Importanta unor anvelope de calitate

Un set de anvelope este crucial pentru un condus sigur si de calitate. Starea si performanta lor influenteaza puternic distanta de franare si accelerare, stabilitatea in viraje si consumul masinii. Cu cat o anvelopa este mai calitativa, cu atat se vor resimti beneficii pe toata durata folosirii ei. Nu se recomanda cumpararea unor anvelope ieftine, doar dupa pret, fara sa se tina cont de clasele de performanta si cum va afecta anvelopa experienta condusului.

O serie de soferi motiveaza scuze subiective precum: conduc pe distante scurte, nu am nevoie de anvelope performante; nu am un stil de condus sportiv, nu se observa diferenta; nu exista niciun risc la care ma supun. Toate aceste motive invocate sunt false si nu se bazeaza pe niciun studiu obectiv. Realitatea este ca o anvelopa este contactul pe care masina il are cu asfaltul, iar diferenta intre anvelope ieftine si anvelope premium este sesisabila.

Cum se observa diferenta intre anvelope ieftine si premium?

  •  distanta de franare este afectata

Capacitatea unei anvelope de a frana eficient este data de compusii cauciucului din care este creata anvelopa. Compusii cauciucului garanteaza o aderenta ridicata iar asta se traduce intr-o distanta de franare scazuta in orice conditii meteo. Diferenta intre o anvelopa premium uzata si o anvelopa ieftina folosita poate fi de pana la 4 m in cazul unei franari bruste de urgenta. Aceasta distanta poate face diferenta intre un posibil accident si o situatie limita. Distanta poate fi marita considerabil in cazul unor anvelope iarna, cand carosabilul este acoperit cu polei sau precipitatii, care maresc distanta franarii.

  • consum de carburant afectat

Cu cat rezistenta la inaintare este ridicata, cu atat anvelopa va opune rezistenta la miscarea de rotatie. Astfel motorul va folosi combustibil mai mult pentru a pune masina in miscare. Se poate ajunge la o diferenta de pana la 1 L in plus la 100 km, in functie de stilul de condus si dimensiunea anvelopelor pe care le aveti.

  • siguranta afectata

In cazul in care conduceti in timpul unor precipitatii, exista un risc crescut de acvaplanare. Apa intra intre asfalt si banda de rulare, anvelopa pierzand contactul cu suprafata de condus. In acest caz se pot produce o serie de accidente grave iar viata pasagerilor este pusa in pericol. Capacitatea unei anvelope de e evita acvaplanarea sta atat in inaltimea benzii de rulare cat si in calitatea cauciucului si compusilor sai. Acest aspect este valabil in special in cazul unor cauciucuri iarna, cand precipitatiile sunt ridicate.

 

Prin urmare, un set de anvelope auto are un impact puternic asupra feedback-ului pe care il resimti in timpul condusului si poate pune viata in pericol pasagerilor in anumite situatii limita. Alegeti doar anvelope noi cu performante ridicate, pentru a beneficia de un condus sigur si de calitate.

You may also like

9 comentarii

  1. O postare extrem de utilă. Prietenul meu este pasionat de mașini și tehnologie, și de la el știu cât de importantă este calitatea cauciucurilor. Te pup!

  2. sunt unii care-si cumpara anvelope second hand sau anvelope resapate fara ca macar sa le verifice, Dau de multe ori banii degeaba, pe cauciuri care chiar le pot pune viata in pericol.

  3. Foarte bun articol, este esential sa folosim anvelope de calitate atat pentru consum, durata de viata si mai ales pentru siguranta noastra si a celor din jur.

  4. Consider ca este important sa nu facem rabat de la calitate in privinta anvelopelor, ele fac contact direct cu drumul, sunt esentiale pentru siguranta in mers, distanta de franare etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.