Uneori nu este usor sa faci cea mai buna alegere. Aceasta situatie se intalneste mai ales in cazul unor achizitii care cer neaparat o expertiza in domeniu sau cunostiinte tehnice generale. Pentru un potential client care doreste sa isi cumpere mobila, selectarea materialului se poate dovedi o sarcina dificila, chiar daca este impresionat de forma sau utilitatea acelui corp. Un lucru care il intereseaza este cert: mobilierul trebuie sa fie unul calitativ pentru un grad de rezistenta ridicat, indiferent ca il procura dintr-un magazin de mobilafizic sau dintr-unmagazin de mobila online.
Fie ca vorbim de mobila de bucatarie, living sau dormitor, materialul din care este fabricat va face mereu diferenta. In prezent, la scara larga sunt utilizate doua materiale si anume cele din PAL sau MDF, fapt pentru care ne vom concetra atentia asupra lor.

In general, clientii sunt interesati si de pretul final pe care trebuie sa il achite sau acorda atentie sporita si ofertelor lansate in perioada respectiva. Intr-adevar, ambele materiale sunt placi ce indeplinesc acelasi rol, insa unul dintre ele te obliga sa scoti din buzunar o suma semnficativa de bani. Desigur, sa nu uiti de faptul ca si executia si calitatea mobilei vor influenta pretul final. Totusi pentru a face o achizite potrivita sau pentru a justifica suma totala, trebuie sa cunosti inainte caracteristicile celor doua materiale utilizate pentru fabricarea unor corpuri de mobilier.
Te invitam sa deslusim impreuna avantajele sau dezavantajele pe care PAL-ul si MDF-ul le detin. Cunoasterea detaliilor despre mobilier este o etapa esentiala pentru ca tu sa faci achizitia intr-un mod inteligent.
PAL-ul (Placi Aglomerate din Lem) este alcatuit dintre niste aschii suprapuse in trei straturi ce sunt amestecate cu rasini si apoi presate la cald. La interior straturile sunt formate din particule grosiere, pentru a rezista unor eventuale zgarieturi, iar la exterior sunt alcatuite din particule fine, deoarece se doreste ca suprafata materialului sa fie una fina. Acesta este mai putin dens, de aceea nu este indicat sa depozitezi multe haine sau obiecte in interiorul sau pe suprrafata sa. Se pare ca este sensibil la umiditate sau aburi care pot produce chiar umflarea materialului. Din aceasta cauza, specialistii precizeaza ca pentru bucatarie sau baie este bine sa optezi pentru un alt material care sa se potriveasca unui mediu umed, sa cum este MDF-ul. Asa cum am specificat si anterior, marele avantaj al PAL-ului il reprezinta pretul mai scazut, iar de aceea potentialii clientii ii acorda mai multa importanta.

MDF-ul (placa fibrolemnoasa) a fost descoperit pur si simplu din greseala in 1925 de catre un om care se straduia sa obtina un panou izolator, iar pentru acesta a utilizat doar resturile ramase din prelucrea lemnului, adica rumegus. Etapa a doua a fost cea a presarii, insa tamplarul a uitat involuntar compozita si imediat a devenit mult mai rezistent, avand o structura densa. Chiar daca urmeaza si respecta acelasi procedeu de prelucrare la fel ca si PAL-ul, acesta detine o densitate mai mare care il transforma intr-un material mai dur. Se pare ca de aceea este inlocuit cu brio de lemnul masiv. De asemenea are o durata de viata mai mare, finisaj excelent si rezista spatiilor umede, fara sa ii fie afectata calitatea. Inainte de achizitia unor corpuri de mobilier este bine de stiut ca exista mai multe tipuri de fronturi: MDF melaminat, MDF infoliat, MDF vopsit sau MDF furniruit. Desigur ca are si cateva dezavantaje care din fericire sunt minore, avand in vedere calitatile: pret mai ridicat si o greutate semnificativa.
De cele mai multe ori, din PAL se realizeaza piesele de mobila, iar din MDF se executa fronturile sau usile. Acceseaza site-ul Naturlich, un magazin pentru mobilier online unde vei descoperi o multime de corpuri de mobila si mobilier ce mizeaza pe un design modern si functional!
10 comentarii
Mulțumim pentru recomandare.
De obicei găsesc modelul Online și apoi îl caut în magazin.
Multumim pentru recomandare! Am sa tin cont de sfaturile tale cand imi voi face bucataria!
of, sunt un pic sceptica cu aceste 2 materiale, dar din pacate, sunt cele mai uzitate in industria de mobilier
Eu nu prea mă pricep, deci sunt bune orice informații.
CRed ca as opta pentru MDF, depinde si de model si de pret.
Noi am ales MDF infoliat si rezista foarte bine.
Eu as alege MDF, chiar mi se pare mai rezistent decat pal-ul.
Alegerea mobilei este un subiect delicat, important este sa alegem mobilier de calitate
Foarte utile sfaturile tale! Nu stiam in ce situatii se foloseste MDF-ul.