Asigură-i căminului tău o atmosferă caldă, fără a investi prea mult

Parcă mai ieri erai în căutarea acelui colțișor din casă în care razele soarelui să nu fi ajuns. Îți doreai cu tot dinadinsul un spațiu răcoros în care să te relaxezi, ajuns acasă de la serviciu. De-acum însă, o dată cu venirea toamnei, încercăm cu toții să aducem cât mai multa căldură în casa noastră. Și nu doar atât, ci  și să o menținem acolo timp îndelungat. Vremea de afară se răcește treptat, de aceea  e bine să avem în vedere câteva idei simple pe care să le ținem minte, atât  pentru anotimpul acesta, cât și pentru cel mai friguros, care se apropie în grabă.

Iată cum poți aduce în casa ta o atmosferă caldă, fără să investești prea mult:

  1. Aerisește puțin și des. Este recomandat să aerisești camerele pe rând, pentru puțin timp, de mai multe ori pe zi. Astfel, împiedici aerul de afară să răcească întreaga casă.

2. Folosește  draperii mai groase. Pe timpul iernii, materialele pline și dense vor împiedica pierderea căldurii în zona ferestrelor.

3. Schimbă așternuturile de mătase sau satin cu cele de bumbac. Cele mai populare lenjerii de pat sunt cele făcute din bumbac, iar dintre tipurile de bumbac, pentru perioada rece, alege bumbacul tip jersey sau flanelul, un material ideal pentru nopțile reci de iarnă. Are fibre moi și pufoase, materialul păstrează mult timp căldura corpului și este apreciat în special de persoanele mai friguroase.

4. Așază covoare în spațiile locuite. Mochetele şi covoarele  oferă caldură și dau viață întregii tale locuințe. Acestea acționează ca un strat de izolație pentru podea, păstrând căldura înăuntru.

5. Aprinde lumânări parfumate  Acestea sunt cât se poate de relaxante, și pe lângă parfumul care reîmprospătează aerul din cameră, ele emană o lumină caldă, blândă. Este foarte important sa nu lași niciodată o lumânare aprinsă nesupravegheată!

6. Folosește pături și perne decorative pentru fotolii,   elemente care potențează starea de confort în zilele cu temperaturi scăzute.  Păturile fine din materiale naturale sunt un must-have: tricotaje, blănuri, bumbac sau catifea. Le poți plasa fie direct pe pat, fie în coșuri de depozitare.

7. Lasă lumina naturală să pătrundă în casă pe timpul zilei Deschide perdelele pentru a te bucura de mai multă lumină directă a soarelui în casă. Lumina oferă multă căldură naturală camerelor orientate spre soare.

8. Programează centrala termică. Oricât ar fi de frig, centrala ta nu ar trebui sa funcționeze fără oprire. Specialiștii de la Centrul pentru Energie Sustenabilă din Marea Britanie spun că o casă de dimensiuni medii are nevoie de 30 de minute să se încălzească și se răcește în 30 de minute după ce sistemul de încălzire este oprit. Prin urmare, dacă te trezești la ora 7:30, pleci la muncă la 8:30 și te întorci acasă la 18:00, programează centrala să pornească la 7:00 și să se oprească la 8:00 și să repornească la 17:30 până înainte de a te culca.

9. Folosește termostate inteligente – chiar dacă necesită o investiție un pic mai mare la început, termostatele inteligente te pot ajuta să nu ai cheltuieli inutile. Este vorba de a controla temperatura, în funcție de anumite perioade ale zilei sau chiar în funcție de weekend sau de zilele de lucru. De pildă, ele sunt setate din fabrică la 18-21 de grade Celsius, dar dacă vrei ca în casa ta să fie mai cald, atunci poți schimba valorile. 

10. Ţine uşile închise în locuinţă! Dacă stai cu toate uşile deschise, atunci câldura din camere se va dispersa, iar casa ţi se va părea friguroasă.

 11. Foloseşte trucul foliei de aluminiu. Pe peretele pe care este montat caloriferul, lipeşte o folie de aluminiu în aşa fel încât căldura degajată de calorifer să fie proiectată spre interiorul camerei.

12. Obisnuiește-te să folosești mai des cuptorul, pentru a găti atunci când ești acasă. Când termini coacerea, lasă aragazul ușor deschis pentru a permite casei să obțină toată căldura aceea minunată. Iarna este un moment perfect pentru a-ti exersa abilitățile de coacere a pâinii de casă. Iar dacă în congelator ai păstrat fructe aromate, e momentul să le folosești  la prepararea tartelor a căror aromă îți va aduce aminte cu drag de zilele de vară.

13.Izolează pereții casei și podul acesteia. Izolarea stopează pierderea căldurii din casă. Cele mai multe case noi au geamuri și pereți izolați, dar dacă locuiești într-o casă mai veche, este posibil să fii nevoit să faci unele  modificări. Poate că o ți se pară la început o investiție costisitoare, însă aceasta va fi plătită după câteva ierni.

14. Adaugă izolație la mansarda casei tale. O cantitate surprinzătoare de căldură poate fi pierdută prin mansardă dacă aceasta nu este izolată corespunzător,  problemă care poate duce la diguri de gheață, scurgeri și alte daune.  Dacă însă mansarda  nu e încă locuibilă, decide-te acum să o izolezi și să o amenajezi cât mai primitor. Anotimpul rece ne duce cu gândul la excursiile la munte, la căbănuțe călduroase și cochete în care, alături de prieteni te rasfeți cu un ceai fierbinte. Mansarda locuinței tale poate deveni acel loc!

Dacă primul gând care îți trece prin minte este că izolația podului și a mansardei va dura prea mult, sau că banii nu îți sunt suficienți, avem pentru tine o veste bună.

Există un tip de izolatie cu execuție rapidă.  Se montează foarte ușor și rapid cu pompare din exterior, practic fără creare de deșeuri. Poți beneficia de izolarea mansardei în doar câteva ore. Este vorba despre izolația cu materiale Steico, care reduce costurile consumului de energie și de încălzire în timpul iernii cu până la 35%,  ceea ce înseamnă facturi mai mici și impact redus al locuinței asupra mediului.

Izolația cu celuloză nu doar permite reducerea consumului de energie, dar contribuie în mare măsură la îmbunătățirea calității aerului din locuința ta. Găsești aici toate beneficiile acestui tip de izolație. In plus, la Izolatiinaturale.ro poti plăti izolarea în 12 rate fără dobândă!

Dacă vrei să  îi oferi căminului tău acel plus de căldură după care toți tânjim în anotimpul rece, dar nu ai banii necesari, nu mai pierde energie încă un an, până vei strânge toți banii de izolație!

You may also like

22 de comentarii

  1. Sunt total de aceeași părere cu tine ,sfaturi foarte bune și pe majoritatea din ele le pun și eu în aplicare .

  2. Nu știam de trucul cu folia de aluminiu, dar îl voi încerca. Referitor la uși… Soțul meu nu le închide decât pe cele de la baie. Eu le-aș închide pe toate, dar el tot spune că nu are aer.

  3. Eu pum în practică partea cu ușa deschisă a cuptorului, mai ales după ce fac prăjituri. Este mult mai cald în casă. Și cuptorul cu microunde emană destulă căldură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.