Alimentatia copilului tau este foarte importanta

Alimentația unui copil este puțin diferită de a noastră pentru că el are nevoie de un ritm de viață cât mai sănătos și o atenție sporită.

criss-in-scaun-min

Criss la primul contact cu scaunul de masă

Alimentația bebelușului

În momentul în care bebelușul este alăptat exclusiv mama este cea responsabilă de calitatea laptelui pentru că tot ceea ce mănâncă se transmite prin lapte. Dacă ea consumă alimente nesănătoase cred că acestea îi dăunează copilului. Vreau să ating și un subiect mai delicat aici legat de țigări. Eu am fost fumătoare dar în câteva luni de la aflarea veștii că sunt însărcinată m-am lăsat treptat pentru că nu vroiam să îi fac rău copilului. Nu am mai fumat de atunci și dacă totuși vreți să vă reapucați de fumat ar fi de preferat să o faceți după ce terminați cu alăptarea pentru că acesta schimbă gustul laptelui.

Începerea diversificării

Diversificarea este un subiect delicat și privit diferit de fiecare mamă în parte. Sunt multe cărți scrise pe această temă și multe discuții dezbătute pe internet dar doar mama poate decide felul în care hotărăște să înceapă diversificarea la copil. Eu am început diversificarea la 6 luni și sincer am fost foarte stresată pentru că mă gândeam că nu mă voi descurca. Sunt multe informații noi și multe păreri contradictorii. Unii susțin că este bine să începi întâi cu legumele iar alții să începi cu fructele.

Am început cu legumele și am folosit această metodă iar eu am avut parte de un copil care nu a fost mofturos și a acceptat toate experimentele. Criss a mâncat tot felul de combinații de legume, apoi fructe și chestii făcute în casă. Atâta timp cât nu cunoaște prea multe gusturi este perfect să experimenteze chestii noi pentru a vedea cum reacționează și să vedeți ceea ce preferă.

Alimentația copilului după 2 ani

După această vârstă copilul poate mânca orice. Nu am privat-o de gustul nici un aliment și dacă ia fost poftă de ceva anume i-am dat să încerce. La această vârstă este momentul când personalitatea își spune cuvântul și învață să ceară sau să refuze. Acum este momentul când copilul se formează și trebuie să avem grijă la dulciuri și alte bunătăți. O dată descoperită ciocolata copilul va cere în permanență dar trebuie să știi că aceasta nu îi face bine și cu cât o primește mai rar cu atât mai bine. Măcar o dată, de două ori îi poți da copilului să încerce și ciocolată pentru că nu mi se pare o crimă.

Mă îngrozesc când văd copii în parc supraponderali cărora bunica le scoate o ciocolățică sau îi alimentează constant cu câte ceva de ronțăit. Acel copil va reuși foarte greu să scape de acele kilograme în plus iar un copil micuț este greu să-l pui la cură de slăbire cu atât mai mult cu cât el intră în colectivitate. Nu va sta nimeni la grădiniță să aibă grija de ceea ce mănâncă sau să îi facă un regim diferențiat față de restul.

Pentru a preveni acestă problemă este bine să avem grijă ca copilul să aibă o alimentație cât mai corectă. Dacă totuși inevitabilul s-a întâmplat și copilul suferă de o problemă eu susțin că este necesară intervenția unui specialist care să vă îndrume cum să procedați pentru că o cură nu este ușoară pentru un adult, darămite pentru un copil.

Webadviser este o echipă de specialiști care sunt ca domeniu de activitatea tratarea diverselor probleme. Eu vă sfătuiesc să apelați la ei dacă aveți probleme de nutriție și promit ca în maxim 2 ore de la trimiterea solicitării un specialist să se ocupe de tratarea problemelor voastre. Îi puteți contacta și telefonic la acest număr 0721 874 858.

You may also like

17 comentarii

 1. sustin ideea de a avea grija la ce mananca cei mici! Eu am fost o grasana de mica si nu a fost deloc placut: E clar ca nu e nici sanatos dar sa se gandeasca de cate ori va plange copilul cand X sau Y il va numi butoi sau eu mai stiu cum.

  1. Cristina eu nu acuz persoanele plinute dar am vazut copii indopati de bunici sau parinti si acei copii nu s-au mai putut redresa niciodata si au avut probleme cu greutatea toata viata. Daca se poate preveni de ce sa nu o facem?
   Copii oricum sunt rai si este suficient ca unul sa arunce cu o piatra intr-un alt copil ……!!!!

 2. Noi abia am implinit 1 an. Nu suntem mancaciosi, trebuie sa recunosc. Pana sa incepem diversificarea, pediatra ne zicea la fiecare vizita ca e sub graficul ala dpdv al kg. Acum parca s-a mai redresat. Are 9300 kg.
  Nu l-as nici indopa, nu vreau sa-l oblig, plus ca sunt si foarte atenta la ce ii dau de mancare. Ma tem sa fac tot felul de experimente cu el. Ma tot documentez pe tema asta. Bunica paterna, cel putin, i-ar da mai multe decat consider eu ca e ok pentru un copil de varsta lui (ca x face asa, y face nu stiu cum…aiureli). Oh, complicate povestile astea. Pe vremuri nu se stiau atatea, nu erau atatea teorii si tocmai de aceea conflictul dintre generatii e destul de adanc pe bucata asta de alimentatie bebelus.

 3. Sunt de acord cu tine.
  Chiar daca nu am copii si nu sunt in masura sa judec, uneori ma infior in momentul in care vad copii „rasfatati” cu chipsuri, cola & Co…

 4. Copilul are nevoie de o alimentație sănătoasă, încă nu am unul dar când îl voi avea, clar voi alege să îi ofer tot ce e mai sănătos și mai bun pentru dezvoltarea sa.

 5. Uneori parintii sau bunicii sunt responsabili de obezitatea copilului. Cat este mic nu isi da seama de problemele pe care le are atunci cand intra in colectivitate si de suferintele si rautatile oamenilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.