Cum să îți faci bugetul pentru cadouri

Uneori este dificil să anticipezi cât vei cheltui pe cadouri pe parcursul anului. Pot apărea aniversări neprevazute sau diverse evenimente: zile de naștere la birou, nunți, etc. Sunt diverse metode pentru a te asigura că nu ești luat prin surprindere (mai ales la sfârșit de lună).

 

Planificarea bugetului pentru cadouri

Atunci când te gândești care ar fi bugetul anual pentru cadouri, trebuie să ai în vedere toate ocaziile și toți oamenii cărora vrei să le daruiești un cadou. Fă o listă, estimează cam cât vei cheltui pe fiecare persoană și calculează suma totală. Adaugă aproximativ 20% peste (pentru evenimente neprevăzute), împarte totalul la 12 pentru a obține o sumă aproximativă pe care trebuie să o economisești lunar.

Așteaptă-te la evenimente neprevăzute

Acel 20% te va ajuta să faci față evenimentelor ce ar putea aduce în balansuri în bugetul tău lunar. De asemenea, va trebui să calculezi cu grijă suma maximă pe care ești dispus să o aloci în cazul nunților, întrucât acestea sunt de departe cele mai costisitoare când vine vorba de cadouri. O estimare realistă te va scuti de multe bătăi de cap pe parcurs.

Dacă chiar vrei să cheltuiești mai mult..

… este foarte frumos din partea ta. Deși partea materială a lucurilor contează mai puțin, de obicei ceva util sau frumos nu este atât de ieftin încât să încapă în bugetul unei singure persoane. Dacă vrei să îi iei persoanei respective ceva cu adevarat valoros sau util, te poți grupa cu mai multe persoane. De asemenea, îi poți cumpăra un cadou mai valoros de Black Friday, ca să nu sacrifici din calitate pentru a te “încadra în buget”.

Această strategie o poți aplica și pentru cadourile individuale pe care le faci de Crăciun. Cumpărăturile de cadouri în perioada reducerilor te vor scuti de multe cheltuieli în luna decembrie. Un cos cadou de Craciun îți oferă posibilitatea să oferi mai multe lucruri într-un mod elegant.

O situație specială ar fi cea în care ești la un nou job și nu știi cam cât se cotizează în general pentru cadou. ÎIn acest caz, fii pregătit să estimezi costul cadoului până la 40 chiar 50 de lei.

În general, în cazul nunților, vei cheltui cel mai probabil între 1000 și 1500 de lei pe cadou. De asemenea, așteaptă-te și la alte cheltuieli legate de transport sau îmbrăcăminte.

 

Cadourile reprezintă un element important al relațiilor dintre oameni. Este întruchiparea materială a legăturilor și afecțiunii dintre oameni. A-ți fixa bugetul va ușura tot procesul și vei avea parte de mai puține bătăi de cap.

You may also like

18 comentarii

  1. Si eu ma pregatesc pentru o nunta si o zi de nastere si de obicei imi planific din timp bugetul si cumpar cadoul cu mult inaintea evenimentului ca sa nu fiu presata de timp.

  2. Nu am putut niciodata sa imi planific un buget anual pentru cadouri. De fiecare data am fost prinsa pe nepregatite si am lasat totul cam pe ultima suta de meti. Cand bugetul e atat de mic, si cand apar atatea ” neprevazute”, e cam greu sa mai faci planificari si pentru cadouri.

  3. Bune ideile tale pentru bugetul alocat cadourilor!
    Mereu rămânem cu ”gaură” atunci când avem nevoie.
    Fac liste, țin contabilitatea intrărilor și ieșirilor, pun în ”cutia cu vise”, dar tot mi se întâmplă să fiu în impas 🙂

  4. eu fac parte dintre cei care nu fac buget si nu economisesc pentru cadouri. Poate si pentru ca in general nu ma axez pe cadouri scumpe de Craciun. Atunci cumpar mai mult obiescte sau produse cu valoare simbolica, chestii de sezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.