Cum îți poate afecta cafeaua somnul și ce trebuie să faci

Cafeaua este elixirul care îți oferă energia necesară pentru a trece cu bine peste fiecare zi, însă, dacă este consumată cu doar câteva ore înainte de somn, s-ar putea să ai parte de o noapte nu tocmai liniștită. Studiile au arătat faptul că un consum de cofeină cu 5-6 ore înainte de culcare îți poate perturba serios calitatea somnului. Dacă obișnuiești să te pui în pat la ora 23, ar fi bine ca ultima cafea să o bei la cel târziu ora 16-17.

Ce efect are cofeina asupra creierului și somnului?

Cofeina este substanța activă din cafea care acționează ca un stimulent asupra sistemului nervos central. Blochează receptorii de adenozină din creier, menținând creierul într-o stare permanentă de alertă. Prin urmare, somnul este întârziat, adormirea mai dificilă, iar calitatea somnului este afectată semnificativ. Cafeaua consumată în exces poate provoca și episoade de insomnii sau diverse tulburări de somn. Probabil ai observat că în perioadele aglomerate, în care ai multe proiecte de finalizat, cafeaua te ajută să îți menții concentrarea, însă după câteva zile începi să resimți și oboseala. De cele mai multe ori de vină este cofeina care reduce durata somnului profund (în fază REM, atunci când apar și vise) – chiar dacă dormi 8 ore pe noapte, nu te vei trezi odihnit. Da, este adevărat că unele persoane pot adormi fără probleme chiar și după ce beau o cană de cafea cu 2-3 ore înainte de culcare, însă cafeina lucrează și în timpul somnului, rezultatul fiind o noapte agitată, cu treziri multiple.

Cafeaua decofeinizată – o soluție pentru nopți liniștite?

Pentru multe persoane, cafeaua este văzută ca un viciu de care nu pot scăpa. Poate ești tentat să consumi cafea decofeinizată, tocmai pentru a limita cantitatea de cofeină care ajunge în organism, însă chiar și acest tip de cafea conține o doză mică de cofeină (în jur de 1-2% din conținutul de cofeină al unei cafele normale). Cafeaua decofeinizată nu afectează somnul în aceeași măsură ca cea normală, însă tot s-ar putea să ai probleme cu adormitul. Cea mai bună soluție pentru nopți liniștită rămâne evitarea cafelei de orice tip înainte de minim 6 ore de culcare.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Poate fi destul de dificil să renunți dintr-o dată la cafeaua consumată după-amiază, însă nu imposibil. Dacă ți-ai setat ca obiectiv îmbunătățirea calității somnului, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să limitezi consumul de cafea după o anumită oră. Înlocuiește cafeaua cu un alt tip de băutură, cum ar fi un ceai din plante cu efect relaxant. Cofeina nu se găsește doar în cafea, așa că, ar fi bine să elimini și băuturile energizante sau ciocolata din ritualurile de seară. Ritualul de adormire ar trebui să conțină doar activități care ajută la eliminarea stresului și la inducerea stării de somn, cum ar fi o baie, cititul unei cărți sau meditația.

Cafeaua îți afectează semnificativ calitatea somnului – consum-o cu moderație și vei vedea primele îmbunătățiri în cel mai scurt timp!

You may also like

14 comentarii

  1. Beau cafea mai tare dimineata si pe timpul zilei o fac de intensitate mai mica. Deocamdata nu am probleme cu somnul.
    Beau maxim 3 cafele pe zi dar nu mai tarziu de 5.

  2. Ador cafeaua în toate formele ei și nu îmi perturba somnul chiar daca o consum înainte de culcare

  3. Stiu ca daca beau o cafea pe la 2 dupa masa, adorm foarte tarziu in noapte, asa ca atunci cand beau cafea, o fac numai dimineata, dupa micul dejun. Dar mai nou incerc sa ma las de ea, o savurez numai in weekend.

  4. Nu beau cafea, foarte rar o gust pe cea a sotului care nu se poate numi cafea ca e mai mult o spuma de lapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.