Știi ce ai de făcut pentru dinți și gingii sănătoase și ai făcut din igiena orală o adevărată rutină. Îți periezi dinții de două ori pe zi, folosești ață dentară și apă de gură, și mergi și la dentist în mod regulat. Și cu toate acestea, dinții tăi nu arată așa cum ți-ai dori.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/q1KLbswF70Y
Nu doar relația noastră directă cu dantura influențează felul în care arată dinții noștri, ci și stilul de viață general pe care îl avem. Dr. Andrei Constantinovici vorbește de obiceiurile care par aparent inofensive, dar care, în realitate, îți distrug zâmbetul fără să știi.
1. Roaderea unghiilor
Dacă îți ronțăi unghiile atunci când ești stresat sau anxios, află că nu ești singur. Cleveland Clinic a realizat un studiu prin care se observă că peste 35% dintre americani au făcut din roaderea unghiilor un real obicei, un mecanism de apărare împotriva stresului cotidian. Iar roaderea unghiilor îți afectează la un nivel destul de profund cavitatea orală – când ronțăi unghiile (un țesut dur), dinții tăi se ciobesc; mai mult decât atât, și maxilarul tău este afectat, devenind dureros și tensionat.
Găsește cauza care te face să îți rozi unghiile și începe prin a-ți ține mâinile ocupate, folosind geluri și lacuri de unghii cu gust neplăcut, care te vor face să renunți treptat la acest „habit”.
2. Folosirea dinților ca instrumente
Uităm (prea) des că dinții noștri nu sunt unelte: nu sunt cuțite, foarfece sau desfăcătoare de sticle. Dacă ai rupt vreodată o etichetă cu dinți sau ai deschis sticle cu dinții, află că acesta este un obicei care poate duce la fracturarea dintelui, nu doar la ciobirea sa. Iar folosirea dinților ca unelte este periculoasă pentru întreaga sănătate – gândește-te doar câte bacterii introduci în gură atunci când rupi astfel o etichetă de la haine.
Iar dacă ești în faza de documentare pentru aparate dentare (sau porți deja aparat), trebuie să te dezobișnuiești complet de această acțiune care îți poate distruge întreg progresul.
3. Îți dorești piercinguri în limbă/buză/obraz
Un piercing este, la fel ca un tatuaj, o modalitate de a-ți exprima personalitatea. Deși piercingurile sunt o formă validă de auto-exprimare, ele prezintă un risc imens pentru cavitatea orală.
Piercingurile în limbă, de exemplu, contribuie la erodarea smalțului dentar dacă le muști din greșeală. Ba mai mult, simpla prezență a bijuteriilor din metal în gură poate compromite sănătatea dinților tăi, dar și a gingiilor, cauzând inflamații.
Piercingurile cresc și riscul infecțiilor, care pot ajunge severe în unele cazuri – dacă totuși ai deja un piercing în cavitatea orală, asigură-te că îți îngrijești corespunzător cercelul, pentru a-ți proteja dinții și gingiile.
4. Îți periezi dinții prea agresiv
Din dorința de a ne curăța foarte bine dinții, tindem să îi periem agresiv – iar forța excesivă exercitată asupra danturii produce mai multe probleme decât beneficii, distrugând smalțul dentar, sensibilizând dinții și contribuind la procesul de retractie gingivala.
Folosește o periuță cu perii moi și o „mână ușoară” atunci când îți periezi dinții – și, cel mai important, asigură-te că ai o tehnică corectă de periaj și că nu periezi cu mișcări de stânga-dreapta.
5. Îți scrâșnești dinții
Acest obicei poate fi și conștient, dar de cele mai multe ori este inconștient și nocturn – bruxismul apare datorită stresului și anxietății, însă poate apărea și atunci când dinții noștri sunt aliniați incorect. În bruxism este exercitată o forță extrem de mare asupra dinților noștri, smalțul dentar erodându-se; în timp, dinții se ciobesc și se subțiază, în cazuri grave ajungându-se și la fracturi.
Durerile de cap și durerea din maxilar sunt și ele datorate bruxismului. Dacă cei din casă îți spun că „îți scrâșnești dinții în somn” nu îi ignora și mergi la dentist pentru o gutieră personalizată, care te va ajuta să scapi de acest obicei.
Așadar, nu doar felul în care ne îngrijim propriu-zis dantura îi influențează starea, ci și obiceiurile și stilul de viață pe care îl avem. Alături de cele mai sus, lista poate continua – mestecatul cuburilor de gheață, al tutunului, consumul excesiv de zahăr, „ronțăirea” creioanelor sau pixurilor sau alte obiceiuri care ne vor împiedica să avem zâmbetul la care am visat. Asigură-te că ești nu doar în controlul rutinii de îngrijire orală, ci și în controlul stilului de viață general pe care îl ai.
17 comentarii
Nu am nici un obicei din cele enumerate de tine.
Mulțumim pentru sfaturi.
Multumim pentru sfaturi.
Foarte bune sfaturile oferite ca sa eviti problemele cu dantura.
Nu obișnuiesc sa fac nici unul dintre lucrurile ‘not to do’ enumerate în articol
Deși nu am nici olun nărav din cele de sus, dinții mei got nu sunt sănătoși… Cred ca tine de organismul fiecăruia
Cand eram mica imi rodeam unghiile dar am scapat de acest obicei.
ha ha, am pierce in limba si uneori e chiar nasol cand il apuc intre dinti
Am tot văzut persoane care își folosesc dintii că instrumente. Simt că mă dor pe mine când îi văd :)))
Dintii sunt foarte importanti si trebuie sa avem grija de ei.
Din fericire sunt cuminte și las dinții în pace!
Mulțumim pentru informații draga mea ! Super bune !
Uneori îi folosesc și eu ca instrumente, deși știu că nu e de bine
Nu ii folosesc la nimic , stau asa de bine cu ei ca la orice imi e frica, gata acum se rupe, sau gata acum se sparge in bucati, cam nasol la capitolul dinti !
Si eu mai folosesc dintii pe post de desfacatoare de sticla sau de foarfeca. Stiu ca nu e bine. 😀
Ce bine că nu am astfel de obiceiuri, eu am mare grija de dintii mei.
Din fericire pentru mine, nu am astfel de obiceiuri. Dar, este foarte important să știm știm care sunt obiceiurile care ne fac rău.