Detalii despre comenzile externe( urmărirea coletului, plăți suplimentare la vamă, etc)

Comenzile externe erau destul de greu de urmărit până acum pentru că, în ciuda faptului că primeai un număr al comenzii, aceasta nu se putea regăsi în nici un sistem și nu aveai acces la localizarea acestuia. Când ne gândim la coletele externe ne gândim inevitabil la poșta română pentru că marea majoritate a coletelor ajung acolo. Și de aici începe aventura.

Colete sub 10$ sau sub 10euro

În funcție de valoarea comenzii, coletele se pot împărți în două instituții. Comenzile sub 10$ sau euro ajung de cele mai multe ori la poșta locală de care aparțineți. Nici aici nu este o lege general valabilă pentru că am mai avut și excepții în sensul că am primit comenzi cu valoare mică la poșta vamală. Exceptând acele colete care nimeni nu știe cum sunt împărțite, aceste colete ar trebui să ajungă la poșta locală ceea ce ne oferă o anumită certitudine că pentru aceste colene nu ni se va cere absolut nici un ban în plus. Mai nou, majoritatea site-urilor au posibilitatea de a urmări coletul cu Tracktry și asta pentru că multe comenzi apăreau a fi pierdute la noi. Sunt foarte mulțumită că în felul ăsta coletul poate fi urmărit și verificat în momentul în care ajunge la destinație. În felul ăsta veți vedea că mult timp se pierde cu direcționarea coletului la noi în țară și că de afară ajunge destul de rapid. Acest link vă poate ajuta să verificați coletele care ajung la Poșta Română prin Tracktry.

Cred că de vreo 2 ori am avut neplăcerea ca coletul meu să ajungă la poștă doar că poștărițele sunt ușor dezorganizate și coletele mele au plecat retur. Niciodată nu mi s-a întâmplat ca ele să se rătăcească. Cele mai multe colete de acest gen vin din comenzile mele pe Aliexpress.

Colete peste 10$ sau 10euro

Coletele peste 10$ ajung la Poșta vamală. Aici este totul mult mai organizat și coletele nu sunt rătăcite. Din punctul ăsta de vedere am tot respetul. Ai zice că sunt instituții diferite. Fiecare colet cu o valoare mai mare de 10$ are sigur metodă de urmărire și detaliile sunt mult mai amănunțite.
Order Tracking este una din firmele care se ocupă de verificarea traseului coletului, dar mai sunt și altele. FedEx este o altă divizie Order Tracking care oferă informații referitoare la colet, depinde cum a fost trimis coletul și prin ce firmă de curierat extern.

Aici situația se schimbă puțin datorită costurilor care pot interveni. Vameșul vă poate solicita dovada comenzii și plata diferenței de TVA pentru comenzile ce depășesc 10$. Niciodată nu am înțeles calculul exact pe care acesta îl face. Cert este că am cerut explicație o dată și mi s-a zis că din valoarea comenzii se scade 10$ și la acea valoare se pune diferența de TVA. Totul este în mâna vameșului pentru că dacă pe colet scrie 10$, dar valoarea reală a comenzii este 30$, el poate solicita plată suplimentară. Evident că pe colet scrie o sumă mică, dar în momentul când sunteți nevoiți să faceți dovada plății și se văd acei 30$ atunci el se sesizează. Au fost nenumărate cazuri, la care eu am asistat, când vameșul a zis că este prima dată și că îi iartă, dar pe viitor îi va pune la plată.

Din momentul în care vameșul vă pune să plătiți o diferență de TVA, apare și tipa de la ghișeul poștei care solicită 8 lei. Nu mai știu cum sunt justificați acei bani, dar fiecare plată la vameș este urmată și de suma asta. Ultima dată când am primit o comandă de 30$ am plătit la vamă, cu tot cu poștă, în jur de 26 lei. Asta ca să vă puteți face o idee. Ca idee, puteți avea noroc și să scăpați fără să plătiți nimic dacă aveți noroc sau puteți să scoateți suficient de mulți bani, în funcție de valoarea reală a coletului primit.

Voi ce fel de experiențe aveți cu coletele primite de afară?

You may also like

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.