Îngrijirea sugarului și a copilului – Dr. Spock

Copilul este cea mai frumoasă minune care mi s-a putut întâmpla în ultimii ani. Mă bucur de fiecare zi trăită alături de fetița mea și pot să spun că nu am timp să mă plictisesc. Nici o zi nu seamănă cu cealaltă. La cei 2 ani și jumătate a ei, în fiecare zi mă surprinde cu câte ceva. Fie că este vorba de un cuvânt nou, de o expresie, un cântecel sau chiar un dans.ingrijirea-sugarului-si-a-copilului-min

Nu pot să mint și să spun că totul este numai lapte și miere și că o dată ce apare copilul în viața unui cuplu apar și diverse probleme sau chiar semne de întrebare în ceea ce privește educarea copilului, alimentația sau chiar modul de a întreprinde diverse jocuri care poate ajuta copilul să se dezvolte frumos.

De ce am luat cartea Îngrijirea sugarului și a copilului a Dr. Spock

Părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copii, doar că aceștia au propria personalitate și vor să își facă simțită prezența sau chiar să-și spună punctul de vedere. Eu am fost puțin speriată și pusă în dificultate atunci când Cristina, fetița mea, a început să lovească copiii în parc. A văzut acolo diverși copii care se jucau în felul lor, a fost împinsă și ea la rândul ei de alți copii și ca o metodă de apărare a fost să lovească și ea la rândul ei.

A început să mă deranjeze acest mod de a reacționa și m-am chinuit în fel și chip să îi explic că nu este bine. I-am explicat, am lovit-o peste mânuțe și singura metodă care a dat rezultate a fost să fiu precaută și să fiu tot timpul lângă ea pentru a evita un accident.

ingrijirea-copilului-si-a-sugarului-minAm ales această carte pentru subcapitolul „Probleme de comportament„. Am citit foarte mult despre acest aspect și singurul lucru la care nu am recurs, a fost să nu vizitez un psiholog. Au fost mămici care m-au împins către această singură variantă. Nu știu dacă de teama unui răspuns sau pentru că nu am crezut că ar fi intervenția unui psiholog am refuzat acest sfat.

Acest subcapitol nu s-a referit strict la problema mea și am citit despre comportamentul oricărui copil mai mult sau mai puțin alintat precum negativismul, accesul de furie, smiorcăiala,etc. Câteva soluții generale și idei găsiți în acest capitol.

ingrijirea-copilului-dr-spock-minCartea este frumos structurată pe domenii de interes și găsiți sfaturi începând cu primele luni de viață ale bebelușului, când aveți cele mai multe întrebări și cele mai multe nelămuriri. În primul rând trebuie să vă obișnuiți cu plânsul copilului. Acesta va plânge ori de câte ori nu-i convine ceva sau își dorește ceva. Niciodată nu știi cauza, dar îți poți da cu presupusul și poți să intuiești unde ar fi problema sau care este disconfortul pe care îl are. Dacă este în primele 3 luni, cel mai probabil plânge din cauza colicilor sau din cauza scaunelor neregulate. Cam astea sunt motivele principale. Am învățat că acești colici pot fi tratați sau nu și că încerci tot felul de siropuri ca să calmezi durerile de burtă și că ei îți dau cele mai multe bătăi de cap.

dr-spock-cartea-sugarului-minEste de preferat să alăptați și că o alternativă la fel de bună este laptele praf. Eu am alăptat până la un an și 8 luni și asta a ajutat-o foarte mult să stea departe de răceli sau alte probleme și laptele matern ajută foarte mult copilul. Nu trebuie să se panicheze nimeni dacă nu are lapte și nu își poate alăpta copilul. Mulți copii au crescut cu lapte praf și sunt la fel de frumoși. Multe persoane privesc doar într-o direcție și am văzut că mămicile care alăptează prvesc ciudat mămicile care au copiilor lapte praf. Eu nu cred că ar trebui să se facă o astfel de diferență. Dacă o mămică nu are lapte sau hotărăște să hrănească copilul cu lapte praf, nu este un capăt de țară. Este o decizie asumată și atâta timp cât îngrijește copilul corespunzător și îl hrănește este perfect.

În carte este menționat felul în care un copil ar trebui să folosească toaleta. Acest subiect este dezbătut între 1 -2 ani, când copilul ar trebui să se obișnuiească să scape de pampers și să folosească olița sau chiar colăcelul. Fetița mea are 2 ani și 5 luni și a făcut de maxim 5 ori la baie. Pentru mine asta nu este un motiv de panică. Fiecare are modul lui de dezvoltare, iar eu nu vreau să traumatizez copilul. Atunci când se va simți pregătită va merge și la toaletă.

Eu abia acum am pus mâna pe această carte și în permanență voi avea câte ceva de citit din ea pentru că este valabilă pentru copii de până la adolescență.

Găsiți această carte pe site-ul editurii ALL, adică aici. Eu iubesc acest gen de cărți și cu sigurană voi mai căuta și alte cărți care să mă ajute să îmi cresc copilul cât mai frumos.

 

You may also like

22 de comentarii

  1. cartile de genul mi se par foarte utile, si nu pentru ca dau directive clare, ci iti formeaza o idee mai ampla. copilul are ritmul sau de dezvoltare si stilul lui de crestere. trebuie doar sa fim langa ei si sa le oferim iubire!

  2. Pe timpul cand am nascut eu, acum vreo 29 de ani 😀 parca era mai simplu sa cresti un copil desi nu aveam atat de multe produse la indemana( pampersi de exemplu). Acum…. din cate vad, parca ma speri, nu stiu de ce mi se pare atat de complicat

  3. Este o carte care nu trebuie sa lipseasca de pe noptiera mamicii. Pentru o mamica, totul este nou, fiecare planset, fiecare geamat este motiv de panica, asa ca aceasta carte o va ajuta sa inteleaga mai bine ce trebuie sa faca in anumite situatii

  4. Încă nu sunt mămică, dar mă bucur să văd cât mai multe cărți pe teme ce aduc probleme proaspetelor mămici. Cei de la Editura ALL ne surprind mereu prin cărțile bune oferite.

  5. E perfect,mai ales pentru viitoarele mamici emotiv. Eu nu am avut cart,am ingrijit-o bine,mai babeste cum stiam de la bunica,de la mama si acum e mare,sanatoasa si frumoasa.

  6. foarte interesanta cartea chiar m-am uitat inate sa nasc pe internet sa imi cumpar dar nu m-am putut decide mai ales ca sunt destul de multe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.