Care este secretul accesarii fondurilor europene

Un job în sistemul bugetar este un ideal pentru foarte multe persoane datorită stabilității pe care ți-o poate oferi pe termen lung. Salariul nu este exorbitant dar poate crește o dată cu vechimea pe care o ai. Cam așa a început și povestea mea în câmpul muncii. Al doilea job al meu a fost în sistemul bugetar și întâmplarea a făcut să ajung la Agenția pentru implementarea proiectelor pentru întreprinderi mici și mijlocii(IMM). Între timp această instituție și-a schimbat numele în funcție de cei care au ajuns la putere dar cu toate astea atribuțiile sunt aceleași. Pentru persoanele care nu știu cu ce se ocupă această instituție, vă spun eu. Această instituție oferă fonduri nerambursabile instituțiilor întreprinderilor mici și mijlocii prin diverse programe.

vrei-bani-de-la-stat-pentru-a-ti-deschide-o-afacere-de-maine-poti-sa-depui-cererea_size9-min

sursa foto www.incont.stirileprotv.ro

În perioada în care lucram eu această instituție avea în jur de 10 angajați în Galați și avea foarte multe atribuții pe care treptat și le-a pierdut. Dosarele depuse pe programele naționale erau evaluate de către mine împreună cu colegii mei și tot prin intermediul agenției din Galați își primeau sumele solicitate firmele considerate eligibile în urma verificării dosarelor depuse. Era o muncă grea dar plăcută. Am avut foarte multe de învățat în această perioadă și cea mai des întâlnită propoziție era „Nu credeam că este posibil să primesc acești bani”.

Toată lumea vrea bani doar că nimeni nu îi primește stând degeaba. Marea majoritate a programelor naționale cu ajutorul cărora obțineți finanțare le găsiți aici. Există un singur program cu ajutorul căruia puteți obține finanțare dacă prezentați un plan de afaceri fezabil. Trebuie să vă gândiți serios ce vreți să faceți cu acel plan pentru că va exista și un mic procent de contribuție proprie și aveți multe sarcini de îndeplinit și pe parcursul programului de monitorizare. Sunteți verificat dacă ceea ce ați declarat în primă fază pe hârtii se aplică ulterior. Nu este nimic de speriat dar nici de joacă.

În cadrul programelor naționale sumele nu sunt foarte mari așa că pentru firmele care îndeplinesc condițiile și au nevoie de sume mai mari de bani pot să aplice la Programul operațional sectorial creșterea competitivității economice. În cadrul acestui se alocă sume mai mari de bani și au un domeniu mai mare de acoperire în ceea ce privesc firmele iar evaluarea dosarelor se face de către cei de la București. Sfatul meu în această privință ar fi să mergeți la unul di oficiile teritoriale de care aparțineți și să vedeți dacă firma dumneavoastră este eligibilă pentru acest program și dacă totul este ok să apelați la o firmă de consultanță care să vă ajute la dosar. Dosarul este suficient de stufos și trebuie să conțină previziuni pe următorii ani și multe hârtii pe baza cărora veți fi evaluați. Firma de consultanță se poate ocupa și de dosare licitatii, de strângerea informațiilor necesare aflate în contabilitate.

Deși eram 10 oameni nu reușeam să acoperim toate posturile de care era nevoie în instituție iar problemele legate de achizițiile publice le externalizam către o firmă care are acces în SEAP și se putea ocupa de consultanta achizitiilor publice.

Făcând un rezumat a celor prezentate anterior eu vă sfătuiesc să beneficiați e aceste fonduri europene puse la dispoziția IMM-urilor dacă îndepliniți condițiile. Consilierii din această instituție nu au voie să vă întocmească dosarele pe care urmează să le depuneți dar dacă considerați că nu vă descurcați puteți apela la o firmă de consultanță specializată în această problemă.

Secretele accesării fondurilor europene sunt: firma să îndeplinească condițiile solicitate în program și realizarea unui plan de afaceri sau a unui dosar bine pus la punct pe care să îl depuneți în termen. De cele mai multe ori contează ordinea în care s-au depus dosarele așa că cu cât îl depuneți mai devreme cu atât mai bine.

 

You may also like

18 comentarii

  1. Poate acum ca am aflat acest „secret” poate reusesc si eu sa iau ceva fonduri prin ONG, pentru ca pana acum nu am reusit. Oricum nu am de gand sa ma las pagubasa si vad ca zi de zi imi cresc sansele de a putea accesa vreunul din fonduri.

  2. DE ani de zile ma gandesc sa accesez aceste fonduri. Singura problema e lipsa de capital de inceput, ca sa nu mai zic ca trec prin idei ca soricelul prin branza. Prea multe idei, nici una viabila 🙁

  3. Din cate stiu, planul de afaceri trebuie buchisit pana in cele mai mici detalii. Si da, e necesar sa ai banii de inceput. Pe urma, stai cu emotiile daca se aproba sau nu. Oricum, cred ca merita, daca ai in plan un business pragmatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.