Cinci drepturi de care te bucuri ca acționar într-o firmă

Sunt situații în care, din motive financiare sau de altă conjunctură, nu este posibil ca o persoană să fie unicul proprietar al unei companii sau al unei firme. În aceste cazuri, două sau mai multe persoane pot deveni acționari ai unei companii. Astfel, acționarii au anumite obligații pe care trebuie să le îndeplinească față de companie, dar se bucură și de anumite drepturi. Iată cinci drepturi importante pe care le au acționarii dintr-o companie.

Dreptul de a fi informat

Ca acționar al unei companii trebuie să știi tot ce mișcă în companie. Totul trebuie să se facă la vedere și să se aducă la cunoștință despre bunul mers al companiei sau despre probleme existente. Cele mai importante informații la care acționarii au acces țin de anunțul preliminar, de oferta publică de cumpărare sau preluare, rapoartele periodice sau anuale, operațiuni de achiziție sau vânzare a acțiunilor.
O altă informație esențială ține de alocarea și de plata dividendelor. Dar pentru a-și exprima cât mai corect acordul cu privire la informații, acționarii trebuie să știe ce sunt dividendele. Dividendele reprezintă o parte din profitul pe care îl are o companie și pe care îl distribuie mai apoi acționarilor. Aceste dividende reprezintă dreptul oricărui acționar de a fi remunerat. Dividendele reprezintă cotă parte din profitul societății, acestea revin fiecărui acționar în raport de acțiunile pe care le deține în companie. Plata acestora se face o dată pe an, iar în situația în care societatea nu a înregistrat profit, nu avem din ce să efectuăm plata lor. 

Dreptul de a se retrage din societate

În situațiile în care se modifică anumite lucruri la nivelul companiei, acționarii se pot retrage din societate. În cazul în care societatea își schimbă sediul, forma ori obiectul de activitate, iar acționarii nu mai prezintă interes, aceștia se pot retrage și pot cere societății să îi cumpere acțiunile.

Dreptul de acționa în justiție societatea

Acționarii au drepturi și obligații pe de-o parte, iar societatea la rândul său are anumite obligații față de aceștia. Nerespectarea obligațiilor și încălcarea dreptrurilor asociaților presupune încălcarea legii. Iar legea le oferă acționarilor posibilitatea de a acționa în justiție compania atunci când consideră că drepturile le-au fost încălcate.

Dreptul la un vot în Adunarea generală a acționarilor

Avantaje leasing operațional

Acționarii au drept de vot la nivelul companiilor cărora le aparțin atunci când se votează în sedințe anumite chestiuni. Fiecare acționar are drept de vot, indiferent de numărul de acțiuni pe care îl dețin. Anumite schimbări de la nivelul companiei, anumite modificări sau investiții. Pentru supunerea la vot a unor modificări este recomandat ca acestea să fie bine documentate, argumentate și prezentate. De exemplu dacă se dorește schimbarea flotei auto trebuie luate în calcul toate variantele (achiziționarea directă a mașinilor, opțiunea de buy back oferită de unii dealeri), dar și variantele care care nu ar duce la o blocare a cash flow-ului. Aici găsești un model de prezentare a avantajelelor  leasingului operațional. De asemena fiecare variantă trebuie prezentată cu avantajele și dezavantajele ei, dar mai ales cu o calculare clară a costurilor pe termen scurt și/sau lung.

Dreptul de a convoca AGA

Adunarea Generala a Actionarilor(AGA) poate fi convocată  de unul sau mai mulți acționari care dețin minim 5% din acțiunile companiei. Toată ședința decurge după un plan și se are în vedere bunul mers al companiei pentru ca aceasta să fie într-o ascensiune continuă.

You may also like

26 de comentarii

  1. acum ca am inteles care sunt drepturile unui actionar, nu-mi mai ramane decat sa joc la loto ca sa am bani sa cumpar actiuni la compania in care visez sa devin actionar. Sa imi tii pumnii sa castig!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *