care le efectuează. Ne ajută să identificăm anemia, infecțiile, alergia sau anemia. Hemoleucograma indică totodată cantitatea de celule albe și celule roșii din sânge. Rezultatul unei astfel de analize poate indica un diagnostic cu problemele privind volumul sângelui, al pierderilor de sânge sau deshidratării.

2. Tomograf computerizat

Metoda de diagnostic imagistic ce are la bază razele X pentru a realiza o imagine cât mai detaliată este reprezentat de computer tomograf. O astfel de analiză poate examina oricare segment al corpului. Ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, vezica urinară, glandele suprarenale, plămânii și inima. Și problemele de sănătate din domeniul neurologic pot fi observate prin supunerea pacientului la o tomografie computerizată. Probleme precum tumori, traumatisme locale, accidente vasculare ischemice sau hemoragice pot fi observate în urma unei analize de acest fel. Senzația de presiune craniană, durerile de cap, amețelile, pot fi simptome ale unor probleme de sănătate din neurologie. Analizele de sânge pot ieși în parametri normali, însă un computer tomograf ne oferă răspunsul problemei noastre. Efectuarea la timp a unei tomografii computerizate ne poate salva viața și ne redă sănătatea.

3. Control cardiac

Inima este considerată motorul organismului, prima care bate în corpul fiecăruia dintre noi. Trebuie să ne protejăm inima de aceea este important să nu neglijăm măsurarea tensiunii arteriale și a colesterolului cât de des putem. Electrocardiograma este un tip de analiză care poate descoperi la timp un viitor infarct. Testele legate de problemele cardiologice se fac într-un timp relativ scurt, 5-10minute, și rezultatele se primesc într-un timp rapid. Un control cardiac poate impune și trimiterea pacienților la efectuarea unei tomografii computerizate, pentru a obține un diagnostic cât mai corect. O astfel de clinică beneficiază de cea mai bună aparatură pentru a avea niște rezultate cât mai exacte.

4. Analizele pentru rinichi

Analizele de sânge, urină și imagistică(computer tomograf) sunt recomandate a fi efectuate anual. Sunt parte din analizele uzuale, care ajută la descoperirea problemelor renale. O ecografie este la îndemână și ne oferă primele detalii cu privire la sănătatea rinichilor.

5. Control ginecologic

În fiecare etapă din viața noastră se impune vizita la medicul ginecolog. Vârsta persoanei de sex feminin, istoricul familial, dorința de a aduce copii pe lume, anumite dereglări și în cele din urmă prevenția ne trimit la un control ginecologic. Efectuarea unui control anual ne ajută să descoperim chiar și nedoritele infecții sau probleme mari de tip ginecologic. Un medic giecolog poate recomanda un set de analize ginecologice sau doar anumite analize care ajută să fim sănătoși și să prevenim apariția unor boli grave care ne pot afecta.

Tu când ți-ai făcut ultima dată analizele?

You may also like

21 de comentarii

  1. Analize la sange si cateva ecografii fac in fiecare an. la tomograf recunosc ca nu am ajuns pentru ca acolo am inteles ca numai daca este necesar si cu trimitere, ca altfel e scump. Dar nu sunt foarte informata. Doamne ajuta sa nici nu am nevoie.

  2. Le-am facut pe toate, an de an, mai putin tomograful pe care l-am facut doar o singura data si ginecologic, pe care il tot aman. Problemele de sanatate ma obliga sa le fac an de an sau chiar de 2-3 ori pe an. As mai adauga analizele de hepatita, pot exista surprize.

  3. Intr-adevar. Toate sunt importante insa de cele mai multe ori in ultumul timp ne punem pe ultimul loc sanatatea noastra in detrimentul altor lucruri ceea ce nu este tocmai ok

  4. Analizele? :))) nu mai tin minte. Si cu furie am aflat ca avem dreptul sa le facem gratuit odata pe an… dar dr. mea de familie nu m-a informat, fireste, de ce sa nu-si bage pilele ei la gratuitatile care se cuvin altora? Desi, la drept vorbind, un tomograf nu mi-am facut niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.