Cât de greu este în clasa pregătitoare și o carte utilă pentru arta cititului

Eu am început școala pe la 7 ani și cred că totul a pornit direct cu clasa întâi. Ei bine, se pare că unele persoane au considerat copiii ca fiind niște mici genii și că aceștia ar trebui să înceapă de la 6 ani și să intre în clasa 0 care ar fi ca un fel de acomodare cu școala. O mare vrăjeală. Nici nu pot să exprim în cuvinte câți nervi am numai când mă gândesc la aceste justificări.

În primul rând, copiii la grădiniță încă copilăresc, se joacă, mănâncă, dorm, etc. Fac multe activități în joacă. La școală nju se întâmplă asta oricât de mult și-ar dori profesorii. Învățătoarea Cristinei m-a anunțat din start că nu va avea teme la clasa pregătitoare, dar tot trebuie să lucrez cu copilul acasă pentru că altfel rămâne în urmă și nu stă nimeni după ea ca să aprofundeze anumite informații, cu atât mai puțin cu cât sunt 30 în clasă. Este drept că știam că vor fi mulți copii înscriși pentru că mi-am dorit o școală bună așa că …. să trecem la treabă și să lăsăm pălăvrăgeala.

Tainele cititului încă din fașă

Cristina nu știa să citească în momentul în care a intrat la școală. Știa literele și cam atât. Eu chiar am considerat că știe suficient. La școală totul se întâmplă pe repede înainte. Săptămâna și litera și apoi de la litere s-a trecut rapid la silabe și … hei rup să citim. Citit, despărțit în silabe, să vedem în ce silabă se află litera x, încercăm să legăm propoziții, facem propoziții, plus multe alte lucruri mărunte mai ușoare sau nu.

Privit din exterior pare banal doar că pentru un copil nu este chiar așa. RA-MĂ este un cuvânt banal, dar începe pe litere, apoi pe silabe apoi încearcă cuvântul și după ce se chinuie așa la vreo 3 cuvinte săracul copil nu știe ce vrea să spună cineva într-o propoziție. Vă povestesc acum cum a fost la începuturi când m-am simțit depășită de situație și am făcut eforturi și exerciții constante care să mă ajute s-o fac pe ea să înțeleagă cum este mai ușor. Secretul cititului aș putea să spun că este repetiția. Nu am găsit niciun alt truc.

Clubul de lectură

Trebuie să recunosc că m-am simțit ușor depășită de situație. Chiar nu știam cum s-o fac să citească și să lege literele. Învățătoarea ne-a dat fișe de la clubul de lectură. Mai exact fiecare lecție venea la pachet cu câte o fișă de genul. Eu citeam zilnic cu Cristina ziua aferentă clubului de lectură și o și scriam pentru a i se da mâna și la scris. Treptat a început să citească și cuvinte care mi se păreau ceva mai grele, iar acestea sunt cele care au 4-5 litere într-o silabă sau care au 2 consoane una lângă alta.

Învăț să citesc! – Editura Elicart

Trebuie să recunosc că am tot căutat soluții care să mă ajute să-i pot explica cât mai bine Cristinei. M-am interesat de diverse metode de predare, de exerciții ajutătoare, cărți care s-o pregătească, etc. Printre toate acestea am descoperit carte Învăț să citesc!. Conținutul seamănă perfect cu ceea ce face ea la școală în prezent. M-am bucurat tare mult când a apărut această carte pe Libris pentru că iubesc acest site și mereu combin diverse cărți în comandă.

Îmi place tare mult cum este structurată cartea și exercițiile care sunt propuse pentru fiecare literă în parte. Fiecare literă începe cu o strofă dintr-o poezie. După ce ascultă poezia trebuie să numerele literele mici și mari. În felul ăsta se familiarizează cu litera și o învață mai bine. După care sunt cuvinte de citit și îmi place că sunt scrise pe silabe pentru că așa a învățat și Criss să le citească.

Este o carte ieftină, dar foarte utilă pentru orice copil la început de drum. Repetiția este mama învățăturii. Eu așa am văzut că apar rezultatele așa că ăsta este sfatul meu pentru mămicile care au aceleași probleme ca ale mele.

You may also like

16 comentarii

  1. Mulțumim pentru informații draga mea ,de la toamnă o dau și eu la clasa 0 pe asta mică a mea și sincer chiar nici mie nu-mi place deloc cu clasa 0 ,eu când eram era direct clasa întâi ,acuma îi ea de mici și intră direct la invățat ,dar dacă așa este acuma trebuie să ne acomodăm așa .Este super bună această carte ,o să mă uit și eu ca să-i iau Cristinicei mele una .

  2. Of… Ce bine te înțeleg și noi avem aceleași probleme.. La început a fost destul de greu, însă acum s-a mai acomodat cu cititul…si citește destul de cursiv… Am insistat foarte mult…si de curând am observat ca am neglijat matematica…a um trebuie sa insist și pe aia și uite asa o iau de la capăt… Am ajuns la adunări și scăderi pana la 31..tip fracție…si e bai…cu zecile și unitățile

  3. Vreau și eu cărticica asta.Cat despre începutul școlii la 6 ani…no comment,nu vreau sa ma gandesc ca din toamna vom începe și noi

  4. Si la noi a fost mai greu, la toată lumea, dar de multe ori când îmi cerea sa ii citesc ceva, făceam un ,,targ ” citeam o parte din text eu, o parte ea, și așa o determinăm să citească mai mult

  5. Avem si noi cartea asta, imi permit sa vorbesc la plural fiindca si eu o deschid ca sa-l ajut. Avem aceeasi dilema, dar se pare ca acum s-a dedat cu cititul. Doamne ajuta.

  6. Ce draguta e cartea! Coperta e foarte atractiva. Finuta mea e in clasa 1 si am apelat si eu la astfel de carti pentru a-i starni interesul si a o invata mai multe.

  7. Te inteleg. Mama nu a vrut sa ma invete sa scriu sau sa citesc inainte de a merge la scoala ca sa nu scriu urat de la inceput. Si ce sa vezi? Am scris urat dintotdeauna, nu am scapat de asta :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.