Despre ambliopie, afecțiunea care le poate fura visurile copiilor de a deveni pompieri, chirurgi, militari

Majoritatea copiilor visează să devină eroi. Unii – pompieri, alții – chirurgi sau militari. Mulți uită de visurile din copilărie și își construiesc alte cariere. O parte din ei sunt nevoiți să renunțe. Asta se întâmplă și în cazul celor diagnosticați cu ambliopie – o afecțiune oftalmologică inofensivă la prima vedere, dar care netratată la timp îi poate împiedica pe mulți tineri să urmeze cariere de succes în sport de performanță, chirurgie sau în domeniul militar. 

Ce este ambliopia

Ambliopia, numită și boala ochiului leneș reprezintă vederea scăzută a unui ochi, care nu poate fi corectată prin ochelari sau lentile de contact. Un aspect interesant e că ochiul nu are nicio leziune și e perfect normal din punct de vedere anatomic. Ambliopia apare de regulă în copilărie și deși copilul vede încețoșat cu acel ochi, nu știe că are o problemă de vedere. Creierul ignoră imaginile blurate de la ochiul ambliop, iar copilul percepe lumea doar prin ochiul sănătos. Așadar, are o vedere monoculară și nu și-a putut dezvolta vederea binoculară din cauza ochiului leneș.

Care sunt simptomele ambliopiei

Din păcate, ambliopia nu are simptome evidente și ușor vizibile. Ambliopia nu doare. Totuși, sunt câteva semne pe care le pot sesiza părinții în timp ce se joacă sau petrec timp împreună:

  • Ochii nu fixează același punct.
  • Ochii nu se mișcă în același timp și în aceeași direcție.
  • Copilul își ține capul întors într-o parte, mai ales la activitățile de aproape. 
  • Are dificultăți de orientare în spațiu.
  • Nu apreciază corect distanța față de obiecte.
  • Copilului nu îi place să scrie sau să citească (preferă să i se citească).

Dacă ați depistat unul sau două din semnele de mai sus, mergeți neapărat la un oftalmolog. Doar în urma unui control oftalmologic, veți putea afla dacă e vorba de boala ochiului leneș. Ambliopia nu dispare, ci se agravează cu trecerea timpului.

Persoanele cu ambliopie nu pot urma cariere de succes în domeniul militar, chirurgie sau în sport de performanță

Sunt multe profesii în care vederea perfectă este o condiție indiscutabilă. O problemă de vedere la unul din ochi ar spulbera orice vis al unui tânăr de a deveni pompier, polițist sau neurochirurg. O persoană cu ambliopie este considerată inaptă pentru astfel de profesii.

Din fericire, diagnosticată la timp, ambliopia poate fi tratată, iar recuperarea rămâne pe viață.

Cum se tratează ambliopia

Una din clinicile specializate în tratamentul ambliopiei este Clinica Optisan din Zalău. Aici găsiți un departament de terapie vizuală dedicat atât pacienților diagnosticați cu ambliopie, cât și celor cu strabism, insuficiență de convergență sau cu alte tulburări de vedere binoculară.

Terapia vizuală constă în mai multe tehnici și exerciții pleoptice și ortoptice prin care pacienții își pot recupera vederea. Exercițiile sunt concepute sub forma unor jocuri, fiind o metodă prietenoasă de tratament pentru copii. Ședințele de terapie au loc atât la clinică, cât și la domiciliu, iar durata tratamentului poate varia în funcție de gradul ambliopiei, vârsta și abilitățile copilului.

Primele rezultate se pot observa chiar după primele ședințe de terapie. În majoritatea cazurilor, copiii își recuperează 100% vederea la ochiul cu ambliopie, iar recuperarea rămâne pe viață, dacă sunt respectate controalele periodice la oftalmolog și indicațiile medicului după finalizarea tratamentului. Cu cât este depistată mai repede, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.

De aceea, este foarte important să mergem cu copilul la un consult oftalmologic chiar din primul an de viață. Un diagnostic pus la timp poate schimba cursul vieții unui tânăr.

You may also like

20 de comentarii

      1. Un articol foarte util… Si eu am în plan o vizita la oftalmologie cu cel mic… Câteodată, cred ca de la Oboseala,se scărpinat tare la ochi când trebuie sa scrie… Am zis ca o sa îl urmăresc mai atenta…insa nici un control nu strica

  1. Stiam cate ceva de aceasta afectiune, dar nu prea multe. Chiar cred ca este esential sa mergem cu cei mici la oftalmolog, pentru a putea preveni sau trata din timp o problema de genul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.