Ce facem cu evaluarea de la sfârșitul clasei a doua?

Clasa a doua a venit cu noi surprize. Mai exact, am auzit că undeva în apropierea sfârșitului de an copiii vor avea evaluare națională. Primul obiect matematică, iar la română dau scris și citit. Sinceră să fiu, m-am panicat un pic de teamă ca nu cumva să aibă copilul probleme, să nu se descurce suficient de bine sau să ia notă mică. Între timp …. m-am mai liniștit și am să vă povestesc exact și de ce.

Este bine ca copilul să aibă multe teme sau puține?

Încă nu știu ce să zic referitor la acest subiect. O fi bine ca doamna învățătoare să dea multe teme? În felul ăsta copilul exersează suficient de mult pentru a se pregăti și îi ia ceva timp pentru a le putea termina. Sau ar fi de preferat să le dea puține teme și să lucreze acasă suplimentar în cazul în care vrea să puncteze mai mult pe o anumită categorie pe care nu o stăpânește suficient de bine. Nicicum nu e bine. Dacă au lecții puține este destul de greu să-l obligi pe copil să facă suplimentar pentru că doamna nu le-a dat și nu prea acceptă. Evident că nu este după copil, dar trebuie să insiști ca să obții ceea ce ți-ai propus. Dacă doamna dă multe teme, iar poate fi o problemă pentru că se vor plânge atât copiii, cât și părinții de ore întregi petrecute pentru a finaliza temele. Până acum n-am găsit răspunsul potrivit.

Cărți speciale pentru evaluarea națională din clasa a doua

Doamna învățătoare a Cristinei nu-i dă foarte multe teme, iar eu fac suplimentar cu ea ceea ce cred că o ajută. Mă bucur să văd că în ulimtul timp a prins mai multă încredere în ea și răspunde. O văd că vine entuziasmată și mă bucur să văd că rezultatele apar. Vreau să o pregătesc pentru evaluare și am început căutările după cărți care să mă ajute în acest sens.

Libris este un site cu foarte multe opțiuni și am apelat și eu la ei. Am găsit aici multe, dar multe cărți și dintre acestea am zis să iau 2 cărți pentru început. În cazul în care va mai fi nevoie voi mai cumpăra și altele. Vreau să vă povestesc un pic despre acestea și să știți și voi ce să alegeți în cazul în care aveți aceleași planuri ca ale mele.

Evaluare națională – Elicart

În clasa 1 am cumpărat multe cărți de la editura Elicart și mi-au plăcut tare mult. Cărțile sunt foarte frumos structurate, ușor de înțeles și foarte creative. Îmi plac mult de tot și tocmai din acest motiv am apelat tot la ei pentru această culegere Evaluare națională clasa 2. Această carte are 8 teste de română scris, 8 teste de română citit și 10 teste la matematică.

Testele de română citit sunt structurate frumos, clar și cu un scris suficient de mare ca să poată descifra oricine tainele cititului. După ce termină de citit le sunt puse diverse întrebări ca să vadă dacă au înțeles ceea ce au citit. Fiecare test are cam 12 întrebări referitoare text. Testul de română scris este mai mult pentru dezvoltarea creativității. Copiii sunt îndemnați să scrie un bilet, să vorbească liber despre jucăria preferată, un afiș, etc. Testele de matematică mi se par mult mai ușoare decât toate testele pe care le-au mai susținut copiii până acum. Când spun asta mă refer la testul Comper pe care-l dau cam toți copiii de gimnaziu. Eu sper ca matematica să nu-i ridice probleme Cristine și până acum am reușit să fac câteva teste la matematică care au fost rezolvate cu succes. Oricum, Cristinei îi place mai mult matematica și tocmai din acest motiv cred că îi plac mai mult genul ăsta de teste.

Evaluare pentru clasa II-A – Booklet

Nu am nimic de la editura Booklet și această carte Evaluare pentru clasa a II-a mi-a strânit curiozitatea și interesul. Principiul acestei cărți este asemănător cu celei prezentate mai sus. Cartea are 14 teste la română(scris și citit) și 14 teste la matematică. Testele de română citit vin tot cu un text și 12 întrebări, iar la testele de scris este lăsată creativitatea să-și spună cuvântul. Tocmai de română scris îmi este mie teamă pentru că nu pot să spun că se descurcă foarte bine la acest capitol. Testele de matematică de la Booklet mi se par puțin mai solicitante. Nu știu dacă mi se pare mie sau am nimerit eu unele teste mai complicate.

Caiet de lectură – Booklet

Cristina nu excelează la română și tocmai din acest motiv am zis să citim și să exersăm pentru că altfel nu avem cum să reușim. Caiet de lectură pentru clasa a II-a mi-a fost recomandat de o prietenă cu mențiunea că băiețelul ei lucrează la școală după el. Exemplele de lecturi propuse seamănă cu testele de evaluare. Mai exact, prima oară este textul care poate fi și de 2 pagini și apoi sunt întrebări referitoare la text și la ceea ce au înțeles din textul citit. Trebuie să recunosc că-mi place. Mi-aș dori să fac mai mult din ea doar că timpul nu-mi permite să lucrez cât mi-aș dori. Iau și eu aceste caiete prin rotație pentru a nu ne plictisi copilul .

Despre Evaluarea națională de la sfârșitul clasei a II a

Trebuie să recunosc că m-am mai liniștit puțin cu această evaluare și nici nu-mi doresc s-o mai terorizez sau s-o stresez pe această temă. Cred că atâta vreme cât noi lucrăm o facem pentru a fi mai buni și cu siguranță se va descurca și la această evaluare. Nu cred că se întâmplă absolut nimic dacă va lua o notă mai mică sau mai mare. Nu am primit niciun fel de răspuns în acest sens. Tocmai din acest motiv am lăsat-o mai moale.

Voi ce știți de evaluarea din clasa a II? Cum îi pregătiți pe copii pentru acest test?

You may also like

12 comentarii

    1. Pe noi nu ne-a anunțat…deocamdată… La noi le da muuuulte teme… Plus de citit…
      Destul de încărcat programul

  1. Cred că sunt foarte bune aceste cărți și le prinde super bine .A mea este în clasa intâi și nu pot zice că le dă mult de scris,dar nici puțin ,câte un pic la fiecare materie ,doar la română mai le dă și pe caietul mic de tip 1 ,dar și pe cel special și de multe ori se plânge că o doare mâna la scris ,mai facem și suplimentar ,dar dacă eu am inceput serviciul o pun să facă ,cu sora ei mai mare și când sunt liberă mai fac și eu cu ea până ce le-o invăța ea bine pe toate și s-o descurca singură .

  2. Sunt bune aceste cărți, dar nu mi se pare normal să dai asemenea testari.Mi se pare ca ii chinui pe copiii..cu o mulțime
    de culegeri/ caiete, cu un ghiozdan prea greu pentru ei, la fel si informațiile învățate la școală. Cine vrea/ poate sa învețe bine, cine ,nu , aia e. Îmi aduc aminte cât eram certata să învăț mai mult, mai bine. Acum nu mă ajută cu nimic. Bac-ul l-am luat fără meditații, la facultate am renunțat din lipsa de bani, am făcut o postliceala și nu am reușit sa ma angajez în domeniu. În final am ajuns ” agent de securitate ” – unde îmi trebuiau 8 clase.
    Asa ca învățăm o mulțime de chestii la școală, și când ajungem adulți nu ne folosesc la nimic. Dar , avem politicieni ” minune” , care una -doua schimba legile.

  3. Am trecut de cls a 2 a, suntem la testarile din a 4 a mai rau, nu mi am luat eu carti suplimentare sa lucrez cu el acasa am considerat ca e de ajuns cate teme primesc de la scoala plus caiete speciale suplimentare si vad ca a fost ok pana acum, nui rau sa mai aibe ceva in plus dar sa fie prea mult .

  4. Cartile sunt foarte bune, mai ales daca un copil este atras de carti. Despre teme nu stiu ce sa zic, parca sunt totusi prea multe. Al meu e intr-a 5 a si deja e horror!

  5. Cărțile care ajută copiii sunt întotdeauna binevenite. Doar să nu fie prea alambicate astfel încât să-i încurce. Cum nu mai sunt în domeniu, nu mai sunt la curent cu recomandările. Mi-a prins bine articolul, mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.